Roditeljstvo je bez dileme najlepše iskustvo u životu većine ljudi. Međutim, ono je i prilično izazovno, posebno kada je u pitanju briga o zdravlju i vaspitanju dece, ali i kada je reč o nabavci potrebne opreme za dolazak na svet novog člana porodice i za detetove buduće potrebe kako bude raslo.

Kupovina opreme za decu može predstavljati značajno opterećenje porodičnog budžeta. Ipak, uz pametan i ekonomičan pristup, možete vašim mališanima obezbediti sve što im je potrebno a da pri tom ne potrošite previše novca. Evo nekoliko praktičnih saveta za buduće i sadašnje roditelje koji mogu doprineti uštedi pri kupovini opreme za decu. 

#1 Napravite plan i odredite budžet

Bilo da obavljate kupovinu putem interneta ili u velikim šoping centrima, planiranje budžeta je ključna stvar kada je reč o ekonomičnosti. Prvo što treba da uradite je da identifikujete potrebe vašeg deteta. To uključuje odeću, kolica, krevetac, stolicu za hranjenje, auto sedište, igračke i razne druge predmete važne za svakodnevnu upotrebu. 

Pored trenutnih potreba, razmislite i o onim dugoročnim. Na primer, ako planirate da imate veću porodicu, možda je bolje da uložite u kvalitetnije stvari koje će duže trajati i koje će kasnije moći da koriste i mlađa deca kada za to dođe vreme. 

Kada saberete cene svega što ste stavili na spisak za kupovinu, obavezno uračunajte još desetak procenta preko tog iznosa, jer će verovatno biti stavki koje ste zaboravili da dodate na listu ili onih koje vam se u međuvremenu dopadnu a niste planirali da ih kupite. 

U svakom slučaju, potrudite se da ne premašite okvir definisanog budžeta. Trošenje novca preko postavljenog ograničenja može vas dovesti u ozbiljnu finansijsku krizu. Zato precizno odredite budžet i držite ga se strogo.

#2 Iskoristite promocije i popuste

Kupovina artikala na promocijama i popustima je odlična prilika za uštedu.Dobra stvar je što opremu i igračke za decu koje su na akciji možete kupovati i onlajn, na sajtovima kao što je https://bebomanija.com. Pratite web stranice ili instalirajte aplikacije specijalizovane za dečiju opremu, kako biste bili u toku sa aktuelnim ponudama. Onlajn šopovi često nude povoljnije cene i širi asortiman u poređenju sa fizičkim prodavnicama u šoping centrima. 

Druga opcija je da iskoristite sezonske rasprodaje. Mnoge trgovinske kuće prave sezonske popuste robe, nekoliko puta u toku godine. To je odlična prilika da nabavite dečiju odeću i obuću po sniženoj ceni. Popusti su obično na kraju sezone pa ako, na primer, kupujete patike za dete za narednu godinu, vodite računa o veličini. Deca jako brzo rastu i prerastu odeću, a posebno obuću koju nose. 

Takođe, možete se pretplatiti, odnosno registrovati na prodajnim sajtovima za newsletter-e (obaveštenja o novinama i akcijama koje trgovine dečije opreme daju). Registracijom ćete u najkraćem roku moći da saznate sve o specijalnim ponudama i popustima koje prodavci daju.  

#3 Investirajte u kvalitetnu robu 

Ulaganje u kvalitetne stvari, kada kupujete opremu za decu, može dugoročno doneti mnoge prednosti. Iako se na prvi pogled čini da su jeftinije opcije bolje sa stanovišta uštede, u mnogim slučajevima nije tako. Oprema, igračke i odeća kvalitetne izrade su dugotrajniji, i što je najvažnije bezbedniji za vaše dete

Za takve proizvode koriste se najbolji materijali, pa će biti manje potrebe da ih popravljate ili često menjate, što na duže staze štedi novac. Osim toga, kvalitetni proizvodi nude bolje performanse. Na primer, kvalitetnim kolicima ćete lakše upravljati i moći jednostavnije da ih spakujete u gepek vašeg automobila, a stolice za hranjenje će verovatno biti stabilnije. Takođe, kvalitetno izrađeni predmeti su prošli stroge sigurnosne provere i testiranja, i zadovoljavaju najviše standarde. To znači da je vaše dete bezbednije, što bi trebalo da bude apsolutni prioritet pri svakoj kupovini. 

Isto tako, ako investirate u kvalitetne stvari možete ih sačuvati za buduće generacije i na taj način uštedeti. Baš kao što dobro očuvane knjige za decu mogu čitati generacije, tako je isto i sa opremom, odećom ili igračkama. Na taj način ćete u stvari sačuvati novac koji biste potrošili na kupovinu iste opreme za svoje drugo ili treće dete ili čak za unuke, zašto da ne. Dakle, ako imate mogućnosti u okviru vašeg budžeta, uvek se opredelite za kvalitet, jer takva odluka se u praksi uglavnom pokaže kao daleko ekonomočnija.  

#4 Kupovina polovnih stvari može biti opcija

Kupovina polovnih stvari može biti dobra opcija, ali morate strogo voditi računa na šta trošite svoj novac. Polovne stvari su, naravno, značajno jeftinije od novih. Ovo je posebno korisno jer deca brzo prerastu garderobu, igračke i ostalu opremu koju koriste. Štaviše, ono što je vaše dete preraslo možete prodati i kupiti drugu polovnu stvar koja vam je trenutno potrebna za vašeg mališana. 

Sa druge strane, čak i da dete ošteti igračku, stolicu za hranjenje ili neki drugu polovnu stvar nećete se brinuti kao u slučaju da se to desilo sa tek kupljenom opremom. Zato su polovne stvari opcija o kojoj vredi razmisliti ukoliko imate ograničen budžet. 

Međutim, kupovina polovnih stvari ima i jako puno nedostataka, možda i više nego prednosti. Prva stvar je u kakvom su stanju predmeti koje želite da kupite. Neretko, polovne igračke, odeća ili obuća su oštećeni, pa ćete morati da uložite dodatni napor a možda i dodatna sredstva kako biste je doveli u red. 

Takođe nećete moći da računate na garanciju, jer je rok za reklamaciju istekao. To znači da ako se nešto pokvari, nećete moći da zamenite predmet, već ćete morati da ga o vašem trošku popravljate. Na kraju, često se dogodi da kada saberete troškove popravke i novac koji ste dali za kupovinu polovne stvari, celokupan izdatak prelazi cenu istog takvog novog komada. 

Svakako treba imati na umu da se danas jako puno polovnih stvari, ne samo za decu već i za odrasle, prodaje preko interneta. Uzmite u obzir da polovna oprema često ima skrivenih nedostataka koje na slikama koje je postavio prodavac, nećete moći da vidite. U pojedinim slučajevima moglo bi se reći da kupujete mačku u džaku. Dakle, kupovina polovne opreme jeste jedna od opcija, ali morate biti zaista jako obazrivi pri odabiru ako je vaš cilj da uštedite novac

Da zaključimo, pametna i ekonomična kupovina opreme za dete zahteva planiranje, istraživanje i krajnje racionalan pristup. Ipak, uz malo truda i pažnje možete osigurati da vaša deca imaju sve što im je neophodno a da pritom ostanete u okviru vaših finansijskih mogućnosti. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *