okov za namestaj sarka.rs

Okovi za nameštaj su sastavni deo svakog većeg, bitnijeg komada nameštaja. Kao takvi, važno je da budu stabilni, sigurni i da pružaju osnovu i potporu svakom komadu nameštaja. O njima se ne priča dovoljno, ali razne bravice, klizni okovi i pružaju neverovatnu potporu svakom komadu nameštaja i mogu se koristiti u svim prostorijama i u svakom obliku. Bez obzira na veličinu, dimenzije i težinu komada nameštaja, okovi za nameštaj su od velike koristi. Odlučili smo da napišemo nekoliko stvari koje treba da znate o okovima za nameštaj i o njihovom značaju za vaš dom. Nadamo se da će vam predstojeći tekst biti od koristi i značaja.

Nosači polica i konzole

Nosači polica su deo okova za nameštaj koji se koristi kao podrška policama. Oni se sastoje od raznih šina i samih nosača koji pružaju podršku. U ovu vrstu okova svrstavaju se u čelični nosači za televizore. Pošto je bezbednost jako važna kada govorimo o njima, često su pravljeni isključivo od čelika. Stoga, rizik da će nešto poći po zlu prilikom njihovog korišćenja je sveden na goli minimum. Pored toga, bitno je da, posebno šine, budu dobro podmazane i sposobne da proizvedu neophodno trenje ali i stabilnost koje nameštaj iziskuje. Kod nosača za nameštaj, jako je bitno i da budu neupadljivi. Jasno je da, ukoliko imate komad nameštaja na koji ste potrošili dosta novca, želite da upravo taj komad nameštaja bude glavna zvezda prostorije.

Upravo zbog toga je vrlo bitno da nosači i propratni materijal koji prati nameštaj ne bude u centru pažnje, već negde sa strane, odnosno – nevidljiv, kako bi se sam komad istakao. Stoga je bitno da znate da postoje i nevidljivi nosači, pravljeni od providnog materijala, upravo kako se ne bi uopšte isticali. Naravno, sigurnosti radi, najbolje je imati nosače pravljene od čelika jer je to ipak, najčvršći materijal dostupan na tržištu. Ukoliko vam je više stalo do estetike – svakako uzmite providne materijale, koji su se takođe odlično pokazali prilikom svih sigurnosnih testova. Izbor je definitivno na vama, a u obzir uzmite težinu nameštaja koju planirate da podupirete, kao i potencijalnu težinu koju ćete plasirati na tu policu. Svakako nije isto ako planirate da vam na pomenutoj polici stoje sitnice ili knjige – razlika je više nego jasna.

Bravice za drvene ormane i fioke

Sledeći element porodice okova za nameštaje su bravice za drvene ormane i fioke. Bravice su, kao i stakleni nosači polica, pravljene kao bezbednosna potpora nameštaju i prave se od čelika i cinka. Bravice su jako korisne jer bukvalno pružaju očit vid zaštite svim vašim potencijalnim podacima koje imate u ormanima ili fiokama. Iz tog razloga su bravice jako bitne i korisne u kancelarijskom svetu, posebno ukoliko ste na poziciji koja zahteva određeni nivo poverljivosti informacija.

Klizači fioka

Na početku teksta smo spominjali element pokretljivosti koji je jako važan za određene tipove okova za nameštaj. Okovi za koje je ovaj element od velike važnosti su upravo klizači fioka. Svima je jasno da je fioka prilično neupotrebljiva ukoliko nešto nije u redu sa klizačem. Stoga je jako bitno da klizač bude od vrhunskog kvaliteta, odnosno da bude vrlo upotrebljiv i osiguran. Upravo zbog bitnosti da uvek bude sposoban da izvrši to što se od njega zahteva, klizač je često napravljen od čelika i vrlo je bitno da se motri na to da klizače ne zahvati rđa koja bi mogla da uspori njihov rad. Ugradnja i zamena ovih okova je jednostavno i upotrebom osnovnog alata kao što je zavijač odnosno šrafciger moguće je postaviti ili zameniti klizač fioka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *