U procesu starenja, odrasli se mogu se suočiti sa različitim zdravstvenim poteškoćama koje zahtevaju posebnu pažnju i tretman. Ove poteškoće mogu uključivati ​​probleme sa sluhom, vidom, osetljivost kostiju, neuravnoteženu telesnu temperaturu i demenciju. U nastavku teksta istražićemo ove potencijalne zdravstvene probleme kod starijih osoba i pružiti savete za njihovo lečenje.

Čulo sluha – kada je vreme za slušni aparat?

Problemi sa sluhom, koji mogu varirati od slabijeg oštećenja pa do potpunog gubitak sluha, predstavljaju jedne od najčešćih poteškoća s kojima se starija lica suočavaju. Ovo može dovesti do izolacije, problema u komunikaciji i smanjenja kvaliteta života. Savetuje se da ništa ne radite na svoju ruku, kao i da ne ignorišete ovaj problem.

Posetite lekara radi dijagnostike i preporuke za slušne aparate. Nemojte odlagati ovaj proces uz nalaženje izgovora. Možete nabaviti slušni aparat preko socijalnog, što je idealno za penzionere, a mnoge ,,kuće sluha’’ nude besplatne provere sluha. Ne postoji opravdan razlog da ne odete i ne proverite!

Čulo vida – šta se sve tu može desiti?

Sa starenjem, vid se takođe može pogoršati i to nije čest slučaj. Uz oslabljen vid javlja se problem sa čitanjem, vožnjom i obavljanjem svakodnevnih aktivnosti. Problem sa vidom može uzrokovati glavobolje. Evo nekih saveta za rešavanje ovih problema:

  • Redovno posećujte oftalmologa kako biste održavali dobar vid i prilagodili naočare ili sočiva prema potrebama. 
  • Osvetlite dobro prostor u kojem provodite vreme i koristite dodatnu rasvetu kod kuće.
  • Koristite veliki font i kontrastne boje prilikom čitanja i pisanja.
  • Budite oprezni pri hodanju i koristite pomagala poput štapova ili invalidskih kolica ako je to potrebno.

Ranije otkrivanje i lečenje problema sa vidom može pomoći u očuvanju zdravlja i kvaliteta života. Takođe, postoje mnoge tehnološke i terapeutske opcije koje mogu pomoći osobama sa slabim vidom da bolje upravljaju svojim svakodnevnim zadacima i poboljšaju svoju nezavisnost.

Krhke kosti sklone lomljenju

Starije osobe su podložnije prelomima kostiju zbog gubitka koštane mase i slabijih mišića. Ovo može biti posebno izazovno jer može dovesti do smanjene pokretljivosti i povećanog rizika od pada. Za održavanje zdravih kostiju i prevenciju povreda delimo sa vama nekoliko saveta.

Redovno vežbajte kako biste ojačali mišiće i kosti. Vežbe otpora, kao što su hodanje, plivanje ili vežbe sa tegovima, mogu biti korisne. U skladu sa mogućnostima i okolnostima, prilagodite svoj ritam života tako što ćete odvojiti barem pola sata dnevno za neku fizičku aktivnost.

Unosite dovoljno kalcijuma i vitamina D kroz ishranu ili suplemente. Mlečni proizvodi, zeleno lisnato povrće i riba su bogati ovim hranljivim materijama.

Pazite na ravnotežu i izbegavajte opasne situacije koje mogu dovesti do pada. Ukoliko je potrebno, koristite pomagala za hodanje ili druge medicinske uređaje za stabilnost.

Telesna temperatura koja je van ravnoteže

Starije osobe mogu imati poteškoće u održavanju optimalne telesne temperature, što može dovesti do problema kao što su pregrevanje ili hipotermija. Da biste sprečili ove neprijatnosti koje mogu izazvati nervozu, održavajte adekvatnu temperaturu u prostoru u kojem boravite, koristeći klima uređaje, grejanje ili ventilaciju. Takođe, nosite slojevitu odeću kako biste se mogli prilagoditi promenama temperature. 

Pijte dovoljno tečnosti tokom dana zbog hidratacije. Izbegavajte izlaganje ekstremnim temperaturama, posebno tokom vrućih letnjih meseci ili hladnih zimskih dana.

Demencija kod starijih lica

Starija lica koja boluju od demencije suočavaju se s različitim poteškoćama i izazovima koji mogu značajno uticati na njihov kvalitet života. Demencija je progresivno neurološko stanje koje uzrokuje gubitak kognitivnih funkcija, što može i te kako ometati svakodnevno funkcionisanje.

Starija lica s demencijom mogu imati poteškoća u izražavanju svojih misli i teško mogu razumeti druge. Takođe, jedan od najranijih i najuočljivijih simptoma demencije je gubitak pamćenja.

Orijentacija u prostoru i vremenu može biti narušena kod osoba s demencijom. Mogu se izgubiti u poznatom okruženju ili zaboraviti datum i vreme. Demencija može uzrokovati promene u ponašanju, kao što su agresija, dezorijentacija, depresija ili apatija, te njihovi najbliži nekad ne znaju na koji način treba da im priđu. 

Na sve ovo, demencija kod starijih osoba povlači i mnoge druge probleme vezane za kretanje, hodanje, hranjenje. 

Najbolje rešenje za ovaj slučaj jeste rana dijagnoza i stručna pomoć, podrška od najbližih, okolina koja je prilagođena njihovim potrebama, terapija i umerena aktivnost. 

Naravno, svaki od pomenutih pristupa treba prilagoditi pojedincu i njegovom individualnom slučaju.

Proces starenja donosi različite izazove u vezi sa zdravljem s kojima se starija populacija suočava, uključujući probleme sa sluhom, vidom, kostima, regulacijom telesne temperature i demencijom. Naglašava se važnost pravovremenog prepoznavanja ovih problema i njihovog odgovarajućeg lečenja. 

Pristup i tretman treba prilagoditi individualnim potrebama, a očuvanje zdravlja i kvaliteta života starijih osoba zahteva angažovanje porodice, medicinskog osoblja i društva u celini. Tako će stariji građani osećati podršku, te će lakše podnositi sve promene koje starost donosi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *