Svako želi da je nekom trenutku pobegne od svakodnevice- gradske gužve, posla, dosadne rutine… Beg u seosku sredinu, sa vremena na vreme, svakako opušta i pomaže da skrenemo misli od problema koji nas muče svakog dana. Zato ni ne treba da čudi što se u poslednje vreme nekretnine u seoskim područijima, koja se nalaze u blizini velikih gradova, sve bolje kotiraju na tržištu.

Sudeći po podacima Republičkog geodetskog zavoda, koji prati stanje na tržištu nekretnina, preokret u ovom delu tržišta se desio tokom 2020. godine, za vreme pandemije korona virusa. Naime, tokom prva tri meseca 2019. godine na teritoriji Srbije je prodato svega 225 vikendica, da bi u prvom kvartalu 2020. godine taj broj bio skoro duplo veći i iznosio je 454 vikendice. Slični podaci su zabeleženi i u narednim periodima, i oni pokazuju konstantan rast potražnje za ovakvim tipom nekretnina.

Kupovina nekretnina na seoskim područijima je bila popularna sedamdesetih i osamdesetih, kada ovaj segment tržišta doživeo naglu ekspanziju. Tada su se, ipak, kupovali uglavnom placevi, na kojima su se kasnije zidali objekti. Sa dolaskom krizinh perioda, ovakvi objekti su izgubili na vrednosti, a i samo tržište je u jednom trenutku bilo jednostavno zasićeno.

Što bliže gradu to bolje

Sada se ovaj trend polako menja, a naročito su privalačne seoske sredine koje se nalaze u blizini velikih gradova kao što su Novi Sad i Beograd. Najpopularnije su lokacije na obroncima Fruške gore, što ni ne treba da čudi jer se nalaze tačno „na pola puta“ između dva najveća grada u Srbiji- Beograda, od koga je udaljena 90 km, i Novog Sada, koji se nalazi na samo 30 km. Najpopularnije je Stražilovo, koje se nalazi blizu Sremskih Karlovaca, pa Iriški Venac, Beočin, Vrdnik… Trenutno se godišnje na ovoj lokaciji proda oko 800 nekretnina, a cene su retko kad niže od 10.000 evra.

Opština u kojoj je tokom ove godine prodato najviše vikendica je Inđija. Cene za nekretnine na teritoriji ove opštine su se kretale između 2.040 i čak 68.000 evra, pokazuju podaci Republičkog geodesetskog zavoda. Ova sremska opština svako godine privalači sve veći broj novih stanovinika, pre svega zbog odličnog geografskog položaja i infrastrukure koja omoćuva da se za veoma kratko vreme nađete u Beogradu ili u Novom Sadu. Na teritoriji ove opštine se nalaze sela poput Krčedina, Slankemana i Čortanovaca koja pored Dunava, na mestu gde je priobalje ove reke izgleda savršeno.

Beograđani se, tradicionalno, najpre odlučuju za planine koje okružuju glavni grad. To su pre svega Kosmaj i Avala, odnosno sela koja se nalaze u njihovoj blizini. Na Kosmaju se u poslednje vreme sve više gradi, pa tako na ovaj planini možete naići na prava luksuzna naselja. Ni ne treba da čudi što se cene hektara na ovoj planini kreću u intervalu od 2.000 do 4.000 evra. Najveći broj vikednaša se odlučuje za sela Rogača i Drlupa, zbog njihove idealne lokacije koja omogućava prelep pogled na okolinu.

Po prodaji ne zaostaju ni planinski turistički centri kao što su Zlatibor, Tara, Kopaonik i u, poslednje vreme sve popularnija visoravan Divčibare. Na Zlatiboru se u poslednje vreme najčešće prodaju apartmani, čije cene premašuju 100.000 evra, koliko je potrebno izdvojiti za manji apartman od oko 50 kvadrata. Poređenja radi, za istu svotu novca na susednoj Tari je moguće kupiti kuću duplo veće kvadrature.

Izdavanje vikendica – sve unosniji biznis

Ukoliko vam se učini da kupovina vikendice nije povoljna opcija, razmislite još jednom. Kada uložite u nekretninu na popularnoj lokaciji, bez problema je možete iznajmljivati tokom većeg dela godine. Uz pomoć sve popularnijih internet platformi, put do zainteresovanih klijenata je nikad lakši. Najćeše se za ovakav vid odmora odlučuju stranci, koji prolaze kroz Srbiju, ali i mladi kojima je odmor u prirodi sve privlačniji.

Cene  izdavanja zavise od brojnih faktora, a na njih najviše utiče opremljenost objekta. Vlasnici luksuznih vikendica u tustičkim centrima traže između 70 i 350 evra po danu, što na godišnjem nivou znači ozbiljan prihod. Vikednice na Fruškoj gori se iznajmljivu po cenama koje se kreću od 30 evra, koliko je potrebno izdvojiti za dan zakupa nekretnine u Neštinu, pa do čak 300 evra za objekat koji ima bezen, saunu i ostale pretaće sadržaje. Cene zakupa tokom radnih dana su obično niže u odnosu na vikend, pa trea obratiti pažnju i na tu činjenicu. Uz dobru reklamu, vaša investicija u kupovinu vikendice ili apartmana će se veoma brzo vratiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *