intervencija labioplastike

Sagovornik u razgovoru na temu labioplastike koji je odgovarao na naša pitanja je ginekolog Miloš Radović, načelnik odeljenja Dnevne bolnice klinike u Višegradskoj ul. Kliničkog Centra Srbije. On nam prenosi najnovija svetska iskustva sa antiaging kongresa u zadnje tri godine.

  • Šta je labioplastika?

Labioplastika, takođe poznata kao estetska labijalna hirurgija tj. rekonstrukcija malih usana vulve, je hirurški postupak koji se koristi za prilagođavanje veličine i oblika unutrašnjih ili spoljašnjih usana vulve. 

  • Koji su razlozi zbog kojih se treba odlučiti za labioplastiku? 

Razlozi zbog kojih se žene najčešće odlučuju na operaciju su prvenstveno nezadovoljstvo izgledom svog tela tj svoje intimne regije i samim tim razvijena  nesigurnost u intimnim odnosima. Jedan deo pacijentkinja se žali na smetnje i bol prilikom intimnog odnosa. Mogu se javiti problemi prilikom održavanja lične higijene ili osećaj neprijatnosti, trenja, pa čak i bola kada se obuče tesnija garderoba. Različiti osećaji neprijatnosti prilikom obavljanja sportskih aktivnosti, kao i uobičajenih, svakodnevnih aktivnosti kao što je sedenje ili vožnja biciklom,.Ne tako retko, pacijentkinje se žale i na češću pojavu infekcija, svraba i osećaja suvoće intimne regije. Pojava otoka, povrede stidnih usana i njihovo uvlačenje u vaginu su tegobe zbog kojih se takođe pacijentkinje odlučuju za ovaj vid intervencije. 

  • Kako se izvodi labioplastika?

Sama intervencija traje oko 30-60 minuta. Rekostrukcija labija se radi sa jako tankim koncima i minijaturnim iglama te spada u oblast mikrohirurgije. Što je nežniji pokret, manja igla i tanji konac, to je manja destrukcija tkiva, a time bolje zarastanje i tanji (manje vidljiv) postoperativni ožiljak. Jako je bitno u toku labioplastike ne kompromitovati cirkulaciju ni inervaciju malih usana. jer će se samim tim i prevenirati pojava potencijalnih komplikacija. Intervencija se naravno sprovodi uz poštovanje svih mera asepse i antisepse. Svaka pacijentkinja mora biti detaljno informisana o svim mogućim komplikacijama koje mogu proisteći nakon urađene procedure i obavezan je informisan pismeni pristanak pacijenta kao i pre bilo koje druge ginekološke procedure.

  • Koliko traje oporavak posle labioplastike?

Oporavak nakon labioplastike uglavnom traje nekoliko dana. Nakon same intervencije na klinici se ostaje oko sat vremena do trenutka kada je pacijentkinja sigurna da nema nikakve tegobe, na prvom mestu bolove. Preporučuje se mirovanje u trajanju od 3-5 dana posle čega se možete vratiti uobičajenih dnevnim aktivnostima i lakšim poslovima.

  • Šta treba da radim u toku oporavka od labioplastike?

Od lekara se po otpustu dobijaju svi potrebni saveti vezani za higijenski režim koji je potrebno sprovoditi u kućnim uslovima u toku samog oporavka.a odnosi se na tuširanje mlakom vodom i blagim medicinskim šamponom. U cilju prevencije infekcije biće vam prepisani antibiotici koje ćete uzimati najmanje nedelju dana nakon operacije. Takođe se preporučuje nošenje lagane garderoba, a izbegavanje uskih i tesnih pantalona i farmerki. Dve nedelje posle operacije možete koristiti posebne kreme koje pomažu bržem i boljem zarastanju nakon intervencije.

  • Koje su potencijalne komplikacije labioplastike?

 Kao i kod svake druge hirurške procedure, postoji mogućnost pojave  komplikacija, ali u slučaju labioplastike one se javljaju u svega 1% slučaja. Najčešće komplikacije labioplastike  su pojava  infekcije, podliva, krvarenje ili izuzetno retko pojava ožiljaka. Radi preveniranja potencijalnih komplikacija veoma je važno strogo pratiti preporuke lekara tokom oporavka u kućnim uslovima. U slučaju da primetite bilo šta neuobičajeno, kao i da se razvijaju simptomi gore opisanih komplikacija, potrebno je da se odmah javite na kontrolni pregled kod svog lekara radi adekvatnog i pravovremenog zbrinjavanja komplikacija. 

  • Kako da se pripremim za labioplastiku?

 Pre operacije, hirurg će vam pružiti detaljne instrukcije o tome kako da se pripremite. To može uključivati preporuke o ishrani, prestanku pušenja i upotrebi određenih lekova. Biće neophodno da uradite određene laboratorijske analaze ( nalaz krvne grupe i Rh faktora, krvnu sliku, biohemijske analize I testovi hemostaze). Ukoliko imate određene hronične bolesti i stanja, moguće da će tražiti da obavite pregled i saglasnost nadležnog lekara specijaliste kao i eventualnu preoperativnu pripremu u odnosu na vaše zdravstveno stanje. Priprema svakako zavisi i od toga da li je planirana intervencija u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Preoeprativno se obavlja pregled anesteziologa sa kompletnoj medicinskom dokumentacijom radi pripreme za anesteziju.

  • Kako se odlučiti da li je labioplastika pravi izbor za mene?

Odluka o labioplastici je lična i treba je doneti uz puno razmatranja. Razgovarajte sa kvalifikovanim hirurgom, postavite sva pitanja koja imate i razmotrite svoje ciljeve i očekivanja pre nego što donesete konačnu odluku. Tek nakon obavljene konsultacije, kada dobijete sve potrebne infromacije i kada rešite sve dileme koje imate, donesiti definitivnu odluku. 

  • Da li labioplastika spade u opasne procedure?

Ukoliko je izvodi stručna i kompetentna osoba, intervencija labioplastike ne spada u potencijalno opasne procedure.

  •  Kada se skidaju konci?

Iako se uglavnom radi o resorptivnim koncima, oni se mogu ukloniti u toku prvog kontrolnog pregleda nakon 7-10 dana.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *