U današnje vreme čini nam se da koliko god radimo, a I zaradimo, na kraju meseca ne ostane nam apsolutno ništa. Kako je život nepredvidiv, uvek je dobro ostaviti nešto novca sa strane, a najbolje je ako imate strategiju koja će vam pomoći da svakog meseca odvajate onoliko koliko vam mesečna zarada dozvoljava kako biste na kraju imali pozamašnu sumu koju zaista možete nazvati ušteđevinom. To ne mora biti štednja sa nekim određenim ciljem – jednostavno, zadese nas situacije u životu koje zahtevaju novac, i bilo da je u pitanju hitan slučaj ili čak priuštavanje nekog zadovoljstva, uvek je dobro imati određenu sumu koja će predstavljati vašu “potpornu mrežu”, te ćemo vam danas pokazati kako lako I efikasno da štedite novac a da i ne osetite da nešto žrtvujete.

usteda-novca

 

Pravite budžete

Većina ljudi pravi jednu te istu grešku – svu svoju zaradu stavlja na jedno mesto i onda troši bez vođenja računa na šta taj novac ide. Kada nemate tačan uvid kako trošite novac, ta „gomila“ se vrlo brzo smanji i shvatite da vam na kraju nije ostalo ništa. Zato je pravljenje budžeta za različite stvari najpametnija stvar koju možete da uradite. Odmah odvojite novac koji će vam biti potreban za namirnice i ostale kućne potrepštine. Druga „gomilica“ nek bude odvojena za račune. Ono što preostane neka bude namenjeno ostalim stvarima – izlascima, kupovini, ali u ovom delu nemojte biti previše darežljivi prema sebi. Odvojite sumu od tog ostalog dela koji ćemo nazvati „lični džeparac“ i odvojite je. Taj deo je vaša štednja i čim taj novac odvojite, zaboravite da postoji. Najbolje je novac namenjen štednji odvojiti na početku meseca jer u drugom slučaju ćete ga samo potrošiti i opet se vratiti napočetnu tačku.

Pravite spiskove

Kada idemo u kupovinu namirnica i stvari za kuću, u većini slučajeva vratimo se sa više proizvoda nego što smo originalno nameravali, te je stoga vitalno da pre kupovine napravite koncizne spiskove koji će sadržati stavke koje vam zaista trebaju. Držite se tog spiska i ne zadržavajte se u supermarketima duže nego što treba jer tim „lutanjem“ po prodavnici samo stavljate sebe u iskušenje da potrošite više nego što ste planirali.

Ostavite karticu kod kuće

Kada imate pri sebi kreditnu ili debitnu karticu, lako vam je da padnete u iskušenje i kupite stvari koje vam ne trebaju i koje nisu prioritet jer kada se ta kartica provuče, nemamo osećaj da tošimo stvaran novac. Kako biste izbegli nepotrebnu štednju, nosite sa sobom samo tačno onoliko keša koliko vam je potrebno za određenu kupovinu i tako, čak i ako padnete u iskušenje, nećete imati sredstava da potrošite više. Ovo je praksa koju mlađe generacije već dugo implementiraju, i pokazala se izuzetno plodonosno.

Pazite kako ulažete u sebe

U današnje vreme, mnogi od nas se trude da usavrše sebe na razne načine, bilo kroz pohađanje kurseva grafičkog dizajna, IT kurseva, ili kurseva jezika. Pre nego što odaberete školu, nemojte se zaletati za prvu na koju naiđete. Istražite malo i nađite na primer kurs engleskog jezika na popustu. Mnoge sjajne škole nude popuste u određenim periodima godine, naročito u toku upisa, te tako umesto da preplatite neki kurs, dobijate i znanje i spasite svoj novčanik.

Ne podležite popustima

U ljudskoj je prirodi da se zaletimo za komade, bilo da je u pitanju odeća, tehnika ili bilo šta treće kada vidimo da je prvobitna cena precrtana i sada se ta određena stvar nalazi na popustu. Kupovina akcijskih ili sniženih proizvoda je sjajna, ali kada na primer platimo jednu košulju 50% manje, osetimo kao da imamo tih ostalih 50% da potrošimo na nešto drugo, i dok se osvestimo, ruke su nam pune stvari koje nam apsolutno ne trebaju a uzeli smo ih samo zbog iluzije da štedimo jer kupujemo po sniženim cenama. Sasvim je u redu zgrabiti na popustu jednu ili dve stvari koje odavno želite i potrebne su vam ali držite se pravila nošenja keša i kontrolišite sebe kako biste izbegli impulsivne kupovine.

Kupujte štedljive aparate

kasica-prasica

Elektronski i kućni aparati, bilo da su veliki ili mali, nisu jednakog kvaliteta i jednake potrošnje. Zato, trudite se da kupujete one proizvode koji troše manje struje. Inicijalno ćete za ovakav proizvod možda dati malo više novca, ali se to dugoročno isplati kada vidite koliko vam je račun za struju manji. Postoje još brojni trikovi za smanjenje računa za struju tako da vam savetujemo da ih sve implementirate jer ćete na kraju meseca videti da vam je daleko više novca ostalo u budžetu.

Hodajte više

Automobil je investicija kojoj nikad nema kraja. Osim kostantnog dopunjavanja rezervoara tu su uvek i sitne i krupnije popravke, koje malo po malo izjedaju vaš kućni budžet. Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite kako za svoje telo tako i za svoj novčanik je da uložite u pristojan bicikl i njime putujete na posao, do prijatelja ili do grada umesto da koristite automobil – naravno, kada vremenske prilike to dozvoljavaju. Takođe, trudite se da hodate više, ne morate da sednete u automobil kako biste skoknuli do apoteke – prošetajte, bolje je i za zdravlje i za kućni budžet.

Planirajte unapred

Ukoliko ne možete da preživite godišnji odmor a da ne odete na more ili posetite neki grad u Evropi, počnite da planirate unapred. Postoje razne „early bird“ paketi koji nude aranžmane po daleko povoljnijim cenama, a tu je uvek isajam turizma koji vredi posetiti, uporediti cene koje nude različite putne agencije, a pored toga, na sajmovima su aranžmani uvek jeftiniji nego inače.

Mala zadovoljstva na kraju

Ukoliko na umu imate neki komad odeće, obuće, laptop, telefon, sačekajte kraj meseca da vidite da li zaista možete da ga priuštite. Ako određene stvari kupite na samom početku meseca, već ste pojeli dobar deo svog budžeta što vas opet vraća na onu nultu poziciju. Mala zadovoljstva mogu da pričekaju, a ako određenog meseca prosto nema prostora za njih, odustanite, jer biće još prilika da nađete identičnu stvar kada situacija bude bolja.

Kupujte van sezone

Trebaju vam letnje majice, šortsevi, možda i kupaći kostimi – kupite ih na jesen. Kada nije sezona sa određene komade, to znači da možete da ih nađete poizuzetno povoljnim cenama, zgrabite i onda nosite kada leto dođe. Isto važi i za zimske stvari – kapute, čizme i sve ostalo – kupujte ih krajem februara i početkom marta, jer sa dolaskom prolećnih kolekcija sjajne stvari za narednu zimu možete naći na do čak 70% popusta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *