U našoj bogatoj dečijoj književnosti teško je izdvojiti najlepše knjige za decu. U ovom tekstu pokušaćemo da napravimo listu knjiga koje su po nama na među najboljima, iako smatramo da postoje brojni naslovi koji podjednako zaslužuju da se nađu tu. Krenimo redom… 

Hajduk (u Beogradu)

U pitanju je zapravo serijal knjiga koji započinje romanom “Hajduk u Beogradu” . Iza ovoga serijala stoji Gradimir Stojković. “Hajduk u Beogradu” je kultni roman o odrastanju koji nosi u sebi univerzalne poruke o prijateljstvu i zajedništvu. Ovaj romana je višestruko nagradjivan i obožavan je od strane mladih već više od trideset godina. U knjizi glavni junak Gligorije Pecikoza Hajduk dolazi iz sela u Beograd i mora da nauči da se nosi sa raznim preprekama. O zgodama mladog Hajduka napisano je devet romana. 

 

Leto kada sam naučila da letim

Izuzetno duhovnu knjigu “Leto kada sam naučila da letim” je napisala naša poznata spisateljica za decu Jasminka Petrović. Glavna junakinja Sofija odlazi na more s bakom u posetu drugoj baki na ostrvo Hvar, gde ne poznaje nikog i ne razume jezik. Tokom letovanja na Hvaru Sofija odrasta, susreće se sa ljubavlju, prijateljstvom, rastankom, posledicama mržnje i bolom. Knjiga čitaocima pruža poruke o ljubavi, opraštanju, razumevanju i odrastanju.  Ova Jasminkina knjiga je dobila pet nagrada (“Neven”, „Plavi čuperak“, „Dositejevo pero“, „Mali Princ“, “Srebro Gašino pero”) i uvrštena je u medjunarodni katalog White Ravens 2016. koji izdaje Mihnenska biblioteka za decu i mlade. Takođe, nedavno je ova izrazito zanimljiva i poučna priča o odrastanju pretočena i u film.   

 

Agi i Ema

Ovaj kratki roman napisao je naš dečiji pisac Igor Kolarov. U pitanju je dirljiva priča o prijateljstvu.  Glavni junaci su Agi, usamljeni devetogodišnji dečak i Ema, luckasta starica. Oni se bore protiv svireposti i otudjenosti u svetu. Roman je preveden na nekoliko jezika a kod nas je dobio nagradu Politikinog Zabavnika za najbolju dečiju knjigu. O Agiju i Emi je snimljen je i prvi srpski film za decu nakon dvadeset godina pauze. 

 

Ježeva kućica

Ježeva kućica je poznato delo našeg Branka Ćopića. Ježeva kućica je napisana davne 1949. godine, ali se i dalje rado čita i nalazi se u lektiri za osnovnu školu. Ježeva kućica je basna u stihu koja govori o Ježurki Ježiću i uči nas mnogo o životu. Po ovoj poznatoj pesmi 2016. godine napravljen je kratkometražni animirani lutka film za decu i odrasle. 

 

Riznica

Čuvena knjiga pesama našeg pesnika Jovan Jovanović Zmaja. Ova knjiga se nalazi u biblioteci u svakoj kući i predstavlja blago naše književnosti koje se prenosi sa kolena na koleno. U pitanju je izbor najlepših pesama za decu iz pera Jovana Jovanovića Zmaja. Njegove pesme uspevaju da nas očaravaju svojom neposrednošću, toplinom i jednostavnošću i da nas vrate u bezbrižne dane detinstva i odrastanja. 

 

Peti leptir

Domaći pisac Uroš Petrović, poznat po serijalu knjiga za decu “Zagonetne priče”, napisao je i ovu knjigu. Knjiga spada u mističnu fantastiku i veoma je originalna i jedinstvena. “Peti leptir” je uzbudljva i napeta knjiga o odrastanju dečaka iz beogradskog sirotišta. On kroz knjigu otkriva da je povezan sa tajanstvenim ljudima, duhovima i providnim leptirima. Pre nekoliko godina po ovoj dečijoj knjizi je snimljen film “Peti leptir”. Ovaj film spada u prvi film u našoj kinematografiji koji je snimljen u 3D tehnici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *