“Zdrave klice”, tj. probiotici su trend o kojem se dosta govori, ali treba razmisliti o tome pre nego što odlučite da li da ih dodate u ishranu svog deteta. Evo šta treba da znate o dobrim bakterijama u hrani i suplementima.

Od kesica u prahu i bombonicama sa ukusima, probioticima za decu posvećene su čitave police u našim apotekama. Ove „dobre bakterije“ – za razliku od patogenih ili onih koje izazivaju bolesti – mogu se naći i u supermarketu u prirodno fermentiranim namirnicama kao što su jogurt, kefir, miso supa, kiseli kupus i sličnim. A ukoliko se kiselo mleko i slatki kiseli krastavci ne sviđaju vašoj deci, možete da probate sa na stotine proizvoda koji su izrađeni  sa probioticima, uključujući žitarice za doručak, sokove, pa čak i čokoladice.

 

Da li je davanje probiotika deci štetno?

Koji god izvor da odaberete, probiotik za decu omogućava prisustvo mikroorganizama u gastrointestinalnom traktu lpji može privremeno izmeniti mikrofloru kod dece, nudeći potencijalne zdravstvene koristi. Međutim, iako obećanja o poboljšanoj probavi i jačem imunološkom sistemu sigurno privlače, nije jasno da li su probiotici čarobni metak za zdravlje kao što se tvrdi. U ovom trenutku ne postoji nijedna zvanična preporuka koja se odnosi na probiotike za decu. Međutim, istovremeno, nema naznaka da je davanje probiotika za decu zdravoj deci i u bilo kom obliku – štetno. 

 

Šta su tačno probiotici?

Probiotici su prijateljski organizmi, uglavnom bakterije (iako su neki kvasac), koje pomažu u održavanju zdravog gastrointestinalnog trakta. Ne samo što smo kolonizovani bakterijama na spoljnjem delu naših tela, već se one nalaze i u našim disajnim putevima i u crevima pri čemu igraju vitalnu ulogu u regulaciji odgovora našega imunog sistema

 

Dva najpoznatija soja probiotika su Lactobacillus i Bifidobacterium – oba se obično dodaju prehrambenim proizvodima i suplementima (Lactobacillus acidophilus je onaj koji se obično nalazi u jogurtu).

 

Kao i sa bilo kojim dodatkom ili promenom ishrane vašeg deteta o kome možda razmišljate, pre nego što počnete, proverite sa vašim pedijatrom. Probiotici mogu ponuditi zdravstvene koristi većini dece, ali se ne preporučuju deci koja su hronično ili ozbiljno bolesna ili onima koja imaju oslabljen imuni sistem. 

 

Evo šta treba da znate ako razmišljate o probioticima za svoju decu:

 

Kako funkcioniše probiotik za decu

Probiotici stvaraju” otpornost na kolonizaciju “, takođe poznat kao” efekat barijere “, što znači da nadmašuju i da se bore  protiv loših patogena u stomaku sprečavajući ih da se vežu na crevima. Takođe, probiotici mogu pomoći u smanjenju upale i kontroli štetnih bakterija, parazita i kvasca koji imaju tendenciju da odvrate imuni sistem od zaštite tela od virusa.

 

Ko ima koristi

Malo je dokaza koji idu u korist tvrdnji da dodatni probiotici mogu da spreče bolest, ali ono što se zna jeste da probiotici mogu uspeti da skrate tok bolesti poput akutne dijareje. Probiotik za decu može takođe da pomogne u slučaju dijareje povezane sa antibioticima, ali nije dokazano da su probiotici imali bilo kakav uticaj na probavne smetnje, zatvor ili hronične bolesti poput pedijatrijske upalne bolesti creva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *