Svojih pet minuta slave električni trotinet doživeo je pre par godina kada su ljudi širom sveta i naše zemlje počeli da kupuju ovo motorizovano vozilo za prevoz od jedne do druge tačke. Dostupni podaci pokazuju da je u našoj zemlji tokom 2019. godine kupljeno više od 35.000 primeraka ovog dvotočkaša.

Međutim porast trenda kupovine nije jednako pratio i porast znanja i informisanja o njemu. Zato se dešavala često da na pešake nalete vozači ovog prevoznog sredstva, da čujete zvuke sirene u saobraćaju kada oni naiđu, dok je policija imala teškoće u kontroli zbog nepostojanja adekvatnih propisa. 

Šta kažu svetski i evropski propisi?

Postojeći zakoni u našoj zemlji o bezbednosti saobraćaja na putevima još uvek ne prepoznaje ovo prevozno sredstvo koji je svoj vrtoglavni rast doživeo pre par godina, ali će njihova upotreba biti ruglisana novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja Srbije čija je priprema u toku. 

Iskustva evropskih zemalja koja su već regulisala propise vezane za ovo daju podatke o dozvoljnoj brzini i mestima za kretanje elektičnih trotineta. Propisi nekih zemalja predvideli su da se oni mogu voziti samo na trotoarima i biciklističkim stazama i to najvećom brzinom od šest do osam kilometara na čas. U nekim zemljama brzina je ograničena na 25 kilometara na čas u tom delu, a tamo gde je dozvoljeno kretanje i na kolozovu ograničenje ide i do 45 kilometara na čas. 

Uz to se napominje i maksimalno poštovanje pešaka koji tim stazama idu, kao i biciklista. 

Postoje i odredbe koje se odnose na to kako vozilo treba da bude označeno, kao i obavezno nošenje zaštitne kacige. Ali i nepropisne vožnje i one koja je odvija pod dejstvom alkohola.

 Naravno za svaki prekršaj biće predviđena novčana kazna. 

Održivost, praktičnost i laka upotreba

Električni trotineti su svoju slavu stekli zbog višestrukih prednosti kojima štede naše vreme i čuvaju našu planetu Zemlju. Za razliku od automobila, njima se lako možete probiti kroz gradsku gužvu i to ne ostavljajući nikakv dim niti štetni gas iza sebe, ujedno ulažući mnogo manje napora nego kada vozite bicikl. Nije potrebna registracija niti tehnički pregled. 

Jedini trošak će biti dopunjavanje baterija koja vam može obezbedite kilometre vožnje. Zbog svojih malih dimenzija i lake upotrebe veoma su praktični. Uz to veoma su zahvalni kada je skladištenje u pitanju jer ne zauzimaju puno mesta. 

Uz sve to vožnja može biti veoma zabavna i zdrava s obzirom da ste okruženi svežim vazduhom. 

Na šta da obratite pažnju prilikom kupovine?

Pored toga što je važno da se vama svidi model koji kupujete, važno je da znate na šta je još potrebno da obratite pažnju prilikom kupovine. Informišite se koju razdaljinu električni trotinet može da pređe tj. koliki je kapacitet njegove baterije, zatim koju maksimalnu brzinu može da razvije i koja je snaga motora, a onda i težina samog prevoznog sredstava ali i uklopivosti vaše telesne težine u odnos na model koji birate. 

Pogledajte i kakvo osvetljenje nude različiti modeli. Obratite pažnju na kvalitet kočionog sistema koji može biti mehanički i elektronski. Ali i na gume koje mogu biti bezvazdušne (čvrste) i pnumatske (punjene vazduhom).  

Električni trotineti za najmlađe

Nije neuobičajeno da viđamo i decu na ovim dvotočkašima. S obzirom da ne postoji ograničenje u našem zakonu, podaci iz evropskih zemalja govore da deci do osam godina nije dozvoljeno da ih koriste uopšte, dok oni starije od osam godina obavezno moraju nositi i kacigu. A ima i primera gde deci do šestnaeste godina nije dozvoljeno korišćenje istih. 

Ipak, nije neuobičajeno videte i da roditelji zajedno sa decom koriste električni trotinet što je veoma nezbezdno uzimajući u obzir činjenicu da su oni napravljeni za jednu osobu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *