utičnica

Od početka godine, zbog nestašice struje, cena prirodnog gasa u Evropi se gotovo učetvorostručila. Većina zemalja Evrope je ponudila ili planira da ponudi energetske subvencije za domaćinstva, kako bi se smanjila potrošnja električne energije i na taj način smanjila zavisnost od ovog energenta.

Trenutna cena struje u Srbiji je među najnižima u Evropi, ali i sa relativno niskom cenom električne energije, računi koji nam dolaze su za naš standard često visoki. Zato bi bilo dobro da onako kako i koliko možemo, utičemo na smanjenje potrošnje električne energije u domaćinstvu.

Najveći deo fiksnih mesečnih troškova jednog domaćinstva ide na grejanje i komunalije, internet i tv pretplate, mobilnu telefoniju i na troškove električne energije, a najveći deo računa za struju pada na teret električnih aparata. Tu spada takozvana “bela tehnika” – kuhinjski i drugi električni uređaji. 

Evo nekoliko saveta kako da smanjite potrošnju električne energije kućnih uređaja.

#1 Frižideri i zamrzivači

Frižideri i zamrzivači su rashladni uređaji bez kojih se ne može zamisliti savremeni dom, a uključeni su i rade 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Zato nije ni čudo što na njih uglavnom odlazi najveći procenat utrošene električne energije. 

Na tržištu se mogu naći kombinovani, jednokrilni ili dvokrilni frižideri kao i horizontalni ili  vertikalni zamrzivači različitih kapaciteta, što može i ima uticaj na njihovu potrošnju struje. 

Kao i sva druga bela tehnika, rashladni uređaji imaju ocenu energetske efikasnosti, ali je ona usko vezana za njihovu veličinu i dizajn. Na taj način bi manji frižider sa ocenom B trošio manje energije nego veći iz klase A ili A+. 

Frižider-kuhinja
Foto: Pexels.com

Ipak, možda je najbolje da pogledate koliko troše ovi uređaji različitih veličina na godišnjem nivou. Ovaj podatak možete obično pronaći u donjem desnom uglu nalepnice o energetskoj efikasnosti. Birajte one aparate koji će zadovoljiti potrebe vaše porodice i ne kupujte veće uređaje nego što su vam potrebni.

Pored odabira energetski najefikasnijeg uređaja, postoje i drugi načini da smanjite potrošnju električne energije i time uštedite novac. 

Ne stavljajte frižider ili zamrzivač pored šporeta ili na mestima koja su direktno izložena sunčevoj svetlosti tokom čitavog dana. Takođe, potrebno je uređaj odvojiti od zidova, što se u uputstvu proizvođača i naglašava, kako bi vazduh sa zadnje strane mogao nesmetano da cirkuliše. Redovno održavajte uređaj čistim i redovno brišite prašinu sa zadnje strane, jer oblast oko kompresora mora da bude bez prašine kako bi se nesmetano obavljala razmena toplote. 

Nikada ne stavljajte toplu hranu u frižider. Biće mu potrebno više vremena da je ohladi, pa će više i raditi. Da bi hrana bila sveža a račun za utrošenu električnu energiju manji, podesite frižider na 3⁰C do 5⁰C (zamrzivač treba da bude na -18⁰C). Kod zamrzivača koji su stariji i nemaju NoFrost tehnologiju, previše leda ih može učiniti manje efikasnim. Zato ih barem jednom godišnje odledite i detaljno očistite.

Najzad, proverite da li vrata na uređaju dobro dihtuju. Ako to nije slučaj hladan vazduh će izlaziti van, a vaš frižider će duže raditi i trošiti više struje. Zato očisite ili zamenite dihtung (zaptivnu) traku.

#2 Šporeti i rerne

Mikrotalasne pećnice mogu biti energetski najefikasnije kada je u pitanju način pripreme obroka, jer skraćuju vreme kuvanja. Naravno, osim u mikrotalasnoj, hranu možete pripremati u rerni ili na ringli. 

Svi električni šporeti i rerne imaju na sebi označenu energetsku klasu, pa ako polazimo od toga, onda treba odabrati one uređaje koji imaju najvišu ocenu. Na primer, električni šporet sa A+ kategorijom može potrošiti 40% manje energije kada pripremate hranu nego onaj kategorije B (od 1. marta po novoj nomenklaturi EU klase se obeležavaju slovima od A do G, bez oznaka +).

Sa druge strane, kuvanje na ringli je često efikasnije od pripreme hrane u rerni. Pa ako više kuvate na šporetu nego što koristite rernu onda odaberite indukcione ploče, jer su one energetski najefikasnije. One stvaraju magnetno polje koje ne zagreva površinu za kuvanje već posudu. Brže skuvaju hranu, ali ne možete koristiti bilo koju vrstu sudova za kuvanje na njima već samo određene, koje mogu da prime toplotu elektromagnetnog polja. 

rerna-pečenje
Foto: Pexels.com

Ako adaptirate stan ili kuću, znajte da su šporeti sa klasičnim ringlama najjeftinija opcija ali i da troše najviše energije. Ipak i na njima kao i na bilo kom drugom uređaju možete uštedeti. Iseckajte hranu na sitnije komade pre kuvanja, jer će se brže skuvati. Povrće kuvajte tako da sipate vodu samo koliko da prekrije hranu koju pripremate. Obavezno stavite poklopac kako bi se toplota unutar posude zadržala i uvek uključite ringlu koja odgovara veličini posude u kojoj kuvate.

Kada je u pitanju rerna, najbolje je ne otvarati vrata dok jelo ne bude potpuno gotovo. Jednostavno održavajte staklo čistim kako biste mogli uvek da proverite da li je hrana ispečena.

#3 Mašine za pranje veša

Jedna četvoročlana porodica u Srbiji koristi mašinu za pranje veša u proseku tri do četiri puta nedeljno. Međutim, ako u porodici imate bebu ili malu decu ili ako ste brojniji, onda je sigurno koristite i znatno češće. To će za posledicu imati povećanu potrošnju električne energije ali i vode, pa će na kraju meseca i račun za utrošene energente biti veći.

Međutim, nova mašina za pranje veša vam može dosta pomoći u tome da smanjite potrošnju struje i vode. Na tržištu je dostupan veliki broj različitih modela koji će trošiti znatno manje energije nego vaša stara veš mašina. Dovoljno je da pogledate oznaku energetskog razreda i opredelite se za onaj uređaj koji je najviše klase. 

veš-mašina
Foto: Pexels.com

Ako ipak nemate dovoljno novca za novu mašinu za pranje veša ili ste je već kupili, evo nekoliko saveta kako da potrošite manje energije, sačuvate novac i istovremeno budete odgovorni prema planeti. 

Najpre, nikada nemojte uključivati polupraznu mašinu. Kad god ste u mogućnosti, sačekajte da se veš nakupi dovoljno za punu mašinu, odnosno po preporuci proizvođača. Tako će uređaj trošiti optimalnu količinu električne energije, ali i vode.

Za manje zaprljan veš korisite program brzog pranja. Veš mašine novijeg datuma proizvodnje peru jako dobro i na nižim temperaturama pranja, pa vam neće biti potrebna dodatna količina električne energije kako bi se voda zagrejala. 

Koristite mašinu u noćnom terminu, kada je struja jeftinija. U terminu od 22:00 do 6:00 na području centralne Srbije i od 23:00 do 7:00 na području Vojvodine, struja je jeftinija oko četiri puta nego u vremenu van navedenog. Najbolje je ako imate mašine sa tajmerom, jer je možete napuniti i podesiti da počne sa pranjem posle 22, odnosno 23 sata.

Ovi saveti će vam pomoći u nameri da smanjite račune za elektirčnu energiju, čija cena će, prema proceni stručnjaka u narednim godinama samo rasti. Na taj način novac koji ste uštedeli možete upotrebiti za neke druge namene, ulaganja, opremanje doma savremenom tehnologijom ili za putovanja.

One Reply to “Cene energenata rastu – smanjite potrošnju struje vaših kućnih aparata”

  1. Da li i gde u ovom moru interneta i raznih korisnih i beskorisnih informacija postoji negde bilo gde neki HTML tabelarno ili bili kako samo da je napisano. Za grupu uređaja (jer zavisi od tih energetskih razreda), recimo frizider od koliko do koliko dnevno, mesečno proši i tako za svaki kučni aparat

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *