Sistem industrijske klimatizacije je neophodan da bi se odvijala proizvodnja u bilo kojoj grani industrije. Bez obzira da li se radi o velikim industrijskim postrojenjime ili manjim industrijskim salama, industrijsku klimu je potrebno prilagoditi samom tipu industrije i njenim karakteristikama.

Uloga industrijske klime

Neke industrijske operacije utiču na stvaranje prašine i isparenja u vazduhu i zato je u takvim industrijskim postrojenjima potrebno napraviti sistem klimatizacije i ventilacije koji će zaštititi ljude koji tu rade, kao i mašine i okolinu.

Slab sistem industrijske ventilacije može da dovede do raznih posledica kao što je zagađenje radne sredine i taloženje prašine. Sistem industrijske ventilacije bi trebalo da obezbedi odprašivanje i odsisavanje gasova i pare.

Neke industrije zahtevaju takvu klimu  koja će obezbediti nisku temperaturu vazduha kako bi se proizvodila određene vrste robe. Za neke industrije je potrebna veća vlažnost vazduha, dok je u drugim industrijama proizvodnja jedino moguća uz nisku vlažnost vazduha.  

Osvrnimo se na neke od industrija i njihove specifičnosti u pogledu korišćenja klimatizacije.

Industrijska klima održava svežinu prehrambenih namirnica

Prehrambenu industriju gotovo ne možemo ni da zamislimo bez upotrebe industrijske klime. Ona se koristi kako bi se namernice održavale svežim, kako bi se sprečila kvarljivost hrane i kako bi se prehrambeni proizvodi skladištili i transportovali na pravi način i u adekvatnim uslovima.

Na visokim temperaturama se stvaraju bakterije i gljivice kod lako kvarljive hrane i zato je potrebno kontrolisati uslove vazduha i regulisati temperaturu i vlažnost vazduha u prehrambenoj industriji.

Da bi se produžila svežina hrane u hladnjačama kontrolišu se temperatura i vlažnost, kao I obezbeđuje se filtriranje vazduha .

Posebno je potrebno biti oprezan i napraviti idealne uslove vazduha kod lako kvarljivih namirnica kao što su mleko i mlečni proizvodi, voće, povrće, meso, itd. Kod izrade kolača i torti se vodi računa da vlažnost vazduha ne bude visoka, jer u suprotnom ovi proizvodi mogu da povuku vlažnost iz okoline i da se brzo ukvare.

Tesktilni proizvodi su kvalitetni uz dobre uslove vazduha

I u tekstilnoj industriji dobro koriščena klimatizacija je preduslov da krajnji proizvod bude kvalitetan. Kontrolisani uslovi temperature i vlažnosti vazduha su potrebni tokom procesa proizvodnje robe od bilo kog materijala, kao što su pamuk, svila, vuna, najlon, itd.

Ovde se zahtevaju određeni uslovi vazduha da bi se postigla svojstva krajnjeg proizvoda kao što su mekoća i izdržljivost. Ukoliko sistem klimatizacije nije dobro podešen prouzrokovaće tekstilnu robu koja je slaba i krta, a samim tim i neupotrebljiva.

Različite faze proizvodnje tekstilnih proizvoda podrazumevaju različitu toplotu i vlažnost vazduha. Prilikom tkanja je potrebna niža vlažnost kako bi se smanjio elektricitet i kako bi se uticalo na jaćinu pamučnih niti.

Vlažnost vazduha se podešava u štamparijama

Štamparska industrija ima svoje specifičnosti u pogledu kontrolisanja klime. U velikim štamparijama prilikom štampanja sadržaja na bilo kom papiru ili nekoj drugoj podlozi za štampanje esencijalna stavka je dobro podešena klima.

Ukoliko bi tokom procesa štampanja bila niska vlažnost vazduha papir bi bio suv, dok bi visoka vlažnost vazduha prouzrokovala postepeno sušenje boje, što bi na kraju dovelo do neujednačenosti u štampanju. Niska vlažnost ne može da omogući jak otisak za štampu, a viska vlažnost može da stvori mrlje i zamućenja na otisku.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *