Hijaluronski fileri ili hijaluronska kiselina je prirodni kolagen, odnosno prirodna supstanca u svakom organizmu. Zahvajujući njoj naša koža izgleda lepo, sveže i mlado. U poslednjoj deceniji, došlo je do pojačanog ispitivanja ove supstance, a to je uslovilo intenzivniju primenu u medicinske svrhe. 

Šta su hijaluronski fileri?

Hijaluronski fileri predstavljaju sasvim prirodnu supstancu koja je stalno prisutna u našim organizmima. Ona ima mogućnost vezivanja molekula vode za sebe i na taj način uspostavlja se dobra hidratacija, a koža izgleda zategnuto. U trećoj deceniji života zalihe hijalurona slabe, što uslovljava pojavu prvih bora. Da bi se gubitak nadomestio hijaluron se veštački dodaje. 

Kada je potrebno otpočeti sa tretmanima?

Savet je da se sa tretmanima otpočne što ranije, odnosno sa spoznajom prvih znakova starenja, odnosno prvih bora. Pojava prvih bora obično se ističe oko očiju, usta i nosa, a neretko nastaju i poprečne bore na čelu. Sa navršenih 25 godina života, može se govoriti o prvim tretmanima. Dok sa navršenih 30 godina života tretmane bi trebalo stalno upražnjavati. 

Da li je tretman invazivan?

Definitivno tretman hijaluronom nije invazivan, nije bolan i ne ostavlja neželjene posledice. Tretman otpočinje sa kompletnim pregledom kože koja podleže tretmanu. U tom slučaju, utvrđuje se kvalitet i hidratacija kože, veličina bora i procenjuje se količina hijalurona koja će biti upotrebljena u tretmanu. Prvi korak je očistiti lice i na taj način uspostaviti adekvatnu higijenu kože koja se tretira. Zatim na željena mesta naneti kremu, koja je zapravo lokalni anestetik. Krema će usloviti eliminisanje bola, a tretman će biti izuzetno prijatan. Hijalurnoski fileri ubrizgavaju se u predeo oko i uz samo boru pomoću izuzetno tankih igala. Tretman traje svega par minuta i potpuno je bezazlen i bezbolan. 

Ponašanje nakon tretmana

Prilikom završetka unosa hijaluronskog filera na željeno mesto, tretman je završen i odmah se možete vratiti svojim započetima aktivnostima i obavezama. 24 časa nakon tretmana poželjno je da se povede računa, kako ne bi došlo do neželjene iritacije. Zatim, u prvom periodu nije preporučljiva upotreba šminke, kozmetičkih preparata ili izlaganje suncu. Dan ili dva nakon tretmana savetuje se da preskočite odlaske u teretane, saune ili bazene. Nećete osećati peckanje, svrab ili bol, bitno je samo suzdržati se od aktivnosti koje bi izazvale pojačano lučenje znoja. 

Ponavljanje tretmana

Kao što je rečeno da hijaluronski fileri nestaju sa vremenom u određenom životnom dobu, pa ih je potrebno obnoviti veštačkim unosom, isto tako i unet hijaluron se razgrađuje u organizmu. Zapravo, hijaluronski fileri su podložni metabolitičkim procesima i podložni su razgradnji. Kada primetite da se na tretiranom području ponovo pojavljuju mini bore poželjno je ponoviti tretman. Tretman se obično ponavlja nakon 6 meseci, mada svaka osoba je individua za sebe. 

Završna reč…

Upotreba hijalurona u medicimske svrhe svakim danom postaje sve intenzivnija. Osvežavanje izgleda hijaluronskim filerima nemože se tretirati kao estetska hirurgija, već kao negovanje svog izgleda i zdravlja. Lepa i negovana koža lica, vrata i deholtea mogu vas učiniti mlađim i više od jedne decenije. Cena tretmana je pristupačna za svačiji dzep, bitno je samo pobediti lenjost i predrasude. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *