Poslednjih godina Beograd i Niš su se izdvojili kao lideri u pogledu prodaje nekretnina. Koliko god stanova da se ponudi na tržištu u ovim gradovima, uvek se traži bar jedan više. Ako kupujete prvu nekretninu, stvari su nešto komplikovanije, jer verujemo da podrobno istražujete sve detalje pre nego donesete konačnu odluku.

Kupovina prvog stana može da bude veliki izazov, jer morate da razmotrite veliki broj pitanja. Pored potrage za stanom koji odgovara vašim zahtevima, potrebama i mogućnostima, neizostavno je pitanje finansija. Da li imate novac za učešće? Da li je stan koji vam se dopada legalizovan? Da li ste kreditno sposobni? Da li ga možete kupiti na kredit? 

Ako razmatrate kupovinu stana u Beogradu ili Nišu, na pravom ste mestu. U nastavku razgovaramo o cenama kvadrata, najpoželjnijim kvartovima i samom činu realizacije kupovine.

Koji su najpopularniji krajevi za život?

Jedna od najvećih odluka koje ćete doneti prilikom kupovine stana jeste lokacija – kraj u kojem ćete živeti. 

Kada je reč o prestonici, prodaja stanova Beograd broji 17 opština od kojih svaka ima svoje prednosti za život. Koju ćete odabrati zavisi od vaših potreba: Stari Grad je idealan za mlade koji žele da budu u toku sa svim dešavanjima. Vračar je centar kulture i najlepše arhitekture grada, Voždovac je mirno mesto za porodice, dok su Zemun i Novi Beograd idealan odabir za mlade poslovne ljude.

Niš, jedan od istorijski najvažnijih i najrazvijenijih gradova Srbije, ima pet opština. Svaka od njih ima svoje pogodnosti – Medijana, koja ima i najveći broj stanovnika, Palilula, kulturni i industrijski centar, Pantelej, za miran porodični život, Crveni Krst za urban život mladih i Niška Banja, na nadmorskoj visini od 200m, idealna za sve generacije, ali nešto udaljenija od centra.

Pronalazak stana koji odgovara vašim potrebama

Kada odlučite da kupite stan, razmišljajte na daleko, jer se stan ne menja svake godine – stan treba da odgovara vašim i potrebama vaših ukućana. 

Jedno od pitanja koje najčešće čujemo je šta je bolje, starogradnja ili novogradnja? Odgovor na ovo pitanje nije ni najmanje jednostavan, a i u Beogradu, i u Nišu, tržište nekretnina podjednako obiluje ponudom “starih” i novih stanova.

Ako kupujete starogradnju obratite pažnju na električne i vodovodne instalacije i adaptacije izvršene u stanu. Ako vam se postojeći raspored prostorija ne dopada, renoviranje i adaptacija po vašem ukusu će vas koštati dodatno. Kvalitet starogradnje je uglavnom dobar, ali prilikom upoznavanja sa stanom dobra je ideja da povedete stručno lice na procenu.

Novogradnja podrazumeva da se useljavate u stan u kojem niko pre vas nije živeo, naročito ako kupujete stan u izgradnji. Nema renoviranja, zamene dotrajalih cevi, raspored prostorija je često bolji, PVC stolarija se podrazumeva. 

Cena nekretnine

Verovatno već imate okvirnu ideju do kojeg iznosa možete da idete prilikom kupovine stana, bilo da plaćate gotovinom ili podižete kredit. Stanovi u Beogradu i Nišu su veoma traženi, a samim tim su im i cene visoke. Na vodećem portalu za nekretnine možete uporediti cene nekretnina u različitim delovima grada i u različitim gradovima.

U 2022. godini cene nekretnina beleže skok od oko 10%, sa daljom tendencijom rasta. Ako razmatrate mogućnost kupovine, ne oklevajte. Isti stan bi vas u drugoj polovini godine mogao koštati desetine hiljada evra više.

Koje su cene kvadrata u Beogradu u 2022. godini?

Cena kvadrata u Beogradu u naglom su porastu, a pad se zasigurno ne očekuje do 2024. godine. U odnosu na prethodnu godinu zabeležen je rast od najmanje 10%. Cifra koju treba platiti za kvadrat starogradnje i novogradnje maltene su izjednačene. Starogradnja košta u proseku oko 1900 evra, dok je novogradnja 2100.

Naravno, cene najviše zavise od kraja grada – trenutno su najpopularniji Beograd na vodi i Novi Beograd, dok standardno visoke cene drže opštine Savski Venac, Vračar, Dorćol. Cene u Surčinu, Mladenovcu, obrenovcu i ostalim prigradskim mestima drastično su niže, te se kvadrat može naći već od 700 evra. Trend rasta

Koje su cene kvadrata u Nišu u 2022. godini?

Cena kvadrata u Nišu kreće se od 1100 do 2500 evra za novogradnju, odnosno od 900 do 2000 evra za starogradnju, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda. Najviše cene prodaja stanova Niš beleži gradska opština Medijana. Izvori navode da nišlije obilaze gradilišta i kupuju stanove direktno od investitora. Do momenta kada je zgrada završena, stanovi su rasprodati. Bolje se prodaju stanovi manje kvadrature, a zanimljiv je podatak da se većina stanova u Nišu prodaje za gotovinu.

Novac za učešće i kreditna sposobnost

Izazov sa kojima se suočava veliki broj ljudi koji kupuju prvu nekretninu je svota novca potrebna za učešće, kada kupuju stan na kredit. Uglavnom učešće iznosi 20% od cene stana – ako stan košta 50.000 evra, za učešće je potrebno dati 10.000. Kod nekih banaka iznos učešća je i manji – 10%, stoga opsežno istraćite svoje opcije.

Čak i ako je učešće 10%, ovo je gotovinski iznos koji je mnogima nezamisliv. Šta učiniti u takvim slučajevima? Često je rešenje keš kredit za učešće, a stambeni kredit za ostatak iznosa. Još jedno od mogućih rešenja je pronalazak stana koji je gradila Građevinska direkcija Srbije. Ova institucija nudi beskamatnu pozajmicu za svoje stanove, što kupcima prve nekretnine može biti značajno. Prvi deo pozajmice vratićete od povrata PDV-a, a drugi u roku od 10 godina.

Prilikom planiranja stambenog kredita vodite računa da rata ne može biti više od polovine vaše mesečne zarade. Uslov za podizanje kredita imaju lica zaposlena na neodređeno (tzv. “ugovor za stalno”) koja su u radnom odnosu minimalno šest meseci pre datuma traženja kredita. Na kredit možete kupiti samo uknjižene stanove – ako stan nije uknjižen, moraćete da stavite hipoteku na njega (ili neku drugu nekretninu), ako uzimate pozajmicu od banke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *