Kvalitetne patike nisu baš jeftine, i zbog toga se s vremena na vreme moramo poslužiti Uradi sam trikovima kako bismo one stare doveli u red ili kako bismo patike za trčanje pravilno održavali, kako bi nam što duže trajale.

Ako pak ovih dana želite da pokažete i svoju kreativnu stranu i, na primer, stari par adidas patika pretvorite u originalan i potpuno nov, i za to Vam donosimo posebne ideje.

Posebni načini čišćenja

Za sledeće, posebne načine čišćenja koji su se pokazali veoma učinkovitim biće vam potrebne stvari koje već imate u kući.

Tako se uporne fleke sa patike mogu jednostavno očistiti uz pomoć acetona. Biće sasvim dovoljno da patike potopite u ovu tečnost, a zatim ih isperete kako ne bi izazvale eventualne alergijske reakcije na koži.

Sa druge strane, spoljašnji đon patike koji se najviše prlja i koji je često najteže očistiti, možete koristiti običnu pastu za zube. Biće dovoljno da pastu nanesete već iskorišćenom četkicom, a zatim obrišete patike suvom krpom bez ispiranja, kako bi one zablistale kao nove.

Kako se preporučuje izbeljivač u toku čišćenja jer bi on lako uništio patike, predlažemo da koristite tečnost za fleke kod većih prljanja. Jednom naneta, tečnost bi trebalo da odstoji kako bi je upila fleka, a zatim je možete nežno isprati i dobro osušiti prirodnim putem.

Kako da održavate patike za trčanje

Kvalitetne patike za trčanje nikako nisu jeftin par obuće, i svakako bi trebalo birati što bolji par za ovakvu namenu, kako bi se sprečile eventualne povrede tokom same aktivnosti.

Tako je glavni predlog da se patike za trčanje najpre biraju na osnovu podloge na kojoj planirate ovu aktivnost – one savitljivije za malo čvršće podloge i obrnuto, kako biste bili sigurni da Vas Vaš izbor neće ometati u ovoj svakodnevnoj rekreaciji.

Dalje, patike za trčanje nikako ne bi trebalo ostavljati mokre od znoja, kiše ili neke druge tečnosti, već bi ih bilo dobro svaki put pažljivo sušiti prirodnim putem. Kako vreme to uvek ne dozvoljava, kesice koje dobijate u tašnama i koferima možete iskoristiti za upijanje vlage.

Istovremeno, trudite se da ih svaki put prebrišete vlažnom krpom ili vlažnim maramicama od blata i prašine, jer će tako patike teže zadobijati trajne fleke, duže će trajati i pritom zaista izgledati kao nove.

Kako da osvežite/prefarbate stare patike

Stare patike za tili čas mogu postati kao nove ako koristite boju za tekstil i svoju kreativnost.

Primera radi, stare patike možete osvežiti prugama uz pomoć molerske trake kojom ćete lako i precizno obeležiti pruge i bojom za tkanine kojom ćete ih premazati.

Za posebno glam utisak, možete koristiti i štras koji ćete naneti na patike i tako dobiti zavodljiv par obuće za večernje izlaske.

Čak će i manji akcenti biti značajni ako na patike aplikujete promene poput farbanja samog vrha u zlatnu ili srebrnu boju, ili pak ako se odlučite da promenite pertle i umesto standardnih sportskih izaberete zlatne ili one u srebrnoj boji.

Tanka četkica vam takođe može biti od pomoći, jer njome možete naneti i različite šare na patike.

Maštajte i stvorite svoj omiljeni par!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *