Sigurno već znate da uređaji koji imaju oznaku visoke energetske efikasnosti omogućavaju uštedu električne energije. Omogućavaju, ali ne garantuju! To koliko će aparati u vašem domaćinstvu trošiti struje pre svega zavisi od vas i načina kako ih upotrebljavate. Ako ih koristite pravilno i održavate redovno, račun za utrošenu električnu energiju će biti manji, ali ćete i vi provoditi manje vremena pored njih.

Strogo tehnički gledano, nemoguće je da uvećate nivo efikasnosti bilo kog aparata u odnosu na nivo koji je definisan od strane proizvođača. Međutim, ono što možete uraditi je da maksimalno iskoristite rad uređaja. U nekim slučajevima možete ići i preko te granice, kao na primer kada je u pitanju šporet gde možete upotrebiti toplotu koja je akumulirana. 

Evo kako da vam na kraju meseca stigne manji račun za struju! 

#1 Mašine za pranje i sušenje veša

Mašina za pranje veša sa prednjim punjenjem je obično energetski efikasnija od one sa punjenjem odozgo. To znači da još u početku, pri kupovini samog uređaja, pored klase energetske efikasnosti i veličine modela, treba voditi računa i o načinu punjenja. 

Veš mašine često imaju programe eko pranja za vremenski skraćene cikluse sa smanjenom količinom vode. Najviše struje mašina potroši upravo za zagrevanje vode koja joj je potrebna za pranje. Zato pranjem veša u hladnijoj vodi, na eko programu ili brzom pranju, kada se voda ne zagreva na temperaturu višu od 300C, možete uštedeti do 8% struje.

Isto je i kada su u pitanju mašine za sušenje veša. Pravilan odabir programa sušenja je od velike važnosti kada je u pitanju povećanje ili bolje reći maksimalno iskorišćenje energetske efikasnosti uređaja. Tako na primer, pojedini modeli Candy mašina za pranje i sušenje veša imaju po 12 i više programa pomoću kojih možete sušiti pamuk, sportsku opremu, peškire, jorgane, vunu ili osetljivu odeću. Pravilan izbor programa omogućava ne samo da uštedite struju već i da se veš dobro osuši, da ga iz mašine ne izvadite izgužvanog i krutog.

#2 Kako povećati energetsku efikasnost frižidera

Frižider je “odgovoran” za oko 10% do 15% ukupne potrošnje električne energije koju napravite u domaćinstvu. Pa kako biste smanjili potrošnju struje, pre svega treba da ga pravilno održavate. Stručnjaci savetuju da najmanje jednom godišnje očistite od prašine, odnosno usisate zavojnice koje se nalaze sa zadnje strane frižidera. Na taj način biste mogli da povećate njegovu efikasnost za čak 30%. 

Isto tako, ne zaboravite da očistite zaptivnu gumu na vratima frižidera. Ukoliko vrata ne dihtuju dobro frižider će više raditi kako bi ohladio hranu koja se nalazi u njemu.

Što se tiče temperature, frižider treba da bude podešen na optimalnih 50C. Svako snižavanje temperature hlađenja zahtevaće i duži rad uređaja, a time i veću potrošnju električne energije. Osim toga, potrebno je da ga “oslobodite”. Odmaknete uređaj od zidova 5 do 10cm, ali i ostavite dovoljno prostora između namirnica unutar frižidera kako bi hladan vazduh mogao nesmetano da kruži i brže hladi hranu. Time ćete takođe omogućiti lakši rad uređaja i manju potrošnju električne energije. Svi ovi saveti podjednako se odnose kako na manje tako i na one uređaje velike zapremine, bez razlike. 

#3 Kako pravilno koristiti rernu i ringle na šporetu?

U zavisnosti od toga koliko kuvate, variraće i potrošnja struje koju ostvarite uključivanjem šporeta. Ali ako govorimo o prosečnom domaćinstvu, obično je to negde malo ispod 10% od ukupne potrošnje električne energije.

Da biste povećali energetsku efikasnost i smanjili potrošnju, možete isključiti rernu 5 do 10 minuta pre nego što se završi pečenje. Rerna je i tada dovoljno vruća da bi se jelo dopeklo. Takođe, možete hranu, pripremati tako što ćete je iseckati na manje komade. Manji komadi će zahtevati i manje vreme kuvanja.

Ne zaboravite da koristite ringle odgovarajuće veličine, prema prečniku posuđa u kome pripremate hranu. Na primer, tiganj prečnika 26cm stavićete na veću ringlu za brzo kuvanje, dok ćete džezvu sa kafom staviti na malu ringlu. Nakon što isključite ringlu ona je još uvek topla, tako da na njoj još uvek možete podgrejati neko jelo.

Nadamo se da će vam ovi saveti biti od koristi kada se budete trudili da smanjite potrošnju električne energije u svom domu. Ne zaboravite da su dobre navike preduslov da maskimalno iskoristite efiksanost vaših kućnih aparata i na taj način sačuvate novac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *