Katarakta je ozbiljno zdravstveno stanje koja nastaje u situaciji kada dođe do zamućenja prirodnog očnog sočiva što direktno utiče na kvalitet vida. Ako se ne leči pravovremeno uvod je u veće komplikacije, a slepilo je jedan od njih.

Operacija jedina trajno rešava problem. Zahvat traje oko 15ak minuta i apsolutno je bezbedan za veliku većinu ljudi, bezbolan je i brzo donosi dobre rezultate. Iskustva pacijenata iako različita, u najvećoj meri imaju pohvale i znatno poboljšanje vida nakon intervencije.

Iskustva pacijenata pre i tokom operacije katararakte

Operativni zahvat se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji i to je prva stvar koja najčešće iznenadi pacijente. Iako se može davati i opšta anestezija, za njom nema potrebe , a pacijentu treba više vremena za oporavak pa se ona izbegava kada god je to moguće.

Pacijenti dobijaju i blag sedativ tako da će svakako biti opušteni i neće imati strahove koje imaju pre svake intervencije. To je opšti utisak koji su izrazili odmah nakon operacije katarakte i da su nepotrebno brinuli oko intervencije na oku.

Katarakta se leči jedino hirurškom intervencijom kod koje se očno sočivo vadi i na njegovo mesto stavlja veštačko. Zato će i sasvim sigurno i doći do poboljšanja vida samo je potrebno da protekne vreme neophodno za oporavak.

Kako izgleda oporavak nakon intervencije?

Nakon operacije katarakte iskustva pacijenata su različita i govore o različitom toku oporavka kod svakog od njih.

Može se očekivati dezorjentisanost, dvostruki vid na oku, treptanje slike pa je važno da se uz pomoć pratnje ode do svog doma. Bolova nema ili nisu jaki, a prema tvrdnjama pacijenata dovoljno je popiti blagi analgetik pa da svaka neprijatnost prođe.

Oporavak je svakim danom sve brži, ali je važno pridržavati se saveta oftamologa, dolaziti na redovne kontrole i štedeti oko tokom nekoliko nedelja.

Prašina, šminka, kvašenje su nešto što u prvim sedmicama sigurno se ne sme raditi. Saginjanje takođe nije preporučeno u toku prve sedmice, a preporučljivo je odmarati što više makar prvih nekoliko dana.

Oporavak teče individualno, ali je su svi pacijenti osetili veliki boljitak već u prvoj sedmici nakon operacije katarakte. Ipak, važno je ispratiti sve savete i slušati lekara jer je reč o intervenciji na oku i važno je da nema infekcije i da rana zaraste pravilno.

Kakvi rezultati se mogu očekivati nakon skidanja katarakte?

Neki pacijenti su bili više, a neki manje zadovoljni rezultatima intervencije.

Operacija katarakte uklanja oštećeno sočivo, ali ne može da vrati pun kvalitet vida, naročito ako pacijenti boluju od katarakte duži niz godina. Tokom tog perioda očni živac pokušava da izoštri sliku, napreže se i troši svoju snagu pa vid nepovratno slabi. 

Zato se mnogi iznenade da im nakon intervencije trebaju i naočare da bi imali oštrinu i zadovoljavajuće jasno vidno polje. Lekar će sigurno upozoriti na ovakav rezultat i teško ga je predvideti jer se tek nakon operacije može utvrditi dioptrija i da li su naočare potrebne.

Operativno lečenje katarakte je jedna od najsigurnijih intervencija, ali i dalje donosi veliki broj nedoumica. Otvoren razgovor sa lekarom je prvi korak ka rešavanju svih dilema, a nadamo se da smo i sa ovim tekstom odgovorili na neke od njih.

Rešite se katarakte jednom i zauvek, posetite oftalmološku kliniku i proverite zdravlje svojih očiju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *