Mnogobrojne su firme u Srbiji koje se bave stolarijom i njihovom ugradnjom. Kako gradnja raste, a i sve više renoviranja dolazi na red, jer je i mnogo starogradnje, neizostavni deo je ugradnja stolarije.

Ujedno, to je i jedan od naskupljih poslova koji se rade u kući ali i jedan među prvima koji se obavljaju. Naravno, kada se jednom postavi treba da traje dugo, te upravo zbog toga treba posvećeno pristupiti i izboru stolarije ali i izboru firme koja će stolariju ugraditi. 

Na šta obratiti pažnju kada birate firmu koja se bavi stolarijom

Niko ni u jednom poslu ne voli saradnika koji nije pouzdan i sa kojim ne znate na čemu ste. Ako se firma koja se bavi stolarijom uzme kao vaš saveznik i partner u renoviranju, a ne kao neko ko je tu da otalja posao i uzme što više para, to mora biti neko ko ima dobre reference. One se mahom ogledaju u tome koliko firma dugo posluje, zatim koliko ima zadovoljnih ili pak nezadovoljnih korisnika, da li nudi sve na jednom mestu (veliki izbor modela, materijala…). Zatim, tu je i ono što je danas jako važno a to je poštovanje zadatih rokova, kao i garancija za kupljenu stolariju, ali i na sisteme pomoću kojih stolarija radi, koji su u zavisnosti od proizvođača manje ili više skloni kvarenju. 

Cena stolarije, kao i cena roletni sa ugradnjom je najčešće pitanje

Za sve radove koje u kući izvodimo mnogo nam je važno da znamo koliko će oni koštati i koliko moramo izdvojiti. Ma kolikim novcem raspolagali, on se mora pažljivo isplanirati. Zato se najčešće kao upit firmama postavlja cena stolarije i cena roletni sa ugradnjom. To zavisi od proračuna koji naprave majstori za ugradnju, ali to ne znači da oni moraju da dolaze da uzimaju meru. Naime, to je moguće uraditi onlajn, barem da se odokativno odredi cena, i to tako što ćete sami izmeriti veličinu prozora, vrata i roletni koje se trebaju zameniti.

Šta se za određenu cenu dobija a šta ne

Iako se nekima čini da je prozor prozor, ida su svi isti, ipak ima i te kako puno stvari po kojima se razlikuju ili se mogu razlikovati. Tu se pre svega misli na materijal (uglavnom se koristi aluminijum za vrata i pvc za prozore), zatim na okov koji se koristi, vrsta stakla, kao i boje same stolarije. Zatim, kao standard se postavlja to da se uz stolariju ugrađuju i roletne na prozorima i balkonskim vratima, ne toliko zbog estetike nego zbog zaštite stolarije od spoljašnjih uticaja. To stolariji omogućava duži vek trajanja, te je svakako investicija koja se isplati. U osnovnu cenu prozora ne ulaze još i komarnici, koji se dodatno naplaćuju a i ne moraju da se ugrade odmah. Dalje, tu su i daske koje dolaze ispod prozora, odnosno sims, koje se dodatno naplaćuju. Montaža takođe ima svoju cenu, ali i firme nude povoljnije uslove ukoliko se kod njih kupac odluči da im poveri ceo projekat renoviranja stolarije.  Troškovi prevoza ukoliko je montaža u blizini se obično ne naplaćuju.

One Reply to “Na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora firme za ugradnju stolarije?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *