U mnogim se gradovima, čak i skromna terasa smatra se pravim luksuzom.

U skladu sa time, uopšte nije važno ako je vaša terasa zapravo mala, prazna, betonska ploča i ako nemate baš najbolji pogled na okolinu. Uz malo kreativnosti i detalja, taj mali balkon koji vam je na raspolaganju možete pretvoriti u pravu oazu za uživanje. Evo i kako:

Izaberite nameštaj

Dodajte šareni metalni dvosed za sedenje koji možete zatrpati jastucima. Garnituru na terasi lako i jeftino možete napraviti i od paleta. Za lako skladištenje, odaberite komade nameštaja  koji se mogu sklopiti i kojisen mogu skloniti u neki drugi prostor za odlaganje na vašem balkonu.

Tekstil i prostirke za terasu

Ako želite da vaš balkon ima podjednako luksuznu i prijatnu atmosferu kao bilo koja soba, nemojte zaboraviti na teksti. Samo male promene poput dodavanja prostirke na podu ili jastučića na garnituri za sedenje učiniće vaš balkon jako udobnim. U ovom prostoru dajte sebi oduška i  koristite smele kombinacije dezena i tekstura da bi stvorili pravi mali boemski raj.

Da biste izvukli maksimum za novac koji dajete, uložite u komade koji dodaju i funkciju i lepotu. Na primer, možete da korostite veliku mrežu protiv komaraca kao baldahin iznad garniture za sedenje i tako dobijete i praktični i dekorativni momenat. 

Dobro osvetljenje

Svakako, ništa kao svetlost sveća ne daje momentalnu dozu romantike. Ali, ne morate čak ni da koristite i konstantno nabavljate nove sveće, možete koristiti i moderne led varijante ili solarne svetiljke koje će dati podjednako prijatnu atmosferu.  Pored toga, možete koristiti i razne druge tipove solarnih svetiljki i led lampica koje dolaze u mnogim stilovima i nisu isključivo vezane za novogodišnju dekoraciju. Na primer, možete dodati papirne abažure i lampione ili možete ukrasiti vrata od terase sa led lampicama.

PVC Balkonska vrata

Nemojte zaboraviti na PVC balkonska vrata jer ona umnogome mogu da definišu izgled vaše terase. Pri tome, naša preporuka je da odaberete PVC balkonska vrata jer ona ne samo da daju moderan izgled vašoj terasi,već omogućuju i dobru izolaciju stana, a klizna varijanta omogućava i maksimalnu uštedu prostora što je od naročite važnosti ukoliko imate mali balkon.  

Ne zaboravite na biljke

Gotovo je nemoguće zamisliti idealnu terasu bez imalo cveća i zelenila. Pri tome, biljke mogu da budu i korisne, a ne samo dekorativne. biti pojednako korisne koliko i ukrasne. Na primer, viseća paprat ili palma mogu da pruže hlad i privatnost, a niko vam ne brani da na balkon stavite i začinske biljke koje ćete kasnije koristiti za dodavanje ukusa vašim kulinarskim poduhvatima. I zato, nemojte zaboraviti da na svom balkonu dodate makar nekoliko saksija. Ukoliko vas brine održavanje, uvek možete da se odlučite i za veštačke biljke, ali mi ćemo uvek navijati za prave. 

Višegodišnje biljke ćete morati da unesete unutra tokom zime, pa se postarajte da imate mesta u stanu za njih. Godišnje biljke – poput petunije i sličnih, cvetaju sezonski i lepo se povlače iz visećih saksija, a preporučujemo da razmislite i o puzavicama koje jako lepo izgledaju čak i na jesen. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *