Žitarice su idealna hrana koja se u bebin jelovnik uvodi i pre 5. meseca. Poznata je i kao hrana koja se lako vari, ukusna je i prepuna je vitamina i minerala. Zbog svojih dobrih svojstava ostaje deo jelovnika zauvek i uvek se preporučuje za zdrav početak dana.

Svako dete je drugačije pa se i razvoj razlikuje od deteta do deteta. Ipak, kada se jave prvi znaci da je mlečna ishrana nedovoljna, po savetu pedijatra treba započeti sa nemlečnim obrocima, a prve su žitarice za bebe od 4 meseca.

Zašto su žitarice toliko važne, zašto se prve uvode, kako prepoznati da treba uvesti i čvrste obroke?

Ne postoji jedinstven priručnik za brigu o detetu. Savete uvek treba završiti sa rečenicom „svako dete ima različite potrebe“ pa je neophodno intenzivno praćenje potreba i kontrole pedijatra za zdrav rast i razvoj vašeg mališana.

Prvi znakovi da je beba spremna za čvrstu hranu

Pedijatar je taj koji daje odobrenje za uvođenje čvrste hrane i ne treba niše raditi bez njegovog saveta. Koliko god se činilo da je beba stalno gladna ili da je spremna za čvrstu hranu, samo lekar zna da proceni stepen razvoja, krvnu sliku i opisano ponašanje pa da da konačan zaključak i odobrenje.

Ponašanje bebe će dati prvi znak da je spremna na uvođenje čvrste hrane i najčešće se tada ponaša ovako:

  • Beba je učvrstila vrat i pravilno drži glavu,
  • Zanima se za hranu i mljacka kada je vidi,
  • Počinje da kupi mrvice i stavlja ih u usta,
  • Jede maksimalne doze hrane, ali se čini da joj to nije dovoljno,

Ponovo treba naglasiti da će pedijatar će dati konačnu odluku, ali ovo su znaci koji će ukazati da je možda potrebno uvesti dodatnu hranu. 

Razlog za konsultaciju sa lekarom se nalazi u tome što se preranim ili neadekvatnim izborom namernica dete ugrožava, a pre svega jer organi za varenje možda nisu razvijeni, a dete može biti i sklono alergijama pa samo stručna lica daju pravu preporuku.

Žitarice za bebe od 4. meseca – odličan izvor hranljivih elemenata

Prve namernice koje se uvode su žitarice za bebe. Od 4 meseca mogu postati jedan samostalan obrok, najčešće doručak i uvod za sve druge namernice.

One su dovoljan izvor energije, ne stvaraju nadimanje, lako se vare, a polu-tečan su obrok pa se dete lakše navikava na novi način hranjenja. One se ne žvaću, ali imaju gušći sastav od mleka i teksturu pa će ih dete gutati i privikavati se na klasične obroke.

Prve žitarice za bebe od 4 meseca su najčešće pirinčana voda i pirinač. Razlog za to se nalazi u tome što pirinač ima nizak rizik za pojavu alergije, a lako se vari.

Projino brašno, griz, ječam, ovas se uvode nešto kasnije, od 6. meseca i oni će biti preporuka da se zadrže kao doručak, prvo za pripremu na vodi, a nakon godinu dana i na mleku i mlečnim proizvodima.

Na kraju se uvodi pšenično brašno i proizvodi od brašna jer ona ima gluten, a saveti za vreme uvođenja će zavisiti od reakcija na prethodne namernice i potencijalnu alergiju.

Kako se uvode žitarice u ishranu?

Bilo da se uvode žitarice za bebe od 4 meseca ili kasnije, preporuka je uvek ista – uvodi se namernica po namernica i prati reakcija deteta na jelo.

Kada se daje nova namernica uvek se daje mala količina i dete posmatra narednih sat vremena. Ako se javi osip po telu, crvenilo oko usta ili gušenje treba odmah otići kod lekara i isključiti uvedenu namernicu do daljnjeg.

U slučaju da sve protekne normalno, sledeći dan ponovo dajete istu namernicu i povećavate količinu. Ubrzo uz žitarice za bebe od 4 meseca se postepeno počinje uvoditi i povrće, voće i meso. Treba obratiti pažnju i da se u jednom danu uvodi samo jedna nova namernica da se imunitet ne provocira i ne izaziva reakcija.

Ovako se svaka nova namernica i ukus uvodi u jelovnik  i nekada će biti protesta, nekada će obrok biti rado pojeden. Što je više namernica bezbedno uključeno, to su i kombinacije različite, a dete zainteresovanije za jelo.

Uz sve preporuke važno je odmah započeti i sa učenjem pravilnog ponašanja za stolom, korišćenja pribora i vremena kada se jede. 

Vaša beba nije više tako mala, polako ulazi u svet odraslih, a prekretnicu čine nove navike u ishrani i čvrsta hrana koja se postepeno uvodi. Žitarice su prvi stepenik ka tome.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *