GPS tracker ili kako se drugačije zove lokator, je uređaj za praćenje i lociranje objekata, lica, vozila. Pitanja koja mogu da nas muče jesu: Gde je sada tačno naše vozilo? Ko koristi naše vozilo? Da li se ono koristi na efikasan način i u svrhe za koje je predviđeno? Svrha lociranja je višestrukai omogućava bolju kontrolu i nadzor.

Šta sve može da pruži GPS za auto?

Na svom računaru ili pametnom telefonu, zainteresovano lice koje ima instaliranu mapu može tačno videti lokaciju, brzinu kretanja vozila, učitvanje pređenog puta u kilometrima, prekoračenje brzine i najveću brzinu koju je vozilo postiglo. Sa ovim podacima može se tačno znati kolika je potrošnja goriva vozila koje se prati. Ukoliko se pređe prekoračena brzina ili ide putem koji nije unapred predviđen, korisnik se obaveštava putem mejla. Takođe, može se tačno videti vreme kada je vozilo krenulo sa neke početne tačke. Krađi automobila, kamiona ili nekih pokretnih objekata se pomoću lokatora može efiksano stati na put.

Kako radi GPS lokator?

Radi vrlo jednostavno. U uređaj se ubacuje SIM kartica i sa satelitom se povezuju GPS signalom.  Takođe, on pomoću  geografskih kordinata pozicionira objekat ili vozilo koje prati i šalje SMS korisniku. Funkcija SOS je takođe dodatna pogodnost koju pruža lokator, i šalje poruku na broj koji je predviđen.

Podešavanje zone kretanja je još jedna doatna mogućnost. Ako želite da se Vaše vozilo kreće u okviru predviđene zone i nekom prilikom se ta zona prekorači, automatski na Vašem mobilnom uređaju primate obaveštenje u vezi toga.

Višestruka je namena ovakvog uređaja. Uz specijalizovani GPS za auto možete da isključite dotok goriva, upalite svetla, zaključate vrata, uključite žmigavce, stop svetla i sirenu  vozila i vozač tom prilikom nije u mogućnosti da to spreči ukoliko Vi prethodno ne date instrukciju koju šaljete porukom. Ovako se može sprečiti krađa ili incident. Ovo je i najisplativija zaštita. Kod savremenih automobila GPS lokator je automatskih ugrađen.

Na uređaju postoji GPS i GMS antena, mesto za SIM i SD karticu i povezivanje za USB. Imaju i svoju interenu memoriju i tako memorišu podakte, a ukoliko se doda SD karitca memorija se povećava. Duplo lepljiva traka se preporučuje prlikom postavljanja ovih uređaja. Zbog magneta koji imaju u sebi postavljaju se na metalne površine i duplo lepljiva traka tako ne ostavlja svoje tragove u čemu se vidi njena prednost.

GSM antena daje mogućunost prisluškivanja aparatu. Pošto se u samom aparatu nalazi SIM kartica koja ima određeni broj, pozivom sa bilo kog aparata koji ima mogućnost da uspostavi telefonsku vezu (mobilni ili fiksni telefon, skajp ili sa halo govornice), lokator se nečujno aktivira.

Uz GPS lokator za praćenje vozila dobija se kompletna oprema koja podrazumeva punjač, kablove kojima se aparat povezuju za automobil, vodootporna futrola, CD uz pomoć kog se omogućava povezanost računara i GPS uređeja. Bitno je napomenuti da baterija mora da se formira pre samog korišćenja uređaja. Aparat sa svih strana ima magnet pa je kačenje za automobil mnogo lakše. Pogodnosti  koje pruža GPS lokator su ogromne i treba ih iskoristiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *