Kada birate novu zavesu za vaš dom, najpre uzmite u obzir njenu funkcionalnost, a zanemarite stil (u startu, ne zauvek).

Kada tako prisitupite problematici, a pronalazak prave zavese je sve samo ne jednostavan zadatak, sami sebe spašavate život, jer današnje tržište nudi milion stilski različitih rešenja, i vrlo lako je izgubiti se u tom Bermudskom trouglu. Bez obzira da li vam je potrebno da smanjite količinu sunčeve svetlosti, stvorite malo privatnosti ili dodate boje, naši prijatelji iz firme Lukić Rolet vam savetuju da imajte na umu ove četiri komponente.

Privatnost i osvetljenost

U zavisnosti od prostora kojim raspolažete, razmislite koliko vam je svetlosti potrebno. Ukoliko birate zavese za dnevnu sobu, odaberite neku prozračnu, koja će vam prostor učiniti svetlijim i vedrijim. S druge strane, za sobe u kojima želite malo privatnosti, ili manje prirodnog svetla – spavaće sobe, ili sobe u kojima gledate filmove, razmatrajte zavese napravljene od težeg materijala, koji zaustavlja sunčevu svetlost s druge strane prozora.

Mere

Pravilno postavljene zavese unaprediće sva druga dekoratersko-dizajnerska rešenja koja ste primenili pri uređenju prostora, i učiniti da vaša soba izgleda veće. Možda će vam zvučati kao glup savet, ali većina ljudi kada meri dužinu koja im je potrebna, ne radi to od karnišne, već  najčešće  mere visinu od poda, do gornje ivice prozora. Dakle, merite od poda do karnišne, uzmite u obzir i da li imate neke kukice ili kačaljke, i razmislite koliko želite da vam zavesa pada na pod, i da li to želite uopšte. Što se tiče širine, ako vam je ideja da zavesa izgleda bogato preko nekog ustaljenog standarda, onda njena širina treba da bude tri puta širina prozora. Za prilagođen izgled, zavese koja je šivena po meri, uobičajen standard je da joj širina bude veća od širine prozora za petnaestak centimetara.

Što se tiče dužine, postoje četiri varijante za koje možete da se odlučite. Pravilo za kratke zavese je da se završavaju kada i prozor. Duge mogu lagano da dodiruju pod, mogu da budu par centimetara na podu, i mogu da budu na podu sa više od pet sentimetara dužine, što je trenutno najmodernije rešenje.

Materijal

Pronaći odgovarajuću vrstu materijala, ključna je stvar. Ponovo se vraćamo na funkciju – jer kada znate šta želite od prostora koji uređujete, znaćete i kakav vam materijal odgovara. Ako vam je želja da prostor ima sunčanu vibraciju, birajte lakše materijale, kakvi su lan, pamuk i svila.

Oni stvaraju atmosferu opuštenosti i lakoće u svakom prostoru. Nasuprot ovim materijalima imamo opcije uštavljene kože, ili somota, koji su savršeni za stvaranje dramatičnog efekta, blokiranje prirodnog svetla i formalizovanje prostora.

Stil

Na kraju balade, nakon što ste prošli kroz prethodne tri kategorije, vreme je da razmišljate o stilu. Izbor vam je sada daleko suženiji, i glava će vas manje boleti od kombinacije boja, materijala, dezena. Možete uvek malo rizikovati i izabrati zavese veselih šarenih boja, i upečatljivog dezena. Svakako da bi odluka da izaberete rolo zavese bila nešto poslebno što bi svakako oplemenilo vaš dom.

Vremenom može da se desi da vam ta jarkost zasmeta, pa je dobro kombinovati i ponekada je zameniti neutralnim tonovima, koji ne bodu oči, već ceo prostor smiruju. Pre konačnog odabira, donesite iz radnje uzorke, i tesirajte ih na datom prozoru. Jedino tako ćete u potpunosti moći da procenite da ste odabrali pravi dezen, u pravoj paleti boja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *