Preko 80% zaninteresovanih kupaca za stan, kupuje nekretnine na kredit. Ostali kupci se odlučuju za plaćanje u kešu, a prilikom procene vrednosti pomažu im agenti za nekretnine.

Naime, prilikom kupovine stanova na kredit, visina stambenog kredita se određuje u odnosu na procenjenu vrednost nekretine, a nju određuje isključivo stručno lice – procenitelj. Kako bi zainteresovani klijenti bili sigurni da je reč o dobro procenjenoj vrednosti, tu je agencija za nekretnine da pomogne.

Bilo da li je u pitanju prodaja ili izdavanje stanova, tržište neminovno raste

U toku jedne godine u Beogradu se tri puta manje stanova izgradi nego što se proda. Na prvom mestu se traži dobra lokacija, pa tek onda se upoređuju kvalitet nekretnine i njegova cena. Bez obzira da li je ljudima koji kupuju stanove krajnji cilj izdavanje stanova, njihova prodaja ili rešavanje stambenog pitanja, investiranje u nekretnine je veoma isplativo. 

Mnogo je jedostavnija kupovina stana za gotovinu, ali mahom su građani prinuđeni na kredite. Ipak, nije lako rešiti danas stambeno pitanje. Zato imajte sledeće stvari na umu prilikom buduće kupovine.

Kupovina stana na kredit

Najpre nabavite svu neophodnu dokumentaciju ukoliko želite da kupite stan na kredit. Neophodna su vam sledeća dokumenta:

  • overen platni listić;
  • potvrda o visini ličnih primanja;
  • potvrda da ste stalno zaposleni;
  • saglasnost o prenosu sredstava ličnog dohotka;
  • procena vrednosti nekretnine;
  • dokaz o vlasništvu nekretnine koja je pod hipotekom.

Ova dokumenta moguće je nabaviti u toku jedne radne nedelje, a svu ostalu dokumentaciju trebalo bi da pripremi vaš lični bankar.

Prilikom podnošenja zahteva za kredit, očekuju vas određeni dodatni troškovi. Imajte na umu da se plaća pribavljanje sledećih dokumenata. Procena vrednosti nekretnine mora da se plati, kao i overa ugovora o kupovini, ali i izdavanje lista nepokretnosti kao i izveštaj Kreditnog biroa. Ako već nemate navedenu dokumentaciju, onda će vam biti potrebno oko pet radnih dana da ih sve prikupite.

Kako nepokretnosti upisati u katastar?

Ako imate rešenje o uspostavljanju hipoteke prvog reda u korist banke, onda možete nekretninu da upišete u katastar. Obavljanje ove delatnosti traje svega jedan dan, a kupac je dužan da plati troškove upisa nepokretnosti u katastar. Rešenje zatim preuzimate u nadležnoj službi, a dodatna dokumentacija je neophodna da bi se založno pravo uknjižilo. Bankar priprema dodatna dokumenta, a možete ih preuzeti prilikom dobijanja ugovora o dugoročnom stambenom kreditu, kada dobijate i dokaz o vlasništvu nekretnine, kao i založnu izjavu, ai i zahtev za uknjižavanje založnog prava.

Čak i ako je izdavanje stanova vaš budući plan prilikom kupovine nekretnina, ipak je navažnije da nepokretnost upišete u katastar.

Kada je kredit odobren?

U trenutku kada se prodavcu stana na račun prebaci novac u visini kredita završava se proces odobravanja stambenog kredita zainteresovanom klijentu. Uvek se u dinarima krediti plasiraju, a u odnosu na kupoprodajni ugovor isplaćuje se prodavcu ona valuta koju je zahtevao. Da biste smanjili dodatne troškove najbolje bi bilo da u banci preko koje uzimate stambeni kredit imate otvoren račun, jer se proces tako ubrzava, pojednostavljuje, a sigurnija je i isplata.

Čini se da je kupovina stanova na kredit veoma složen proces, ipak imajte na umu da je izdavanje stanova siguran izvor prihoda. Zato sledeći put kada pomislite da je mnogo opterećenja za podizanje stambenog kredita, ipak se setite da je to dobra investicija na duži rok.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *