Odavno se zna da drvena stolarija ne zadržava dovoljno toplotu i da je pvc stolarija pravo rešenje za smanjivanje troškova grejanja tokom zime. Osim što štedi energiju, pvc stolarija se lako ugrađuje i namešta, ali trebalo bi da znate neke osnovne stvari o njoj.
Kada su prozori u pitanju, tokom zime važno je da se redovno održavaju. Naime, potrebno ih je redovno podmazivati. Zato nemojte odmah zvati majstora kada vaša nova pvc stolarija počne da škripi, jer problem možete sami rešiti. Naravno, važno je znati čime brave, ručke i šarke treba podmazati, ali ih treba i redovno održavati i čistiti. Kada je podmazivanje u pitanju, pvc stolarija bi trebalo jednom godišnje da se podmazuje specijalnim ili suncokretovim uljem.

E sada, da li znate da vaša pvc stolarija ime dve vrste režima? Da li znate da postoje letnji i zimski režim? Ukoliko vam majstori nisu objasnili o čemu se radi, kada krene jesen vaše prozore i balkonska vrata treba podesiti na zimski režim, a s proleća treba obratiti pažnju i svoju stolariju namestiti na letnji režim.

PVC stolarija – zimski i letnji režim

Kada govorimo o zimskom režimu, trebalo bi da imate na umu da se vijak koji služi za zatvaranje prozora ili balkonskih vrata okreće ka unutrašnjosti. U tom slučaju dolazi do regulisanja sile pritiska i potiska samog okvira prozora ili balkonskih vrata. Uglavnom, pri ugradnji pvc stolarija se namešta u standardnom režimu, a to možete sami proveriti.

Kada stavite list papira na prozorsko krilo, vaši prozori su podešeni na letnji režim ukoliko se papir lako skine, a ako ga jedino možete skinuki kada pokidate onda je vaš prozor podešen na zimski režim.

Ako se pitate zašto vam to niko od majstora to nije objasnio, nemojte se ljutiti na njih. Oni su svoju dužnost obavili, pvc stolarija je na svom mestu, e sada, možda nisu znali detaljnije da vam objasne kako mehanizam funkcioniše, a možda nisu stigli, jer su morali da žure u sledeći stan. U svakom slučaju, proverite vi kako list papira stoji na vašem prozorskom krilu, što je sigurno, sigurno je.

Iako veorovatno većina ljudi prvi put čuje za zimski i letnji režim podešavanja stolarije, napominjemo da je važno podesiti pravi režim. A evo zašto.

Kada su vam prozori stalno u zemskom režimu, doći ćete u situaciju da posle određenog vremena menjati neke delove vaših prozora. A zar niste prvobitno ugradili stolariju kako biste se rešili muka u narednih nekoliko godina? E pa da bi se vaša pametna investicija ostvarila, svakako morate malo povesti računa o stolariji. Naime, kada je zimski režim u pitanju, tokom zime se guma na prozoru više opterećuje i pritisak na nju je znatno veći nego što je to slučaj leti. Zato bolje na vreme sprečite moguće oštećenje.

Takođe, ova guma se troši i prilikom samog otvaranja i zatvaranja prozora, pa jo uz dodatno nepotrebno opterećenje leti, vrlo brzo ćete doći u situaciju da pozovete majstora kako bi vam rešio problem. Da do njega ne bi došlo, uzmite list hartije i sami sebi sačuvajte novac u džepu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *