Ako izuzmemo zdravlje i život koji su najvredniji, većina ljudi svoje materijalne dragocenosti čuva upravo u kući ili stanu. Upravo iz tog razloga, provale su neminovne, a stresovi koje doživljavate zbog upada na vaš posed ne može niko da nadoknadi. 

Kada pričamo o sigurnosti doma i njegovoj zaštiti, prva asocijacija su nam bezbednost ulaznih vrata. Prema statistici, oko 85 % pljački se izvede ulaskom kroz vrata, a 25 % obijanjem prozora i terasa. Da bi se sprečili nezakoniti upadi i onemogućila krađa, postoji par korisnih saveta koje bi trebalo primeniti prilikom obezbeđivanja svog životnog prostora. 

Ugradite kvalitetna sigurna vrata 

Birajući ulazna vrata čini se da više razmišljamo o dizajnu i uklapanju u enterijer, nego o sigurnosti. Današnji modeli vrata su zaista raznovrsni i po boji, obliku, dezenu, materijalu, ali i po kvalitetu i ceni. Prilikom kupovine sigurnosnih vrata, imajte na umu da ćete u njih uložiti više novca nego u obična vrata. Lako se uklapaju u svaku vrstu enterijera, jer se izrađuju u različitim bojama i dezenima. Sigurnosna vrata se prave u više slojeva, a samu osnovu čini čelična konstrukcija, što ih čini izrazito teškim. Popunjena su materijalima koji omogućavaju dobru zvučnu i termo izolaciju, a uz kvalitetnu sigurnosnu bravu i druge propratne delove, moćićete mirno da spavate. 

Uvek ostavite spoljno svetlo uključeno

Ukoliko živite u kući, poželjno je da ostavite spoljno svetlo da gori tokom noći ili nabavite svetiljku koja se aktivira pri pokretu. Možete i osvetliti svoje dvorište, postavljanjem lampi koje se pune na dnevnoj svetlosti i osim dodatne sigurnosti, napraviti i prelepu svetlosnu dekoraciju i ambijent. 

Ukoliko planirate putovanje, ostavite uključeno svetlo u nekoj od prostorija. Na taj način, to može smanjiti upade, jer lopovi neće biti sigurni da li ima nekoga u vašem domu. 

Za veoma vredne stvari – posetite sajtove za prodaju sefova i obezbedite se na vreme

Sefovi predstavljaju idealna rešenja za čuvanje svojih dragocenosti. Danas postoje različite vrste sefova po obliku, veličini i zapremini sa više sigurnosnih brava i ključeva, za koje ćete biti sigurni da ih niko ne može otvoriti. Ukoliko posedujete vredan nakit, slike, predmete, važne dokumente ili ušteđevinu koju želite da sklonite i sačuvate, možete birati između ugradnih ili stonih sefova. Svaki od njih možete pogledati na internetu i više se informisati o online prodaji sefova i njihovoj ugradnji, karakteristikama i ceni. 

Ukoliko vam je stolarija dotrajala, zamenite je 

Stara stolarija, kojoj ne rade brave i mehanizmi zaključavanja, nije sigurna za vaš životni prostor, kao ni za vas i vašu porodicu. Za bilo koji tip stolarije da se odlučite, obavezno postavite i roletne, koje imaju multifunkcionalnu ulogu – leti vam prave hlad i ne dozvoljavaju sunčevim zracima da prodiru u prostorije, zimi pomažu akumulaciji toplote sprečavajući njeno izračivanje, odličan su zaklon od radoznalih komšijskih pogleda, stvaraju dodatnu zaštitu od provala, potpomažu stvaranju romantične atmosfere, kao i mnoge druge. 

Ukoliko živite na nižim spratovima i imate balkonska vrata, postavite sigurnosne cilindrične brave, koje neće moći tako lako da se obiju, a kao dodatnu sigurnost uvek možete postaviti i alarm, koji će se aktivirati pri svakom spoljnom upadu u vaš dom.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *