Šank stolice

Ukoliko ste se odlučili na korak samostalnog opremanja svog životnog ili radnog prostora, znajte da se upuštate u vaoma zabavan, ali i zahtevan poduhvat.

Najlepši deo ovog procesa jeste odabir nameštaja i uklapanje njegovih boja i dizajna. Ipak, kako biste došli do ove etape u opremanju stana, potrebno je da pre toga prođete kroz niz koraka koji će sve to učiniti mogućim. Iskoristite praktične savete koji će vam pokazati kako da na najbolji način opremite svoj dom ili poslovni prostor.

Odredite budžet

Opremanje prosotra zahteva određenu sumu novca koju ste verovatno morali da štedite neko vreme kako biste imali mogućnost da kupite sve ono što vam je potrebno. Imajte na umu da i kod najbolje isplaniranih budžeta za opremanje stana može doći do nepredviđenih troškova. Stoga je pametno da uvek odvojite malo više novca nego što procenite da vam je potrebno.

Prođite kroz svaku od prostorija u koje je potrebno uneti nameštaj i sanitarije, i napravite okvirnu računicu za stvari koje ćete morati da kupite. Istina je da na nameštaju ne treba štedeti, jer se radi o investiciji koja će se isplaćivati dugi niz godina. Ipak, sami možete proceniti šta je to što je vredno više vašeg novca a šta manje.

Osnovne stvari na prvom mestu

Kada popunjavate prostor, krenite od osnovnih stvari. I sami znate da vam je za spavaću sobu neophodan krevet i ormar, za dnevnu makar dvosed ili ugaona garnitura, a za kuhinju osnovni elementi i sudopera. Kada ste već jednom u prodavnici ili na sajtu za prodaju nameštaja, videćete dosta sitnica koje vam lako mogu odvući pažnju, kao što su ukrasni abažuri, činije, saksije. Ipak, to su stvari koje dolaze kasnije na listi vaših prioriteta.

Napravite jasnu listu i skoncentrišite se na ono što vam je u ovom trenutku najpotrebnije. Ono što u ovom koraku želite da postignete je da pronađe odgovarajući osnovni nameštaj, uz koji ćete kasnije lako kombinovati ostale elemente i dodatke. 

Izaberite multifunkcionalan nameštaj

Pored lepote nameštaja, bitna je i njegova praktičnost. Šta vam vredi lep stočić za kafu u dnevnoj sobi, ako je suviše nizak i gotovo neupotrebljiv. Kako ne bi dolazilo do ovakvih i sličnih nelagodnosti u vašem novoopremljenom prostoru, razmišljajte o tome da li i kako sav svoj nameštaj možete da iskoristite.

Ukoliko, na primer, kupujete sofu za dnevni boravak, možda ćete želeti da odaberete onu koja može da se razvuče i pretvori u krevet za spavanje. Bićete zahvalni na ovome jednom kada vam dođu gosti koji će prenoćiti kod vas. Dečije sobe mogu biti naročito praktične, ukoliko kupite krevet sa dodatnom fiokom, koja se po potrebi može pretvoriti u dodatni ležaj, ili sto koji se može razvući ili sklopiti prema potrebama deteta. 

Uštedite na prostoru

Uzmite metar u ruke i čitav prostor premerite. Pronađite idealne dimenzije za svoj nameštaj i zabeležite ih. Tada imajte i na umu da je potrebno uštedeti prostor koliko god je to moguće. Ovo naročito važi za male stanove, kada je dobro iskorišćen prostor od presudnog značaja. Stoga, i ovom koraku razmišljajte praktično i na duže staze. Na primer, tradicionalni stolovi za ručavanje jesu nešto na šta smo svi navikli.

Okrugao sto, sa poređanih šest stolica, koji stoji u centru trpezarije. Ako ipak razmišljate ekonomično, takav sto ćete zameniti višim, barskim stolom ili šankom, koji će biti dodati uz kuhinjinjski deo. Uz dodatak sank stolice, koje su često manje od onih tradicionalnih, uštedećete na prostoru, a svom stanu ili kancelariji ćete dati moderniji izgled.

Gde god je moguće instalirajte ugradne plakare i police koji neće previše štrčati iz zida. Pronađite radni sto koji se može sklopiti kada vam nije potreban i vrlo jednostavno ćete dobiti još koji metar slobodnog prostora. Dizajneri nameštaja su mislili na ovakve situacije, pa proučite ponudu i pronađite ono što vam najviše odgovara.

Unesite svetlost u svoj prostor

Pored nameštaja koji unosite u prostor, ne treba zaboraviti i na odgovarajuće osvetljenje. Kako biste imali prijatnu atmosfetu u svojoj kancelariji ili stanu, odabir lampi je i te kako bitan. Kada kupujemo lampe, često se zadržimo na njihovom dizajnu, razmišljajući o tome kako će se uklopiti u naš prostor. Ono što nam neretko promakne jeste jačina i količina svetlosti koju ta lampa emituje. Zbog toga je bitno da, kada birate rasvetu za svoj prostor, ispitate i proverite kakva vam svetlost odgovara.

Čak i malo slabija lampa nego što ste planirali može u potpunosti promeniti ambijent u kom boravite. Iako ne deluje kao nešto na šta bismo obratili pažnju, dok već ne bude kasno, odgovarajuće svetlo će znatno uticati na vaš kvalitet rada i života.

U opremanju prostora ima mnogo lepote, i nemojte se obeshrabriti ako ne budete odmah našli nameštaj po svojoj meri. Dajte sebi vremena, jer odabirom onoga što vam se zaista dopada, stvarate idealno okruženje za sebe, u kom ćete moći dugo da boravite.

Ukoliko imate jasnu viziju vašeg idealnog prostora, ona će uz malo truda i nekoliko praktičnih koraka sigurno biti ostvarena. Nakon toga vam preostaje da se opustite i uživate u plodovima svog truda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *