Kada ste odlučili da kupite nakit od plemenitih metala na poklon nekome onda  ste spremni da za taj nakit izdvojite i veću sumu novca. To se obično radi kada su neke specijalne prilike u pitanju, kada nekome želite zaista da date do znanja da vam znači i da ste se i te kako potrudili da ga obradujete. Ipak, pre kupovine nakita, ali i tokom same kupovine nakita, treba da bude oprezni i pre svega pametni. Nije svaki nakit od plemenitih metala dobar, ne vredi svaki toliko koliko ga cene određeni zlatari. Imajte na umu da mnoge zlatare nabavljaju istu robu, ali je neki drugačije izlažu i predstavljaju i zato naplaćuju više, što je sasvim legitimno, međutim, sledeće stvari treba da imate u vidu:

Ocenite kvalitet

Pokušajte koliko kod možete da procenite nakit u radnjama. Dakle, ako na primer birate ogrlice, onda pogledajte čvrstinu samog lančića, pogledajte na koji način je privazak prikačen, da li može lako da ispadne, da li ogrlica može lako da se zakači, da li je već negde malo zamršena, a da vi to niste primetili i slično. Zatim, kada su minđuše u pitanju posebnu pažnju obratite na cirkone i način na koji su oni uvezani u minđuše. Vrlo često se dogodi da cirkoni ispadnu samo nekoliko dana nakon nošenja. Ako želite da definitivno izbegnete ovu situaciju, onda izgebavajte i minđuše sa cirkonima i birajte one glat minđuše i slično. Zlato je naravno kvalitetnije od srebra, ali je isto tako i skuplje, pa je na vama da odlučite za šta ste više. Ako birate srebrni nakit, onda gledajte da to bude nakit koji je rodiniran, odnosno prevučen još jednim slojem srebra i tako zaštićen od budućih oštećenja.

Pronađite unikatno i lepo pakovanje

Pakovanje je pola poklona, zapamtite to. Ako ga spakujete samo onako ofrlje i nevažno, onda dajete znak osobi kojoj poklanjate da se niste potrudili, da ste kupili poklon, komad nakita, čisto samo da biste kupili. Pakovanje zaista mora da izgleda ili da bude i te kako luksuzno, mora da bude prilagođeno određenom komadu nakita. Dakle, nemojte da kupujete ogromne kutije za premale minđuše, ali nemojte da kupujete ni premale kutije za ogrlice, pa da ih gurate na silu unutra i da vam se one zamrse. Tačno se zna kakve su kutije predviđene za kakav nakit. Zatim, pakovanje samog poklona, odnosno ukrašavanje je takođe dimenzija za sebe. Tu isto treba da pokažete svoju kreativnost, ali ako ne, onda ga odnesite u neku cvećaru i tražite da to urade na najbolji mogući način.

Nemojte kupovati bilo gde i tražite garanciju

Ako kupujete kod popularnih prodavaca, koji prodaju po kućama, veće su šanse da se taj nakit pre ošteti, jer vi nikada ne znate šta kupujete. Naravno da oni uglavnom prodaju nove komade nakita, ali vi za to nemate garanciju. Dakle, ako se desi da vam ispadne cirkon, da pukne ogrlica, kome ćete da se požalite? Jednostavno morate da imate garanciju kada kupujete nešto tako vredno, još pogotovu ukoliko planirate da za nakit izdvojite ogromne svote novca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *