Pored čula sluha, ukusa i mirisa, čulo vida predstavlja sigurno jedno on najvažnijih čula svakog čoveka. Zbog toga se na njega treba obratiti posebna pažnja i nikako ga ne treba zanemarivati kada je vaše zdravlje u pitanju.

Primetićete da danas skoro u svakom gradu ima po neka privatna optičarska radnja koja nudi besplatne preglede vida, tako da i sami kada primetite da vam je vid oslabio možete otići i iskontrolisati ga, bez prethodnog zakazivanja kod lekara opšte prakse.

Koji su svi potencijalni uzročnici slabljenja vida?

Oči predstavljaju jedan od najosetljivijih organa čoveka, pa ih zbog toga nikako ne treba zapostaviti, tj. vid biste trebali redovno kontrolisati kako biste bili sigurni da je sve u redu.

Postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na to vaš vid oslabi. U prilogu vam navodimo neke od najvažnijih uzročnika.

Dugotrajno sedenje ispred računara

Poznato je da živimo u vremenu uspona digitalne tehnologije, pa umesto novina npr. često koristimo računar za čitanje vesti. Sama pojava računara nam je omogućila da brže dođemo do informacija koje su u sferi naših interesovanja.

Bilo da vam je profesija vezana za rad sa kompjuterom, ili ga često sami koristite u slobodno vreme, treba da imate na umu da dugotrajno sedenje ispred računara može itekako ugroziti vaše stanje vida. Posebno se to odnosi na osobe koje po osam radnih sati provedu ispred ekrana svog računara. Ako se malo osvrnete na neka istraživanja, saznaćete da preko 70% ljudi kojima je upravo ovo profesija ima neki poremećaj vida.

Simptomi koji se u ovom slučaju mogu javiti su suvoća oka, crvenilo ili svrab a to sve usled prevelikog naprezanja koje često dovodi do zamora očnih mišića. Zbog toga bi svi oni koji svakodnevno provode preko dva sata ispred računara trebali da idu na redovne kontrole vida kod svog oftamologa.

Boravak u solarijumu

Sigurno vam je poznato koliko solarijum može da bude štetan za vašu kožu, posebno ako ga dugotrajno konzumirate. Ne samo da može da izazove ozbiljne posledice poput melanoma, solarijum je veliki neprijatelj i vašim očima. Neke od posledica upotrebe solarijuma na zdravlje vaših očiju mogu biti pojava katarakte, oštećenje kapaka, konjuktivitisa i drugo.

Ukoliko nikako ne možete da izbegnete ovu vrstu „veštačkog sunčanja“, savetujemo vas da barem zaštitite oči koje su jedan od najosetljivijih ljudskih organa. Za to možete koristiti adekvatne naočare koje štite od štetnog UV zračenja.

Starenje

Kako starimo tako i naši očni mišići postaju sve manje elastični, pa nam je zbog toga potrebno sve više svetla prilikom čitanja. To je normalna pojava ukoliko ne primećujete neke ozbiljnije probleme sa vašim vidom poput svraba, crvenila ili suvoće oka kada je potrebno obratiti se lekaru.

Loša ishrana

Možda niste znali, ali nezdrava ishrana ne samo da nije dobra za vaš organizam, već se negativno može odraziti i na vaše oči. Razlog za to je nedovoljno konzumiranje zdravih namirnica poput onih koje su bogate esencijalnim masnim kiselinama kao što su riba, razno voće i povrće, već sve veća upotreba brze hrane koja nema nikave hranljive sastojke već samo služi da nam brzo obezbedi sitost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *