Rad u prehrambenoj industriji je neverovatno uzbudljiv i raznolik, međutim, suštinski je to veoma složen sektor. Lanci snabdevanja hranom uključuju beskonačan broj procesa, a njihovo  organizovanje je izazov. Posebno, isporuka hrane i pića.

Sektor hrane i pića čvrsto je povezan sa logistikom i transportom. Ljudi neprestano traže prehrambene proizvode i sveže proizvode u prodavnicama širom sveta. To znači da je potražnja za brzom i pouzdanom isporukom hrane veća nego ikad.

Osim vremenske osetljivosti, zalihe hrane su izuzetno osetljive na kvarenje. Izgubljeni proizvodi lako mogu dovesti do trovanja i sličnih nus efekata kad unesemo u sebe nešto pokvareno.

Dobavljači hrane i pića, trgovci na malo i svi u ovom lancu moraju konstantno da obezbeđuju sigurnost, kvalitet i autentičnost proizvoda. Prevare s hranom i pićem procenjuju se na 40 milijardi američkih dolara godišnje (slični skandali nisu zaobišli ni naše područje).

Iako se na prvi pogled može činiti jednostavnim, transport pića može biti težak proces. Pronalaženje logističkih rešenja pića kako bi se ispravna boca našla na policama nije jednostavan zadatak. Svaki poslovni sektor dolazi sa svojim setom transportnih pitanja, ali postoji nekoliko problema koji su jedinstveni za industriju pića, a mi ćemo predočiti najvažnije.

Male količine, dosta porudžbina – logistički problem

Pića imaju visoku stopu prometa i potrebno je često dopunjavati zalihe. Potrošači zahtevaju konstantnu dostupnost, što znači da su prodavnicama potrebne manje, ali češće isporuke. Da bi opstali u ovom sektoru, brendovi moraju imati prilagodljivu transportnu mrežu, sve vreme u potrazi za efikasnim načinima optimizovanja celokupnog procesa.

Iz tog razloga, kada su u pitanju količine male za kamion, proizvođači traže alternativne načine prevoza (vozila manja od kamiona), s minimalnim rizikom da se porudžbina izgubi.

LTL (less than truckload) transport

Ovu vrstu transporta koristi većina proizvođača pića i odličan je način za isporuku jedne do deset paleta pića, ali istovremeno donosi probleme koji se ne dešavaju pri transport kamionom. Najpre, ovaj model uzrokuje dosta oštećenja prilikom utovara i istovara. Zatim, moraju da se bore sa kašnjenjem i poteškoćama da se ispoštuju rokovi, a da isporuka dođe u zakazanom terminu za mnoge je, nažalost, pojam.

Oštećenja proizvoda mogu prouzrokovati probleme u transportu

Čak i u idealnim uslovima postoji opasnost da boce popucaju, konzerve eksplodiraju, stoga apsolutno svaki transport podrazumeva maksimalnu odgovornost i pripravnost.

Kompanija Schoeller Allibert, evropski lider u proizvodnji ambalaža za transport i skladištenje, veoma dobro je upućena u problematiku ove industrije. Uvidevši da je apsolutni prioritet zaštita pića, decenijama su razvijali kutije za odlaganje koje štite od fizičkih i toplotnih oštećenja.

Da bi njihova inovativnost dala maksimalan učinak i obezbedila “transport bez greške”, preporuka je da se ispoštuju sledeće smernice:

  • Pažljivo slagati proizvode u kutiju da bi ste bili sigurni da je dobro zatvorena;
  • Teži predmeti se pakuju na dno kutije/palete;
  • Veće kutije idu ka spolja kad se pakuju u kamionet, između njih se stavljaju manje;
  • Ravnomerno raspoređujte težinu i izbegavajte velike razmake da ne bi došlo do “sudara” između kutija pri naglom kočenju;
  • Koristite “obloge” ako je potrebno, kao što su vazdušni jastuci, livena plastika, ćebad…

Regulacija temperature tokom transporta

Neka pića zahtevaju regulisanje temperature ne samo tokom transporta, već i cele godine. To su, na primer, sokovi i napici od sveže ceđenih (nepasterizovanih) namirnica, zatim čitava paleta kratkotrajnih mlečnih proizvoda.

Ostala pića zahtevaju kontrolu temperature samo tokom određenih meseci u godini. Neki brendovi, da bi svojim potrošačima pružili neizmenjen kvalitet, prilagođavaju uslove transporta dobima godine.

Tehnologije idu na ruku

Iako je ova grana industrije odgovorila na izazove sa kojima se susreće, pravu revoluciju tehnologije tek treba da očekujemo u narednim godinama. Uzevši u obzir sisteme za kontrolu temperature, napredne kutije i palete koje sprečavaju oštećena, neometanu i pravovremenu komunikaciju između svih subjekata od startne pozicije (proizvođač) do cilja (mesto prodaje), zatim uređaje za navigaciju i praćenje gužvi na putevima, gotovo je izvesno da će u doglednoj budućnosti ovako delikatan transport funkcionisati praktično neometano.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *