Belo vino često se nađe na stolu kao odlično i lagano piće uz neku lepu ribu. Ukoliko ste razmišljali o tome kako nastaje belo vino i koja među njima su daleko poznata, u daljem tekstu dobićete odgovore na ova pitanja. Možda nakon čitanja članka i probate neko od pomenutih sorta belog vina.

Kako se pravi belo vino?

Obično se belo vino pravi od belog grožđa. Međutim, samo pravljenje belog vina, nije tako jednostavno kao samo gazanje nogom po belom grožđu. Prvo se  ljuske grožđa uklanjaju pre fermentacije, kako bi se izbeglo dodavanje visokog nivoa tanina i boje u vino. Ovo se razlikuje od proizvodnje crnog vina, gde se kožica grožđa ostavlja tokom fermentacije kako bi se obezbedile boje, ukusi i tanini koji se prenose vinu. Ključ za pravljenje belog vina je fermentacija u trajanju od dve do četiri nedelje na niskoj temperaturi od 12-22 stepena, kako bi se omogućili delikatni ukusi, arome i kvalitet. Nakon fermentacije, vinari će često prilagođavati vino izborom kao što je sazrevanje u starim hrastovim buradima ili novim hrastovim buradima.  Što je bačva starija, to će dati manje ukusa. Nakon toga, roba se flašira. Boce koje su zapečaćene čepom, preko običnog vrha sa navojem, obično se podvrgavaju starenju u boci kako bi se podstakli složeniji ukusi od kontakta sa plutom i kiseonikom.

Popularne sorte belog vina

Ovde su dati opisi nekih popularnijih sorti belog vina za koje ste možda ranije čuli, a možda i niste:

Šardone

Šardone je jedno od najsloženijih i najsvestranijih sorti grožđa. Šardone je suvo belo vino koje potiče iz regiona Burgundije u Francuskoj i ima ukuse od jabuke i limuna do papaje i ananasa. Najbolje se kombinuje sa mesnom ribom i školjkama. 

Sovinjon blank

Prepun citrusnih aroma i izbalansiran parfimisanim i kiselim ukusima, Sauvignon Blanc je često belo vino za one koji jednostavno ne znaju šta da piju. Grožđe zelene kože dolazi iz doline Loare. Najbolje se kombinuje sa belim mesom poput piletine, lagano začinjenim vegetarijanskim jelima i morskim plodovima.

Moscato

Sladak i voćni, Moscato ima prizvuk gaziranosti i često se koristi kao desertno vino. Najbolje se kombinuje sa povrćem kao što su šargarepa, celer i krastavci.

Pinot Grigio

Takođe poznato kao sivi pinot, ovo vino je vino cvetnih aroma. Pinot Grigio je jedan od najpopularnijih italijanskih stilova vina. Pinot Grigio veoma varira u zavisnosti od toga gde se uzgaja – od suvih, slanih sorti iz severne Italije, do voćnih, limunovih ukusa pinota Griđosa Novog sveta. Najbolje se kombinuje sa morskim plodovima, jelima od testenina i namirnicama koje spadaju u vegetarijansku ishranu.

Rizling

Rizling je aromatično, mirisno i intenzivno belo vino. Odlična je opcija ako tražite nešto sa malo šećera, da uravnotežite bilo koji začin, i može varirati od super slatkog do suvog. Najbolje se kombinuje sa delikatnom ribom i jelima inspirisanim Azijom.

Albarino

Ovo predivno osvežavajuće belo, ima blagodati oštre note limete i grejpfruta, uparene sa ukusima koštičavog voća nektarine. Većina Albarinja dolazi iz regiona Rias Baikas u Španiji i regiona Vinho Verde u Portugalu. Najbolje se kombinuje sa mekim sirevima, salatama i ribom u listićima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.