Visina računa za struju je boljka svakog građanina naše zemlje, pogotovo kada je reč o grejnoj sezoni. Svaki dom, pojedinac ili porodica imaju određenu potrošnju električne energije koju neretko mogu i predvideti, ali nekada se dese i iznenađenja

Recimo da živite u stanu od 60 kvadrata. U takvom stanu najverovatnije imate frižider, šporet, mašinu za veš, mašinu za sudove, televizor, računar, male kućne aparate, klima uređaj. Ako imate sreće, tu su i pojedini pametni uređaji, takozvani gedžeti, koji olakšavaju svakodnevno funkcionisanje.

Ako, sa druge strane, živite u porodičnoj kući površine 200 kvadratnih metara, mnogo je više faktora koji ulaze u vaš račun za električnu energiju. Za početak imate više prostora i potrošača električne energije, koji dolaze sa dodatnim osvetljenjem, grejanjem i hlađenjem velikih prostora. Verovatno imate i više kućnih uređaja koje češće i koristite. Računica je takva da vi za jedan dan potrošite dvostruku ili trostruku količinu električne energije u odnosu na prosečnog stanovnika dvosobnog stana. To nekada može zvučati prilično obeshrabrujuće.

Srećom, postoji nekoliko univerzalnih načina na koje možete uštedeti novac na računu za električnu energiju, bez obzira gde živite – u malim ili velikim prostorima. Ovde ne govorimo samo o gašenju svetla ako više nismo u prostoriji ili gašenju rashladnih ili grejnih tela ako se prostorija dovoljno zagrejala (ohladila). Postoji još nekoliko strateških načina da svakog meseca uštedite značajnu sumu novca. A ono što je najbolji deo – ne zahtevaju od vas da žrtvujete svoj komoditet.

Proverite stanje posuđa

Pre nego što se zapitate kakve veze šerpe i lonci imaju sa uštedom električne energije, setite se kada ste poslednji put bacili neki ulubljen ili polupan lonac. Svi mi imamo tendenciju da oštećene šerpe čuvamo za različite aktivnosti u kuhinji, od farbanja jaja u njima do sađenja biljaka, ali neretko i posegnemo za kuvanjem u istima kada su sve druge zaprljane. 

To više nemojte da radite, jer upravo oštećene šerpe mogu uvećati vaš račun za potrošnju struje i to je vrlo logično zašto. Ako šerpa u kojoj kuvate ima zakrivljeno dno, oštećeno ili ulubljeno od previše korišćenja, šporetu treba više električne energije da je zagreje. Takođe, ako je šerpa veća od ringle na kojoj se zagreva, potrošiće se skoro duplo više struje za kuvanje ručka. Možda vam deluje banalno, ali uz „ispravne“ šerpe možete uštedeti i do 1000 dinara mesečno na računu.

Pravilno tretirajte frižider

Da li ste znali da punjenje frižidera ili zamrzivača hranom može da vam uštedi novac na duže staze? U ovom slučaju, hrana deluje kao izolacija i smanjuje vreme koje frižideru treba da radi da bi se ohladio. Zamrzivač i frižider je potrebno da držite na što je moguće daljem mestu od izvora toplote, kao što su grejna tela. Oni povećavaju temperaturu unutar frižidera, a time i potrebu za dodatnim radom električnih komponenti frižidera. 

Takođe, zamrzivaču je dovoljno da radi na -18 stepeni Celzijusa kako bi ledio hranu i očuvao njen kvalitet, a sve ispod toga je bespotrebno trošenje električne energije. Jedan bitan aspekt je temperatura hrane koju stavljate u frižider. Ako u njega odložite vruću hranu, trebaće mu mnogo više vremena da je ohladi nego da je na sobnoj temperaturi jer tako podižete rad motora kompresora, a samim tim će vaš račun za električnu energiju na kraju meseca biti veći. 

Naravno, energetski razred je takođe veoma bitna stavka pre samog odabira frižidera. Recimo, ako je energetski razred A+++, kao što ga imaju frižideri lg, promenu ćete osetiti kada račun za struju stigne na vašu adresu.

Punjači za uređaje

Da li spadate u onu grupu korisnika kojoj punjač za mobilni telefon, laptop ili tablet stalno stoji u utičnici, jer je tako praktičnije i lakše? Ali oni i kada ne rade, odnosno, ne pune vaše uređaje ipak troše određenu količinu električne energije. 

Mnogi će reći da je to zanemarljivo malo, ali dovoljno je da napišemo rezultate istraživanja jedne IT kompanije koja se pozabavila njihovom potrošnjom –  grad od 100.000 ljudi bi se mogao mesec dana napajati strujom kada bi svi punjači na svetu bili isključeni iz utičnice nakon punjenja telefona, tableta i drugih uređaja. Da li biste nakon ovoga promenili mišljenje?

Isključujte iz utičnice sve aparate koje ne koristite

Električni uređaji generalno troše mnogo struje, čak i kada su isključeni. Koliko god vam zamoran proces bio gašenje svakog uređaja nakon upotrebe, pokušajte za početak da isključite sve produžne kablove. Neka istraživanja su pokazala da se čak 70 procenata električne energije uređaja troši i kada su ugašeni, ali nisu isključeni iz struje, odnosno utičnice. Ne zovu ih bez razloga “gutači struje” ili “eneretski vampiri”, što dokazuje i savet iz prethodnog pasusa. 

Zbog svega toga, sve produžne kablove isključite na taster ili dugme koje imitira prekidač na njima. U kuhinji Izbegavajte rad aparata u ‘stand by’ režimu, jer na taj način možete uštedeti i do pet posto ukupne električne energije u domaćinstvu. Ovo je posebno važno znati ako negde putuje na odmor ili samo na vikend. Tada potpuno isključite iz struje male kućne aparate, aparate za kafu i dodatne telefonske i mobilne punjače. Račun za struju će vam biti zahvalan na tome.

Ovi navedeni saveti sami po sebi ne mogu značajno smanjiti vaš račun za električnu energiju, ali ako steknete naviku da primenjujete sve njih istovremeno i svakodnevno, možete eliminisati veliki deo svojih troškova za električnu energiju. Počnite sa onim manjim i idite do većih uređaja. Korak po korak i primetićete značajnu promenu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *