Vitamin E je antioksidant. To znači da igra veliku ulogu u borbi protiv slobodnih radikala. A slobodni radikali su zagađivači kojih ima svuda oko nas. Njihov zadatak je da oslabe i oštete naše zdrave ćelije, što ovim ćelijama smanjuje životni vek. Vitamin E je lako naći u hrani, a dobra stvar je da ga vaše telo skladišti i koristi kad je najpotrebnije.

Za duži život ćelija

Kao što se pojavi oksidacija i rđa na nekim predmetima, tako i naše telo reaguje na zagađivače, koji utiču na starenje naših zdravih ćelija. Slobodni radikali ili zagađivači se uvećavaju kod osoba koje puše, kod zagađenja vazduha i kod duže izloženosti UV zracima. U tom slučaju, vitamin E igra veliku ulogu u popravci nastale štete. Istraživanja pokazuju da se vitamin E koristi u terapiji kod različitih oboljenja, kao što su: visok pritisak, oboljenja srca, raka, kao i kod ateroskleroze pomažući atrerijama da ojačaju.

 

Kako dobiti potreban vitamin E kroz ishranu?

Potrebna doza vitamina E za jedan dan je oko 15mg. To nije velika doza, pa ćete ga lako nadomestiti hranom koju svakodnevno koristite. Dobar izvor vitamina E su sledeće namirnice:

pečeno seme suncokreta 30g, koje obezbeđuje 7,4 mg vitamina E.

pečeni lešnik, 30g, koji daje 4,3 mg vitamina E.

pečeni kikiriki, 30g, koji daje 2,2 mg vitamina E.

pečeni badem, 30g, koji obezbeđuje 6,8 mg vitamina E.

spanać, kuvani, 1/2 šolje, koji daje 1,9 mg vitamina E.

brokoli, iseckani i kuvani, 1/2 šolje, koja obezbeđuje 1,2 mg vitamina E.

kivi, 1 srednje veličine, koji daje 1,1 mg vitamina E.

mango, isečen na 1/2 šolje, koji daje 0,7 mg vitamina E.

paradajz, sirov, 1 srednje veličine, koji daje 0,7 mg vitamina E.

Jednostavan način da unesete dovoljno vitamina E u ishranu je dodavanje kašike ulja pšeničnih klica u recept. Napravite salatu od kelja ili spanaća i ubacite malo lešnika da biste dobili hrskavi podsticaj vitamina E.

Vitamin E možete dobiti i kroz suplemente. Ali, dok hranom ne možete premašiti unos

vitamina E, sa suplementima to može biti slučaj, što može dovesti do nekih neželjenih efekata. Preporuka je da sa suplementima budete oprezni i da ih koristite po savetu lekara.

Vitamin E u kozmetici

Kao što popravlja oštećene ćelije, vitamin E popravlja i oštećenu kožu. Naći ćete ga u mnogim kozmetičkim proizvodima. Naročito je potreban kod kože koja je oštećena sunčanjem ili dugogodišnjim konzumiranjem cigareta. Vitamin E ima lekovite prednosti i pomaže u jačanju funkcije kožne barijere. Takođe je i prirodno protivupalno sredstvo, pa može pomoći u smirivanju kože. Pruža potrebnu hidrataciju kože i služi kao umerena, prirodna prepreka suncu. Njegovo unošenje u rutinu nege kože pomoću ulja i hidratantnih krema su neki od najboljih načina za upotrebu ovog vitamina. Kada je vitamin E uparen sa vitaminom C, onda se dobija još efikasniji rezultat, zbog čega mnogi serumi sadrže i jedno i drugo. Pokazalo se da pomaže i u ublažavanju ekcema. Retke su alergije na ovaj vitamin. Međutim, vitamin E obično nije preporučljiv za preosetljivu, vrlo masnu ili kožu sklonu aknama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *