Ishrana novorođenčeta u prvim mesecima života je jednolična i svodi se ili na adaptiranu formulu ili dojenje. U slučaju da se dojenje nije uspostavilo druga opcija mora biti formula, a glavnu brigu roditelja predstavlja pitanje „koju dohranu za bebe kupiti pa da to njoj prija?“.

Na tržištu postoji ogroman broj proizvođača i još više specijalnih linija tako da je zaista teško biti siguran u dobar izbor. 

Šta treba uzeti u obzir prilikom biranja hrane? Koga treba konsultovati? Da li beba plače zbog gladi i kako joj pomoći?

Kako pronaći najbolju dohranu za bebe?

Jedna stvar treba da bude jasna svakom roditelju, a to je da je bebin stomačić jako osetljiv i tek uspostavlja funkciju varenja. Zbog toga se javljaju grčevi, a problemi će biti i veći ako dohranu za bebe često menjate da bi pronašli bolju.

Lekar, pedijatar je jedini kompetentan da proceni koja je hrana bebi potrebna i daće sugestiju da li se može koristi klasična dohrana ili su potrebne specijalne vrste koje će olakšati varenje.

Ponavljamo, pedijatar jedini daje zaključak na osnovu zdravlja bebe pa nije dobro birati vrste na svoju ruku. Čak i da vam se čini da bebi hrana prija pa je mirnija, a da je nekad više plakala, ne mora da znači da je sve u redu i da ste odabrali odgovarajuću dohranu za bebe jer lekar može pronaći i druge uzroke takvih stanja.

Da bi se izbegle brige, on će razjasniti kako izgleda prilagođavanje na novu hranu. Sigurno je da se neki period očekuje veća nervoza kod beba, jači grčevi ili povećan apetit. Na redovnim kontrolama će se pratiti dobijanje na kilaži pa onda na osnovu simptoma odlučiti da li treba koristiti istu dohranu za bebe ili uvesti nešto novo.

Koje vrste mlečne formule postoje?

Svaki proizvođač ima dohranu za bebe za prvih 6 meseci života i za period posle toga. Najčešće je sledeća grupa do punih godinu dana (12 meseci), pa za punih 2 godine (24 meseca) i za decu stariju od toga.

Tokom prvih 6 meseci dohrana za bebe je u glavnom jedini izvor hrane, a tek od 5. meseca kreće uvođenje čvrste hrane pa formula postaje dodatak redovnoj ishrani, a ne i glavni obrok.

U okviru svake grupe imaju i specijalne formule koje su adekvatne za prevremeno rođenu decu, hrana za bebe koje su sklonije alergijama, za grčeve i zatvor, za netoleranciju na laktozu, za refluks

Svaka od ovih formula je posebno dizajnirana za nežan stomak bebe i samo nju treba koristiti u slučaju da dojenje ne može da se sprovede. Dohrana za bebe se temelji na nekim komponentama kravljeg mleka, ali nije dvotrećinsko koje niko ne preporučuje tako maloj deci.

Slušajući savete pedijatra beba će rasti zdravo. Nije svaki bebin plač problem, nije ni svako stanje u kojem je ona mirna dobro. Sve nedoumice treba podeliti sa njim i ništa ne preduzimati na svoju ruku.

U slučaju da i lekar potvrdi da treba koristiti dohranu za bebe, proizvođača je dosta i grupa koje su specijalno dizajnirane za svaki problem pa će stomačić biti zadovoljan, a bebica srećnija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *