Sve češće se može negde pročitati rečenica „budite prisutni“ kao glavno geslo učenja tehnike života. Možda se kod nekoga javlja pitanje kako to da nismo prisutni ili šta je izazvalo da kvalitet života u određenim segmentima sasvim opadne, a odgovora je mnogo. Digitalna era nam je donela mnogo toga, ali neke stvar nesebično uzima, najpre je tu prisutnost u bilo čemu šta radimo.

Hajde samo da vidimo neke redovne situacije. Obroku i porodičnom ručku se pristupa sa telefon u ruci, poslovni zadaci se rade dok se skroluju sajtovi na kompjuteru i traže neke druge stvari, neretko i privatne prirode, u izlaske se više vremena provodi na društvenim mrežama i često se zbog njih i izlazi, u krevet se leže sa mišlju da se što bolje odmorite a onda neki problemi, razmišljanja o budućnosti teraju san. 

Šta se dešava? Najprostije rečeno, pažnja se rasipa na sto strana. Na takav način sve što radite postaje osrednje urađeno, sve u čemu imate želju da uživate jednostavno „prođe“ pored vas, sve se dešava kao u nekoj magli. Glavni krivac jeste nepostojanje pažnje. Zato hajde da vidimo šta možete da uradite kako biste sebi obezbedili prisutnost u trenutku i poboljšali kvalitet života i življenja.

Ostajemo u domenu onoga što vam neće oduzeti mnogo vremena i šta nije zahtevno, a jeste efikasno. Mindfulness online treninzi postoje upravo zbog onoga o čemu je prethodno bilo reči, da bi se naučila i kao navika stekla svesna pažnja. U stvari, mindulness možemo prevesti kao svesna ili pomna pažnja, kao veština postojanja i prisutnosti u trenutku – tu gde ste, sada i ovde, dok čitate tekst recimo.

Kroz mindfulness online vežbe učite kako se pažnje usmerava. Kako se dovodi u balans fizičko i psihičko, da biste postigli kontrolu nad svojim mislima, da biste mogli svojim umom svoj um da kontrolišete. Time dobijate mnogo. Svesnu pažnju i koncentraciju kao osnovu i najvažnije, a onda dolazi i bolja memorija, bolja samokontrola, samopouzdanje, a sve to utiče na bolji osećaj koji ne poznaje anksioznost i depresiju. Mindfulness tehnike vam pomažu da svoj život stavite pod svoju kontrolu i da ne dozvoljavate postojanje bilo kakvih ometača pažnje koji se vrlo lako i podlo podvlače svima u podvsest, iako su sasvim nepotrebni i ne predstavljaju ništa bitno za dalje funkcionisanje i rad.

Meditacija kao čest ključ koncentracije

Znate kako se puls ubrzava, disanje pojačava i postaje isprekidano, a srce lupa kada se iznervirate, kada vam na um dođu neke loše misli? To je jedan od čestih ometača pažnje i razloga zbog kojih postajete prisutni samo telom. Meditacijom se dolazi do učenja o disanju i fokusu, a to dalje proizvodi smirenost i stabilnost u svakom trenutku.

Fizička aktivnost kao pratilac svakog kvalitetnog života

Isključivo sedenjem i praćenjem online sadržaja možete mnogo da naučite, ali dosta da izgubite. Kada god želite da uradite nešto za sebe, a da bude dobro i zdravo, priključite tome i bilo koju fizičku aktivnost, posebnu neku koja je izvodiva napolju i onda možete računati na to da imate i zdravo telo i zdrav duh

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *