Ako posmatramo statističke podatke, primetićemo trend porasta stope razvoda, naročito zadnjih nekoliko godina u nazad. Veći deo ove statistike čine upravo mladi bračni parovi, i to oni čiji brak traje veoma kratko – do pet godina ili kraće.
Poznato je da su se vremena promenila kad je trajnost brakova u pitanju. Danas se mladi teže snalaze u ulozi supružnika, najčešće iz razloga što nisu spremni da ulažu u bračnu zajednicu. Neretko se dešava da se raziđu iz nekog bezazlenog razloga jer nisu spremni na kompromise. Naravno, ne razvode se samo mladi supružnici. Postoji i veliki broj primera bračnih partnera srednjih godina koji su u braku duže jedne decenije, koji su shvatili da bi im više odgovaralo da se raziđu i započnu neki nov ispunjeniji život.

Sporazumnih razvoda je danas sve više

Treba znati da postoje dve opcije kada je razvod braka u pitanju. Prva se odnosi na tzv. sporazumni razvod koji podrazumeva da se supružnici sami dogovore i usaglase oko svih bitnijih pitanja kao što su: kome će pripasti deca, kolika će biti visina alimentacije koji će otac (majka) morati mesečno da plaća za izdržavanje deteta, podela imovine stečene u braku i sl. Često supružnici kada se odluče za sporazumni razvod svoje poverenje ukažu nekom izabranom advokatu. U ovom slučaju se bira advokat za razvod jer je reč o specijalizovanoj osobi koja poznaje bračno pravo i koja može dati adekvatne savete supružnicima oko same procedure i procesa trajanja postupka.

Šta znači razvod po tužbi?

Kao što rekosmo u prethodnom pasusu, pored sporazumnog postoji i razvod po tužbi. On podrazumeva da jedan od supružnika podnese tužbu sudu za razvod braka usled ozbiljno poremećenih odnosa među supružnicima. To znači da postoje neki „jaki“ razlozi zbog čega jedan od partnera želi da se razvede.
Bez obzira na sve to, sud uvek nudi opciju pomirenja i pronalaska kompromisnog rešenja u situacijama gde je to moguće.

Šta nakon razvoda?

Ukoliko se nije postigla nagodba ili pomirenje između bračnih parova, sud po kratkom postupku donosi odluku o toma da supružnici više nisu u braku. Supružnici (uglavnom žena) nakon razvoda ima mogućnost da zadrži prezime muža ili da uzme svoje devojačko prezime. Takođe, oba supružnika imaju pravo na sklapanje novog braka. Kada se supružnici razvedu, tada sledi podela zajedničko stečene imovine u braku.

Kako ljudi prihvataju ovaj veoma bolan proces?

Nijedan razvod nije lak, naročito kada se radi o ljudskim osećanjima. Sasvim je normalno da oba bračna partnera osećaju bes, ljutnju, tugu kao i zabrinutost. Ipak, na kraju vreme učini svoje, pa ova osećanja počinju da blede, a bivši supružnici se polako pripremaju za novu fazu života. Neko se brže oporavi, dok kod nekoga moraju proći godine kako bi se vratili u normalne životne tokove. Sve zavisi od osobe, njegovog psihološkog karaktera i optimizma.
Pomoć prijatelja i bliskih osoba je u ovoj fazi dobrodošla. Nikako nemojte dozvolite da patite u tišini. Daleko je bolje da se nekome izjadate i tako podelite svoju tugu. Postoje osobe koje će vas razumeti, utešiti i dati vam adekvatan savet kako da nastavite dalje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *