Izleti u Subotici

Kada stres i pritisak rutine postane neizdržljiv, lep način da se unese radost u život obećava izlet u Srbiji. Srbija nudi veliki broj prelepih mesta na kojima možete napraviti kratak, prijatan predah od svakodnevnice. Izleti su najbolji način da uz minimum novca i zamaranja napravite nezaboravan odmor. Različite destinacije nude sadržaje koje odgovaraju svim tipovima turista. Bilo da želite da uživate u istraživanju gradova ili da se prepustite netaknutoj prirodi, u Srbiji ćete naći nešto za vas.

Subotica

Najseverniji grad Srbije nudi interesantan mozaik sadržaja i aktivnosti. Subotica je grad raskošnih građevina, evropskog šarma i zanimljivog multikultularnog duha. Zaštitni znak grada je prelepa arhitektura secesije.

Rasprostranjena je po čitavom centru grada, ali od svih zdanja najviše vredi izdvojiti i posetiti veličanstvenu Gradsku kuću. Ona je najprepoznatljiviji simbol Subotice. Posebno zanimljivi turistima su Velika većnica sa raskošnim vitražima i vidikovac smešten na tornju Gradske kuće, s kog se pruža neverovatan pogled na okolinu.

Šarmantni trgovi i ulice Subotice doneli su pravi evropski duh u Srbiju. Pravo je uživanje prepustiti se šetnji i otkrivati sve skrivene dragulje ovog grada. Možete otkriti šta se sve krije iza živopisne fasade Gradskog muzeja ili popiti kafu na uvek živom Trgu slobode, okruženim nekim od najlepših fasada u Srbiji.

Turističkoj popularnosti ovog grada dosta je doprinela i blizina jezera Palić, jedne od omiljenih letnjih destinacija u zemlji. Ukoliko želite da otputujete na mesto gde se možete okrepiti od vružine, onda su Subotica i Palić sjajno rešenje. Jezero je okruženo velikim parkom, proglašenim za spomenik prirode. U njemu se kriju mnogi divni primeri arhitekture secesije, od kojih su najpoznatiji Velika terasa i Vila Lujza.

Još jedna činjenica koja je Suboticu izdigla među najposećenije turističke centre Srbije je to što ima veoma bogatu i raznovrsnu ponudu smeštaja. U gradu i okolini nalazi se nekoliko hotela različitih kategorija, a za ljubitelje seoskog života tu je i mogućnost boravka na nekom od okolnih salaša i etno-domaćinstava. Privatni apartmani u Subotici rasprostranjeni su širom grada i nude najpristupačniju verziju smeštaja.

Fruška gora

Poput ostrva, jedina planina Vojvodine izdiže se iz nepreglednog mora žita. Ova planina poznata je kao tačka gde se lepota gustih šuma i veliki broj vrednih spomenika kulture spajaju u jednu predivnu sliku. Fruška gora svojim posetiocima obećava mnogo toga potrebno za savršen izlet. 

Fruska Gora

Ukoliko tragate za izletom u tradicionalnom smislu, onda je Fruška gora idealno mesto na kom možete organizovati kratak odmor. Fruška gora obiluje velikim brojem izletišta na kojim možete uživati u roštilju, dugim šetnjama kroz prirodu ili sportskim aktivnostima. Najpoznatije i najposećenije od njih zove se Iriški venac. S ove tačke polaze brojne planinarsko-pešačke staze koje vode ka najtajanstvenijim kutovima planine.

Poseta Fruške gore nije kompletna bez obilaska predivnih starih manastira skrivenih u njenim skutima. Tokom pet vekova oni su bili kičma duhovnog i političkog života Srba. Danas ih je sačuvano 16. Najpoznatiji od njih je manastir Krušedol, koji se diči prelepim kompleksom. U njemu se nalaze vredne, dobro očuvane freske i posmrtni ostaci mnogih istorijski važnih ličnosti Srbije.

Sem rekreativnog i izletničkog turizma, Fruška gora nudi i sve zanimljiviji banjski turizam. Blagotvorne vode koje ovde izviru na pravi su način iskorišćene. Na planini se nalazi Banja Vrdnik, koja je posle godine stekla ogromnu popularnost. Boravak u banji pomaže prilikom lečenja mnogih oboljenja, ali to nije sve. Izgradnjom luksuznih hotela s bazenima, pretenduje da postane neponovljiva letnja destinacija.

Luksuzni hotela nude izuzetnu ponudu, ali su, očekivano, i cene noćenja dosta velike. Na sreću, postoji veliki broj alternativa, pa nećete imati problema ukoliko izaberete Frušku goru kao mesto vašeg izleta. Privatni smeštaj na Fruškoj gori predstavlja znatno jeftiniju varijantu, pogotovo pogodnu za kraći izlet na ovoj planini.

Divčibare

Ukoliko ne želite da putujete daleko i prioritet treba da vam bude jednostavnost organizacije odmora, onda je jedan od izbora visoravan Divčibare. Nije slučajno postala jedan od najposećenijih turističkih centara u čitavoj zemlji. Smeštene su nadohvat ruke od glavnog grada i na mestu sa kvalitetnim i dobro obeleženim putevima.

Divcibare

Zelenilo i divljina Divčibara najveći su adut ovog odmarališta. Namenjeno je, pre svega, ljubiteljima iskonske prirode i svima onima koji žele da se prepuste potpunom miru i tišini. Na visoravni je lociran veliki broj dobro opremljenih izletišta, tako da su Divčibare bez sumnje jedna od najboljih destinacija za ovaj tip odmora.

Kruna Divčibara su vidikovci koji krase njihove visove. Do ovih bajkovitih tačaka vode putevi kroz prelepu prirodu, a oni koji uspeju da ih savladaju biće nagrađeni nezaboravnim pogledom na pejzaže Srbije. Do nekih od ovih visova vodi i turistički vodič, što ih čini pristupačnim svima, uključujući i roditeljima sa malom decom.

Uostalom, verovatno nema bolje lokacije u Srbiji za bezbrižan porodični izlet. Svežina šuma, vazduh za koji se veruje da je lekovit i sve veći broj turističkih sadržaja učinili su ovu destinaciju onim što jeste. Divčibare ne oskudevaju ni smeštajom, pa možete bez problema duže da se zadržite na visoravni, ako vas pridobije svojim čarima. Kako u samom centru, tako i u okolini nalaze se brojni hoteli, seoska domaćinstva i kvalitetan privatni smeštaj Divčibare

Izdvojili smo samo nekoliko zanimljivih predela. Na sreću, Srbija je izuzetno bogata prelepom prirodom i fascinantnim gradovima, pa nije teško naći još veliki broj primamljivih izletišta. Zato vredi upustiti se u istraživanje naše zemlje i nagraditi sebe kratkim begom od rutine. 

One Reply to “Najlepša mesta za izlet u Srbiji”

  1. Novi Sad grad savršene atmosfere, koji ce vam priuštiti kvalitetno iskustvo i mnoštvo raznovrsnog sadržaja.Novi Sad se poslednjih nekoliko godina nalazi na listi najpoželjnijih gradova za život u Srbiji.Ono što kao turista doživite u Novom Sadu su prelep Dunav, bajkoviti Petrovaradin i drugi simboli grada. Ako ostanete u ovom gradu nešto duže od par dana, shvatićete i to da u njemu gotovo sve može da se obavi pešice, a složićete se da je to posebna lepota jednog grada.Ja sam uzeo apartman u Prenoćište Dvorište proveo pet nezaboravnih dana.Uživao sam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *