Znamo koliko vam je nekad teško da provodite sate i sate radeći u kuhinji, jer posao često može postati jako jednolik i monoton. Da biste to uspeli da izbegnete, potrebno je da na neki način izmenite enterijer kako bi vam se sam doživljaj prostora promenio.

Ako želite da osvežite svoj kuhinjski prostor i da više vremena provodite u njemu, možete pokušati da sami izmenite određene sitnice kako biste dobili što veću motivaciju za rad. 

Ukoliko vas zanima koje smo to predloge izdvojili kao najbolje, pročitajte u nastavku našeg teksta.

#1 Održavanje svežine uz ventilaciju – ugradnja kuhinjske nape (aspiratora) će pomoći u tome

Kada nam je ventilacija u kuhinji jako loša, zagađene čestice mogu ostati u vazduhu. Nekada, zbog lošeg vremena, ne možemo da otvorimo prozor tokom kuvanja, te ne možemo provetriti prostoriju, ali taj problem rešava ugradnja kuhinjske nape.

Skupljanje vodene pare usled kuvanja može izazvati poteškoće s disanjem, a kod osoba s astmom dovodi do problema sa zdravstvenim stanjem. Zato jedno od rešenja i jesu kuhinjski aspiratori koji rade na tome da u svakom momentu vazduh iz vaše kuhinje bude provetren.

Usled svakodnevnog kuvanja, prženja i isparavanja u kuhinji dolazi do povećanja količine zagušenja, te je zbog toga bitno da održavamo zdrav nivo svežeg vazduha.

#2 Promena dizajna kuhinje – uvođenje inovacija dovodi do osećaja zadovoljstva

Minimalizam je trenutna slika modernog stila, te samim tim dizajn čistih linija, kao i ugrađivanje plutajućih polica mogu doprineti savremenom dekoru vaše kuhinje. Mnogi ljudi se odlučuju za plutajuće police umesto gornjih elemenata koji poseduju zatvorena vrata.

Neki smatraju da je sklanjanje gornjih kuhinjskih elemenata dosta rizčno, ali na taj način dobijate vrlo otvoren i moderan prostor u svojoj kuhinji. Ovo, međutim, nije opcija za one koji imaju mnogo stvari koje je potrebno skladištiti.

Ukoliko volite boje a imate drvenu kuhinju, jednostavnim farbanjem će ploča od drveta i sama tekstura doći do izražaja, a vaš nameštaj će dobiti drugačiji izgled. Na ovaj način će delovati kao da posedujete novu kuhinju skroz drugačijeg dizajna.

#3 Dodatak korisnih kućnih aparata – za olakšanje pri radu

Mali kuhinjski aparati mogu u velikoj meri da pomognu u svakodnevnom obavljanju raznih kulinarskih poslova. MIkrotalasna pećnica je definitivno među najpotrebnijim, jer omogućava mnogo brže zagrejavanje potrebnih jela.

Među omiljenima su svakako sokovnici i blenderi jer olakšavaju rad pri pripremi sokova, soseva, smutija i slično. Na taj način možete uvek sa sobom imati zdrav napitak za poneti na posao, ili naraviti deci napitak za školu.

#4 Promena detalja – sitnice čine prostor zanimljivijim 

Menjanje sitnica, poput ručki ili dugmića na ormarićima može za par nivoa poboljšati doživljaj kuhinje, a ugradnja istih traje samo pola sata. Uz to, menjanje radne ploče može dosta osvežiti prostor, što će vas dodatno motivisati da na ovom mestu provodite vreme i osmišljavate nove kulinarkse recepte.

Dodavanje novog posuđa, krpa, escajga i slično takođe mnogo pozitivno utiče na krajnji rezultat. Zato ne bi bilo loše da se ovakve stvari obnove. Kada ih dodate, imaćete veću želju za obavljanjem svakodnevnih kulinarskih obaveza.

#5 Postavite nove podove – zamenite pločice ili parket 

U današnje vreme postoji veliki broj opcija kada su u pitanju podovi, te možete slobodno odvojiti koliko god vam vremena treba za biranje onog koji vam najviše odgovara. 

Ranije su bili moderni podovi od linoleuma, međutim, sada su najpopularnije naravno pločice. Pored njih, laminat i parket mogu biti sjajna opcija. BIlo bi odlično da pokušate da uklopite boju poda sa bojom elemenata.

#6 Popravka osvetljenja – za skroz drugačiji doživljaj

Kada razmišljate o promeni određenih delova enterijera u kuhinji, osvetljenje vam sigurno nije prvo na pameti. Međutim, tek kada je izmenite, shvatite koliko rasveta utiče na raspoloženje i doživljaj prostora. 

Možete razmisliti o instaliranju prekidača za prigušivanje svetla, kako biste u različitim delovima dana mogli da menjate intenzitet u zavisnosti od potrebe. Takođe, ukoliko posedujete kuhinjsko ostrvo, instaliranje osvetljenja iznad njega je veoma lep dodatak.

#7 Dodavanje dekorativnih elemenata – osvežite prostor lepom dekoracijom

Iako to možda nije nešto čega biste se na prvu setili, vaša kuhinja je sjajno mesto za dodavanje dekorativnih elemenata. Oni koji poseduju ormare u kuhinjama mogu na samim vrhovima postaviti biljke, ukoliko za njih ima mesta.

Vaze sa cvećem takođe mogu biti jedna od odličnih opcija za dekorisanje, kao i uramljene slike, koje se sve češće mogu naći u kuhinjama. Uz to, dekorativne činije sa voćem mogu dodatno osvešiti prostor i načiniti ga prijatnijim za rad i osmišljavanje novih kulinarskih recepata.

Nadamo se da vam je pomogao naš tekst i da ste uspeli da uz našu pomoć doterate svoj kuhinjski prostor i samim tim mnogo više uživate u njemu. Želimo vam uspešan rad i mnogo lepih trenutaka u vašoj kulinarskoj oazi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *