Posao dispečera

Posao dispečera za Američko tržište je trenutno jedan od najtraženijih poslova u Srbiji i regionu a kako se čini, prava ekspanizija tek dolazi. 

Ranije, većina firmi, zapošljavala je dispečere bez iskustva, ali danas, sve više njih traži one iskusne. Kako do iskustva i na koja vrata pokucati?

U nastavku teksta proćićemo sve ono što ti je potrebno kako bi aplicirao za posao dispečera i postao deo kamionske industrije u Americi.

Šta je sve potrebno da bi postao dispečer?

  1. ENGLESKI JEZIK 

Prvi i osnovni kriterijum koji će svaka firma da zahteva od tebe, jeste dobro poznavanje engleskog jezika, kako pisana tako i verbalna komunikacija. Uvek se postavlja pitanje koji je to nivo engleskog koji zadovoljava potrebe da bi postao dispečer? Ni jedan oglas za posao nema tačan nivo koji zahteva ali većina njih zahteva FLUENT, odnosno tečan Engleski jezik. 

Takođe, ono što je bitno napomenuti, kod većine firmi, sami razgovori za posao se obavljaju na engleskom jeziku.

  1. RAD NA RAČUNARU

U  21.om veku, nekako se podrazumeva da znate da radite na računaru i da koristite osnovne programe kao što su Word, Excel, Powerpoint… Ukoliko želite da postanete dispečer, pored engleskog jezika ovo je pod moranje. Dispečeri svakodnevno rade na računaru i od izuzetne važnosti je da adekvatno znate da ga koristite. Pored osnovnih programa, svakodnevno ćete raditi sa velikim brojem software-a i alatki, koji su neohodni da posao bude urađen adekvatno.

  1. MULTITASKING 

Kako je posao dispečera vrlo dinamičan posao, od kandidata se očekuje da znaju da obavljaju više stvari od jednom. To podrazumeva odgovaranje na email, razgovori na telefon kako sa brokerima, tako i sa vozačima, organizovanje kompletne logistike, asistiranje kolegama (ukoliko ima potrebe za tim), unošenje podataka u software… 

  1. OSNOVNO ZNANJE

Za početak je jako bitno da imate osnovno znanje koje će vam biti potrebno kako biste počeli da radite kao dispečer.  Odakle da krenete? Prvo od učenja Američke geografije i položaja država. Veoma bitan momenat jeste da dobro proučite svaku državu, svaki region, jer time smanjujete rizik od greške gde možete da šaljete vašeg vozača (fokus stavite na proizvodne sektore, ukoliko vidite da ih neka država nema, to automatski znači da ćete vozača jako teško izvući iz takvih oblasti, čime povećavate sebi nivo stresa, a to vam nike potrebno). Ukoliko želite da saznate nešto više, možete da preuzmete E-Book i upoznate se sa osnovama. Ukoliko pak, želite da prođete sve ovo sa mentorom, uvek postoji opcija da pohađate kurs za dispečere.

  1. CV

Jako je bitno da se napomene i ovaj detalj. CV pretstavlja ‘life course’ odnosno, životni tok. Ukoliko želite da neko obrati pažnju na vas, bitno je da se potrudite da vam CV bude sređen. Poslodavac na osnovu CV-ja bira kandidate, tj bira kandidate koji će mu ostaviti utisak i želeće da vas pozove na razgovor. Jako je bitno da vaš CV ima smisla i da bude prilagođen poziciji za koju aplicirate.

Kako se bliži kraj godine, i kako je u našoj prirodi da sa početkom nove želimo da uvodimo novine u naš život, jedna od prilika vam je i posao dispečera. Ono što je sigurno, dinamike će biti na svakodnevnom nivou, a i plate su na zavidnom nivou 🙂 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *