Bonton postoji i mi se generalno trudimo da ga poštujemo. Međutim, malo nas je zapravo selo da pročita bonton, da vidi šta u njemu konkretno piše, šta je to što postoji u tom bontonu. Mi iz prakse znamo kako se treba ponašati u nekom restoranu, znamo šta treba da radimo. I to su neke osnovne stvari, osnovni maniri. Međutim, postoji toliko sitnica kojih nismo ni svesni, sa kojima nismo naravno ni upoznati, o kojima se naravno ne govori „na sva usta“, a veoma je važno da ih poštujemo.

Nepisana pravila: šta radi muškarac, a šta žena?

U ovom tekstu ćemo govoriti o restoranima u većim gradovima, na primer o restoranima u Beogradu. Naravno ista pravila važe i u ostalim gradovima, ali je važno malo se fokusirati. Naime, ovo su neka pravila koja postoje u bontonu, a koja mogu da se krše sa nekim feminističkim ili drugim teorijama. Naime, bonton kaže da bi muškarac trebalo da sačeka da žena sedne za to, a onda da joj se on pridruži, dok će sto naravno zajedno izabrati, mada bi trebalo da taj predlog da sam muškarac. Sa druge strane, konobara će pozvati muškarac, a ne žena. Bilo da se nalazite u restoranima u Beogradu ili u restoranima u nekom drugom gradu u našoj zemlji ili negde u inostranstvu takva je situacija.

Ne popravljati šminku za stolom

Ovo je opšte pravilo, ali nije zgoreg podsetiti. Ovo nije samo do restorana u Beogradu, već ima veze i sa svim drugim restoranima. Naime, žena ne bi trebalo nigde da popravlja šminku u javnosti, a pogotovu ne za stolom. To ne može da izgleda lepo, niti pristojno. Na taj način možda žena misli da privlači pažnju, ali to pokušava na jedan krajnje neukusan način i potpuno pogrešan način. Najbolje bi bilo da odete do toaleta gde ćete popraviti vašu šminku, frizuru i to bi bilo najbolje da uradite nakon jela, jer tada kada popravite šminku, onda je nećete više kvariti i spremni ste da nastavite dalje.

Bakšiš je deo bontona

Na taj način vi se zahvaljujete konobaru zbog načina na koji vas je ugostio. Vi mu govorite na taj način da ste zadovoljni uslugom u tom restoranu i poručujete mu da ćete sigurno doći opet. Čak i kada su restorani za svadbe Beograd u pitanju, praksa je da se bakišiš daje konobarima i osoblju, kako od strane gostiju tokom svadbe, tako i od strane domaćina na kraju proslave. Ne postoji pravilo koliki ćete bakšiš ostaviti, to naravno sve zavisi. Budite uvek maksimalno ljubazni prema konobarima, a ako su i oni ljubazni prema vama, ukoliko su surovi profesionalci, onda su bakšiš i te kako zaslužili. Međutim, ako se konobari prema vama ipak nisu poneli na pravi način, onda bi možda trebalo da im smanjite bakšiš. Dakle, nemojte da ostavite onoliko koliko ste inače planirali, nego smanjite tu sumu.

Ko treba da plati?

Ovo je pitanje vrlo važno, ali ne postoji univerzalan odgovor na njega. Ukoliko je vas pozvao muškarac na ručak u nekom od restorana, onda bi on trebalo da plati. Međutim, ukoliko je to vaš neki interni dogovor, onda bi trebalo ili po pola da platite ili možete da se ponudite da vi platite ceo iznos, dok bi muškarac platio neki drugi izlazak i neki drugi ručak ili doručak u nekom drugom restoranu u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *