Razvod braka je nemila i stresna situacija koja ostavlja posledice na bračne drugove koji su odabrali da okončaju svoju bračnu zajednicu. Za razvod psiholozi tvrde da je druga najstresnija situacija koja može da vam se desi tokom života. Procenjuje se da se u Srbiji od 36.000 sklopljenih brakova godišnje, čak 9000 završi razvodom, što je jedna četvrtina od ukupnog broja. U domaćem pravosudnom sistemu postoje dve opcije kada dođe do razvoda, a to su sporazumni razvod i tužba za razvod braka.

 

Da li će vam biti potreban advokat za razvod braka zavisiće od toga za koju se opciju odlučite. Prisustvo advokata se uvek preporučuje, čak i kada je u pitanju sporazumni razvod, jer bračni drugovi obično nisu pravno dovoljno edukovani da bi znali svoja prava i mogućnosti.

Sporazumni razvod braka

Kada bračni drugovi zajednički uvide da njihov brak nije uspešan i da stalnim svađama i razmiricama narušava kvalitet zajedničkog života, uglavnom se odlučuju za sporazumni razvod braka. Sporazumni razvod braka podrazumeva da su se supružnici dogovorili o svim bitnim pitanjima vezanim za razvod, kao što su sledeća:

 

  • Odluka o poveravanju deteta – Starateljstvo nad detetom
  • Visina doprinosa za izdržavanje deteta – Alimentacija
  • Način održavanja ličnih odnosa deteta sa roditeljem sa kojim ne živi
  • Podela zajedničke imovine

 

Ako bračni drugovi postignu kompromis oko svih navedenih pitanja, isti se u pisanoj formi predaje u Sudu u jednoj od opština u kojima bračni drugovi žive. 

 

Sporazumni razvod braka je jednostavniji, povoljniji i brži put do razvoda. Za nijansu je manje stresan nego razvod po tužbi i ne narušava dodatno međuljudske odnose među uskoro bivšim supružnicima.

Da li je za sporazumni razvod potreban advokat?

Zakon ne nalaže angažovanje advokata za sporazumni razvod braka, iako se u praksi to često pokaže kao mudra ideja. Naime, sporazum se, kao što smo rekli, predaje u pisanoj formi. Tu formu, odnosno obrazac za sporazumni razvod je potrebno sačiniti.

 

Bračni drugovi mogu pokušati da sami naprave pisani sporazum, jer postoje brojni šabloni koje mogu da koriste. Supružnici uglavnom nemaju iskustva prilikom sastavljanja ovakvih akata, a kako ne bi došlo do komplikacija, ukoliko imaju bilo kakvih nedoumica i nesuglasica, poželjno bi bilo da se obrate advokatu makar za konsultacije, ako ne i za prisustvo na ročištu.

Ako se bračni drugovi odluče da se ne pojavljuju na ročištu, već da ih zastupaju opunomoćeni advokati, moraju angažovati dva advokata. 

Tužba za razvod braka

Razvod braka po tužbi je mukotrpniji, duži i finansijski skuplji proces razvoda braka. Brak se po tužbi razvodi onda kada bračni drugovi ne mogu da postignu kompromis oko bitnih pitanja razvoda, ili kada je želja za razvodom jednostrana. 

 

Ukoliko su odnosi između bračnih drugova toliko narušeni, da je postizanje dogovora nemoguće, ako partneri ne mogu da se dogovore o vršenju roditeljskog prava, visine izdržavanja deteta ili podele zajedničke imovine, tužba za razvod braka je neminovnost.

 

Ako bračni par ima maloletno dete (ili decu) postupak podele imovine se može voditi kao zaseban sudski proces, jer često traje znatno duže od samog razvoda braka. Na ovaj način se brže odlučuje o poveravanju dece i štite se njihova prava. 

Da li je za podnošenje tužbe za razvod braka potreban advokat?

Razvod braka po tužbi je dugačak i stresan proces koji u nekim slučajevima može da potraje i godinama. Tužbu za razvod braka može da podnese jedno od bračnih drugova ili njegov odnosno njen advokat. Ukoliko bračni drugovi ne žele da se fizički pojavljuju na ročištima, njihovo prisustvo nije neophodno. Može ih zameniti advokat koji je ovlašćen punomoćjem overenim kod notara.

 

Ukoliko je moguće, poželjno bi bilo da na konsultacijama sa advokatima zavađene strane pokušaju da postignu dogovor i da se ipak opredele za sporazumni razvod. Sporazumni razvod je neuporedivo kraći i “bezbolniji”, što je naročito bitno ako imate potomstvo, zbog kojih biste trebali da sarađujete sa bivšim bračnim drugom. 

 

Sud svakako prilikom razvoda po tužbi ima predviđene procedure mirenja i nagodbe. Tek ako realizacija mirenja i nagodbe (koja za cilj ima sporazumni razvod) nije moguća, pristupa se razvodu braka po tužbi.

 

Za ovaj proces će vam biti potrebne usluge advokata. Veštine i iskustvo dobrog advokata su prilikom mučnih i dugotrajnih parnica neprocenjive. Iskusan i sposoban advokat će znati kako da ostvari najbolji mogući ishod razvoda za stranku koju zastupa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *