Pronalazak posla sa fleksibilnim radnim vremenom je pravi san za veći deo mlađe populacije. Ukoliko vas zanima koji su to benefiti rada u studentskim danima i kako zaraditi novac preko omladinske zadruge, nastavite sa čitanjem teksta. U narednim pasusima ćemo vas bliže upoznati sa svim važnim koracima.

Ko sve može zaraditi novac preko omladinske zadruge?

Pre svega, trebalo bi da budete upoznati sa osnovnim načelima rada preko omladinske zadruge. Na posao mogu biti primljeni svi državljani Republike Srbije u godišnjoj dobi između 15 i 30 godina. Dakle, srednjoškolci, studenti (do 26. godine života) ali i sva druga nezaposlena lica. Važno je napomenuti da se po prijemu na posao ne zasniva klasičan ugovor o radu, već sporazum o obavljanju privremenih i povremenih poslova.

Šta sve možete da radite?

Ponuda poslova u omladinskoj zadruzi je zaista raznolika, tako da ćete vrlo lako pronaći svoje mesto među angažovanim radnicima. Kolege se pretežno odlučuju za poslove koji podrazumevaju sortiranje robe u magacinima, montiranje nameštaja, formiranje paketa, konobarisanje i sl. Promoterka će vam ponuditi listu slobodnih radnih mesta, a na vama je da u skladu sa sposobnostima donesete najbolju odluku. Razmišljajte i o visini satnica.

Kako zaraditi novac preko omladinske zadruge – satnice 

Visina satnice je uglavnom određena po kategoriji poslova. Evo nekoliko praktičnih primera koji će vam pomoći da razumete taj princip:

  • Lakši fizički zadaci i poslovi za koje nije potrebna stručna sprema (poput lepljenja deklaracija ili raznošenja kafe) su mahom najmanje plaćeni. Satnica u većini slučajeva ne prelazi 400 dinara.
  • Povećani fizički napor donosi nešto veću zaradu, tako da ćete za poslovne pozicije kao što su kurir, vozač ili kuvar imati nešto veća primanja po satu.
  • Teški fizički poslovi, odnosno utovar i istovar kabaste robe, prenos arhive, selidbe ili rasčišćavanje hala su više plaćeni u odnosu na prethodno navedene radne pozicije. Satnica iznosi približno 500 dinara.
  • Poslovi koji zahtevaju visoku stručnu spremu ili posebnu obučenost su najplaćeniji.

Za određene poslove možete biti plaćeni i po danu. Dežurstva, zamene ili specifični poslovi mogu doneti dodatne prilive.

Šta je sa porezom i doprinosima?

Obavljanje poslova preko omladinske zadruge je rad van radnog odnosa, tako da se prava zadrugara ne mogu potpuno poistovetiti sa zaposlenima koji su u radnom odnosu. To u praksi znači da pronalaskom posla preko zadruge ne ostvarujete pravo na godišnje odmore, bolovanja ili plaćena odsustva. Što se tiče doprinosa na zaradu ili poreza, oni se plaćaju na svaki ostvareni prihod i to prema pojedinačnom ugovoru o radu. U ovom slučaju je potpuno nevažno da li ćete raditi jedan ili više dana.

Po prekidu posla ili navršenom ugovoru, poslodavac će vam uručiti overeni dokument sa iskazanim radnim učinkom (broj radnih sati ili dana). Plata će vam biti isplaćena u najkraćem roku, a uz to će vam biti uplaćeni i javni prihodi. 

Nemojte zapostaviti fakultet

Premda će posao preko omladinske zadruge ostaviti dosta prostora za slobodne aktivnosti, preporučujemo da ipak obratite pažnju na planiranje svojih obaveza. Izuzetno je važno da napravite izvesni balans između studiranja i posla, kako ni jedna strana ne bi ispaštala. Naš predlog je da se za vreme ispitnih rokova maksimalno posvetite studijama, jer tim potezom pre svega ulažete u svoju budućnost. Ne zaboravite da nećete zauvek biti student te da ćete u jednom momentu preći starosnu granicu koja dozvoljava rad u omladinskoj zadruzi. Razmišljajte dugoročno.  

Benefiti rada preko omladinske zadruge

Da je pronalazak posla preko omladinske zadruge odlična opcija za sve tinejdžere i mlade ljude, svedoče i naredne činjenice:

    • Fleksibilno radno vreme – ovo je verovatno najveća prednost rada preko omladinske zadruge. Poslodavci će vas angažovati samo kada je to nužno, pa ćete imati vremena za sve ostale aktivnosti.
    • Počećete sa popunjavanjem radne biografije. Bez obzira na to kojim se poslom bavite, uvek će biti dobro dodati još jednu stavku u vaš CV. Velike kompanije će to kasnije svakako ceniti.
    • Omladinska zadruga donosi prekopotrebno iskustvo. Bićete poslovno zreli i spremni za obavljanje ozbiljnih zadataka, i to već u studentskim danima.
  • Razvijaćete svoje veštine i steći zdrave navike. Odlazak na posao će postati deo vaše nedeljne rutine, što će se svakako pozitivno odraziti na celokupnu ličnost.
  • Probićete komunikacijsku barijeru i bićete zreliji. Praktično ćete neosetno preći granicu između sveta tinejdžera i odraslih ljudi.

Nekada se čini da je zaista teško pronaći radnu poziciju. Nemojte se plašiti izazova, već zgrabite svoju priliku. Sigurni smo da se nećete pokajati. Srećan rad!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *