Nakit koji je mnogo više od aksesoara, modnog dodatka i detalja koji upotpunjuje odevnu kombinaciju, jeste verenički prsten. Kao najvažniji simbol zajedništva, ljubavi i poverenja pre stvaranja porodice, ima neizmernu vrednost u poređenju sa bilo kojim drugim komadom nakita. 

Kako ga bira muškarac za svoju buduću verenicu i suprugu koja će verenički prsten nositi dugi niz godina, ukus i želje dame se procenjuju i prate, da bi se ispunila očekivanja. Zbog značaja koji ima pravilan odabir, u sledećim redovima biće predstavljeni ključni koraci koji će za rezultat imati da verenički prsten bude pun pogodak.

Zlato i ništa osim zlata

Verenički prsten definitivno treba da bude izrađen od zlata, određenog stepena finoće. Najčešće je to žuta, bela, roze boja ili njihova kombinacija, uz žig 585 i finoću zlata od 58,5% čistoće. U zavisnosti od ukusa dame, koji se može ustanoviti praćenjem detalja i modnih aksesoara koje već nosi, bira se određena boja, ili njihova kombinacija. Žuto zlato je simbol tradicije, dok je bela boja univrzalnija, svedenija, a roze inovativna i moderna. Zlato treba da bude nezaobilazno, jer ima veliku vrednost, dugotrajnost i u tom pogledu je neuporedivo kvalitetnije od srebra. Uz zlato, odabir dragog kamena kao što je dijamant, brilijant, rubin, safir, žad ili cirkona može zavisiti od raspoloživog budžeta. Ali, najvažnije je biti spreman na odabir isključivo zlata, nikako drugih materijala.

Okvirno odgovarajuća dimenzija

Kada se ustanovi da verenički prsten mora biti od zlata željene boje, sledeći korak jeste razmatranje potrebne veličine, odnosno dimenzija. Posebno kada je u pitanju sama veličina prstena, ona se bira prema obimu prsta na kojem će se prsten za veridbu nositi. Iako može biti teško proceniti samo posmatranjem, nekada je to jedina varijanta, i bolje je da se odabere za nijansu veći prsten, nego manji. Razlog je što se veći modeli mogu skratiti, i za nekoliko dana biti ponovo na ruci voljene dame. Najbolje je, ukoliko je izvodljivo pronaći neki prsten koji devojka već nosi, kako bi broj bio odgovarajući. 

Dizajn i izgled prstena

Verenički prsten bira se i prema pretežnom stilu osobe, odevanju, ali i karakteru. Kada se radi o modelu – veličini dragog kamena, cirkona ili drugog odabranog oblika i dodatka, u tome najveću ulogu „igra“ stil i ukus dame. Za žene koje nose velike, predimenzionirane komade nakita, savršen izbor je što veći kamen u sredini prstena, bilo kojeg oblika i sa izobiljem cirkona i drugih dodataka. Suprotno, za buduću suprugu koja inaće voli neprimetne aksesoare, retko nosi nakit i generalno ne voli „ukrašavanje“, sigurna opcija jeste kupovina simbola koji će imati minijaturni dizajn. Dozvoljeno je da postoji kamen, ali što manje primetan i vidljiv, kao i neki drugi detalji – linije, nepravilni oblici i tome slično. Za dame koje ne nose nakit, najbolje je da prsten nema predimenzionirane detalje, ispupčeno kamenje i slično. Jednostavno, važno je da im izbor prija i da mogu i žele da nose simbol veridbe svakodnevno. 

Da bi čin veridbe bio detaljno osmišljen i perfektno realizovan, glavni element bez kojeg nije moguće imati uspešan ishod, jeste odgovarajući verenički prsten. Da bi bio najlepši za voljenu damu, bitno je da se uvek odabere zlato koje ima ogromnu vrednost, kao i okvirno proceni potrebna veličina. Dodatno, razmatranje stila i ukusa žene, kao i modnih aksesoara koje već nosi, može dati odličnu prednost prilikom odabira konkretnog modela – sa ili bez dragog kamenja i cirkona, uz druge boje i materijale, kombinacije dizajnova, dezena i oblika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *