Selidbe organizacija

Preseljenje zahteva dosta vremena I angažovanja, pa može biti i poprilično stesno. Ukoliko spadate u one koje uskoro očekuje selidba, svesni ste da vas čeka mnogo dodatnih obaveza. Dobra organizacija i precizan plan selidbe su pola posla i umnogome olakšavaju stresan period koji vas očekuje. Zato, naoružajte se strpljenjem I krenite u organizaciju selidbe.

 

 • Precizirajte datum selidbe – Ukoliko možete birati datum, gledajte da bar bude lepo vreme. Pratite vremensku prognozu, kiša, poledica, sneg dodatno otežavaju posao, kako zbog loših uslova na putu, tako i radnicima na utovaru i istovaru.
 • Iznajmljivanje prevoza – na vreme se organizujete za prevoz. Kontaktirajte firme koje se bave selidbom i u dogovoru sa njima, uskladite koje vam vrsta vozila treba. Ukoliko selite kompletno domaćinstvo, biće vam potreban kamion. Informišite se o veličini kamiona koji će vršiti selidbu, da li će sav nameštaj stati, da li će se kompletno preseljenje obaviti u jednoj ili viša tura. Ukoliko pak nemate nameštaj, kombi prevoz bi bio bolja i jeftinija varijana za vas.
 • Organizovanje radne snage – ukoliko imate rođake i prijatelje voljne da pomognu obavestite ih na vreme o tačnom danu selidbe, ne želite da ostanete bez pomoći na dan selidbe I da u tom trenutku tražite zamenu. Ali ukoliko ne želite da njih opterećujete svojom selidbom, uvek u dogovoru sa agencijom za selidbe možete dogovoriti I radnike koji raditi istovar I utovar.
 • Priprema za pakovanje – procenite koliko će vam vremena otprilike trebati da sve spakujete, ne želite da se spakujete prerano, pa da kad vam zatreba nešto opet vadite I tražite po kutijama. Ali nemojte čekati ni poslednji dan, tako ćete samo imati dodatnu nervozu. Dobro razmislite kako ćete organizovati pakovanje.
 • Nabavka materijala za pakovanje – na vreme obezbedite sve neophodno za pakovanje stvari. Kutije, kese, streč folija, pucketava folija, makaze, marker, papiri, lepljiva traka.stiropor…
 • Organizovanje pakovanje – većina ljudi pakovanje obavlja samostalno, ali ako iz nekog razloga niste u mogućnosti da sve obavite sami I za to možete angažovati agenciju. Najbolje je raspitati se tamo gde iznajmljujete prevoz, da li nude usluge utovara/istovara, I pakovanja stvari, pa sklopite dogovor sa njima
 • Otarasite se viška – selidba zapravo može biti odličan trenutak da se oslobodite svih onih stvari koje ste godinama čuvali u nadi da će možda nekad zatrebati  Ako su te stvari očuvane možete ih prodati ili pak pokloniti nekom, u sprotnom I bilo im je vreme za kontejner.
 • Organizacija kutija – napišite šta se nalazi u svakoj kutiji, možete zalepiti I kraći spisak sa stvarima koji se u njoj nalaze. Koristite markere za obeležavanje iz koje su sobe kutije (npr. plava za kupatilo, zelena za dnevnu sobu, žuta za spavaću, narandžasta za kuhinju), crvenim markerom možete označiti kutije koje sadrže osteljivije I lomljive stvari. Ovo obeležavanje kutija će vam mnogo olakšati pronalaženje stvari I raspoređivanje u novom domu.
 • Šta prvo spakovati – knjige, slike, ogledala i sva sitna dekoracija bi trebala da bude prva na spisku. Tepisi i zavese bi mogli sledeći, Kada pakujete tepihe srolajte ih i zalepite lepljivom trakom da se ne bi razmotali. Zavese možete u vakum kese.
 • Pakovanje odeće – počnite da prakujete odeću koja nije aktuelna za godišnje doba u kojem se selite. Ako je leto, pakujte prvo zimske stvari I obrnuto. Isto važi I za obuću. Za pakovanje odeće možete koristiti I vakum kese koje zauzimaju mnogo manje mesta.
 • Pakovanje posuđa – kada pakujete posuđe vodite računa o lomljivim stvarima. Između tanjira stavljajte karton, a čaše motajte u papir ili pucketavu foliju. Pre nego ih stavite u kutiju dno kutije dodatno ojačajte lepljjivom trakom da se ne bi slučajno otvorila I ne zaboravite da obeležite da je u njoj lomljiv sadržaj.
 • Pakovanje tehnike – frižider i zamrzivač odledite par dana pre same selidbe, ispraznite ih od zaostale vode I očistite ih. Vrata rerne, mašine za sudove, firžidera, zamrzivača zalepite lepljivom trakom da se slučajno u toku transporta ne bi otvorila I oštetila ili pak povredila nekog. Ako je moguće poskidajte kablove sa svih većih aparata, ako ne umotajte ih I zalepite lepljivom trakom.
 • Krupan nameštaj – zidne police, viseće elemente rašrafite, uvijte u streč foliju da se prilikom transporta ne bi oštetili. Staklene elemente ako ih imate (police, stolovi) obložite stiroporom. Fioke i vrata ormara zalepite lepljivom trakom da se ne bi otvarala tokom transporta. Dušeke umotajte u folije I tako ih zaštitite od prljanja i prašine.

Na kraju kada ste sve završili spakujete stvari koje ste koristi poslednjih par dana, pošto će vam i prvih par dana verovatno biti nephodne u novom stanu. Par časa, nekoliko tanjira, sredstva za higijenu i par komada odeće neka vam budu pri ruci. Tu kutiju ili putnu torbu možete prevesti I svojim automobilom. Ono što još može stati u automobil je I kutija sa važnom dokumentacijom ii dragocenostima.

Uz dobru organizaciju i profesionalnu agenciju za selidbe, posao će se brzo I bezbolno završiti, a to će vama ostaviti mnogo više vremena za planiranje žurke za useljenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *