Gledano iz ugla vlasnika restorana, uniforme mogu delovati zvanično u kontaktu sa gostima. Ukoliko je reč o nekom restoranu sa opuštenim ambijentom i laganom muzikom, gde možda čak izlaze isključivo mladi, rekli bismo da nam uniforme nisu potrebne, štaviše, mogu izazvati kontraefekat. To nije baš tačno.

Osoblje restorana se dobrim delom ocenjuje od strane gostiju na osnovu izgleda i nastupa. Konobari su oni koji skoro jedini imaju kontakt sa vašim izvorom novca, oni predstavljaju celokupan menadžment restorana, kao i vas.

Jedna naučna studija je pokazala da uniforme čak mogu pozitivno uticati na performanse osoblja. 

Uniforme nisu skupe i lako se mogu nabaviti, a značajan su benefit za restoran, ali i za bolje iskustvo gostiju. Uniforme možete sami kreirati, možete angažovati kreatora, možete naručiti uniforme online ili otići lično kod krojača. Ovo je vrlo jednostavan način da podignete nivo vašeg restorana. U nastavku teksta saznajte više o značaju uniformi za restoran.

Benefiti restoranskih uniformi

Da li ste znali da je kod restoranskih uniformi najbitniji prvi utisak? Da li ste znali da se taj utisak stiče za vreme od jedne desetinke do sedam sekundi? Postoji tu ozbiljna psihologija dizajna uniformi, ali mi ćemo se ovde baviti benefitima.

Uniforma identifikuje osoblje restorana

Niko ne želi da mu se slučajno desi da od drugog gosta restorana greškom zatraži da mu donese jelovnik. To može biti jako neprijatno. U toj situaciji vrlo lako se krivica u glavi gosta može obrušiti na vas i imaćete nezadovoljnu mušteriju.

Međutim, ukoliko svi zaposleni nose standardnu uniformu teško je napraviti ovakvu grešku. Gosti bi trebalo ne samo da prave razliku između konobara i gostiju, već i između menadžera, hosta i konobara restorana. 

Uniforma će uliti poverenje gostima

Dizajn uniforme restoranskog osoblja će uliti poverenje vašim gostima da ih služi profesionalac. Nije važno koliko je zaista profesionalno obučen vaš konobar, jer će sa uniformom već izgledati profesionalnije.

Pa šta ako ste ležerni restoran ili bar? Ideja da uniforma može delovati ‘’zagušljivo’’ je mit. Uniforma osoblja se i dalje može uklopiti u ležerni stil. Bitno je da je čista i da je odgovarajućeg broja, a dizajn možete sami izabrati. Pozitivan efekat sigurno neće izostati.

Ako se vlasnik recimo, sportskog paba, uniforme mogu biti sačinjene od crnih pantalona, čistih patika i neke štampane majice koja je u formi sportskog dresa. 

Plava boja je poželjna, na osnovu mnogih istraživanja koja su pokazala da kupci veruju da je posao kompetentniji i da nudite kvalitetniju uslugu, ukoliko su uniforme plave. 

Uticaće ne samo na goste

Restoranske uniforme neće samo uticati na goste i njihov doživljaj, već će kao što smo rekli, imati pozitivan uticaj na ponašanje zaposlenih. Naučno istraživanje na Northwestern univerzitetu u Čikagu je pokazalo da su učesnici u eksperimentu koji su imali zadatak da vrše radnje vezane za lekarsko zanimanje, bili mnogo prisutniji i sa više pažnje pristupali zadatku kada su nosili beli mantil.

Naravno, nije poenta da vaši zaposleni nose bele mantile. Poenta je da kada obuku uniformu, znaju da je vreme za posao, poistovećuju se sa drugima koji nose istu uniformu, više pažnje obraćaju na to što rade i sve to ima za rezultat bolju performansu pojedinca.

Uniforma će naglasiti brend restorana

Velike su šanse da ste mnogo vremena proveli da pažljivo uredite svaki kutak vašeg restorana. Od poda do plafona, preko sa salveta, sve ste morali odabrati u skladu sa brendom restorana. Ista priča je i sa uniformama. One predstavljaju još jedan dobar način da naglasite svoj brend.

Vaša estetika je najbitnija, tako da prema njoj i vašem brendu treba odabrati dizajn koji će se gostima dopadati sam po sebi, jer se uklapa. Takođe, je dobra ideja staviti logotip vašeg restorana na neki deo uniforme. To može biti na leđnom delu košulje, na ramenom delu ili na džepu kecelje.

Dodatna opcija, koja ne mora uvek da bude najbolje rešenje, ali je treba imati u vidu, je da svojim zaposlenima napravite i neke majice, jaknice, kape ili štagod koji će sadržati vaš logotip. Tako ćete dobiti šetajuću reklamu van restorana skoro pa džabe. 

Uspostaviće pozitivan mentalitet tima

Ideja restoranskih uniformi je odličan način za uspostavljanje timskog mentaliteta među vašim osobljem. To je vizuelni podsetnik da svi teže istom cilju. Svi se identifikuju sa bojama restorana, sa svojim kolegama i osećaju pripadnost i privrženost. Odgovornost jednih za druge i timsko posmatranje dužnosti će i te kako doprineti boljim rezultatima.

Čista i elegantna uniforma će uticati na mišljenje u glavama svih koji je nose, ali i onih koji je posmatraju i asociraće na profesionalnost i čistoću, što je od suštinskog značaja za ocenu restorana od strane gostiju.

Ako već imate neke ideje kako bi kreirali uniiforme, to je odlično, ali pre toga razmotrite faktore od kojih treba da zavisi kreacija kao što su formalnst, cena, materijal, uklapanje u brend, lakoća čišćenja i prljanja. Kada ste ispoštovali sva pravila, dizajn ćete lako osmisliti i realizovati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *