Kosa svakodnevno trpi brojne izazove. Nosi se sa UV zračenjem sunca i hladnim vetrovima, oblikujete je uređajima za toplotno stilizovanje, izložena je hemikalijama, vezivanju u zategnut rep ili punđu, itd. Svi ovi uticaji ostavljaju traga na vašoj kosi – izmučena konstantnim iskušenjima ona počinje da gubi sjaj i blistavost, postaje suva, podložna oštećenjima i opadanju.

 

Probleme sa kosom ne možemo generalizovati, jer koliko je tipova kose i izazova sa kojima se nose, toliko je i posledica sa kojima se treba suočiti i koje treba sanirati. Srećom, gotovo svaki od problema sa kosom je rešiv ako koristite kvalitetne maske za kosu.

 

Bilo da je vaša kosa suva i porozna, oštećena, bez sjaja, lako gubi boju ili opada, najbolji tretman koji možete da joj poklonite su Kerastase proizvodi, koji obiluju aktivnim materijama za regeneraciju kose. U bogatom asortimanu proizvoda za profesionalnu negu kose, Kerastase nudi mnoštvo tretmana pogodnih za sve tipove kose, među kojima se naročito izdvajaju maske.

Šta su maske za kosu?

Maska za kosu je nalik maski za lice, osim što je ne nanosite na kožu, nego na vlasi kose. Maska je poput intenzivnog regeneratora koji natapa vašu kosu i pruža joj hranljive sastojke koji će je učiniti boljom i jačom. Bilo da je vaša kosa suva, oštećena toplotom, hemijski obojena, kovrdžava ili čak samo starija, maska može pomoći da povrati teksturu i kvalitet.

Većinski maske za kosu sadrže bogate sastojke kao što su prirodna ulja i puteri, u znatno većim koncentracijama od normalnih regeneratora. Masku za kosu možete ostaviti na duži vremenski period, od par minuta do cele noći, u skladu sa uputstvima proizvođača.

Kako odabrati pravu masku za kosu?

Ako odaberete pogrešnu masku za kosu ne možete očekivati izvanredne rezultate. Dakle, prvo identifikujte koji problem sa kosom imate, a zatim tražite proizvod koji ciljano deluje. Neki od najčešćih tipova maski za kosu su sledeći:

Maske za farbanu kosu

Dizajnirane su za kosu koja je tretirana intenzivnom hemijskom obradom. Na duge staze, svaka procedura farbanja šteti kosi – gubi vlažnost, dobija mat izgled, a boja bledi (pigment se postepeno ispira). Farbanoj kosi je potrebno ojačanje, dodatna vlaga, jaka zaštita i popravka. Maske za farbanu kosu često obiluju aktivnim supstancama koje održavaju boju i zatvaraju kutikule kose koje ostavljaju okluzivni sloj kako bi sprečile da boja brzo izbledi.

Maske za oštećenu kosu

Previše tretiranoj, uništenoj kosi potrebna je intenzivna terapija. Oštećena kosa je porozna, kutikule su joj otvorene i ne zadržava vlagu. Ova vrsta kose je obično izuzetno suva, ima ispucale vrhove i oštećenu strukturu. Dobra maska za oštećenu kosu treba da sadrži niz aktivnih sastojaka npr. keratin, esencijalne masne kiseline, vitamine, emolijente i humektante koji obezbeđuju odgovarajuću hidrataciju. Maske za oštećenu kosu služe za jačanje kose; često su bogate ekstraktima klica i hidrolizovanim proteinima.

Maske za kovrdžavu kosu

Maske za kovrdžavu kosu su prilično lagane i oblikuju lokne bez da ih otežaju i ulepe. Takođe su dobar izbor ako vam je kosa ravna, ali ponekad želite da napravite kovrdže ili meke talase. Maska koja definiše kovrdže pre rutine stilizovanja sigurno čini da stil kose traje duže.

Maske za tanku i retku kosu

Grupa maski koje kondicioniraju i kosu i vlasište su jedini način da sprečite proređivanje kose. Maske za kosu lošijeg stanja su zasnovane na prirodnim bezbednim sastojcima. One imaju za cilj ishranu i jačanje kose i korena. 

Uglavnom uključuju esencijalne masne kiseline, vitamine i aminokiseline, čine da procesi koji se odvijaju u folikulima kose teku efikasnije, ostavljajući kosu čvrsto ukorenjenu u folikulima. Duža upotreba sprečava opadanje kose (pod uslovom da se ne radi o opadanju usled starenja, hormonskom problemu ili drugom problemu za koji je potrebna stručna pomoć i konsultacija dermatologa).

Maske za rast kose

Maske za rast kose stimulišu rad uspavanih folikula, dok njihovi aktivni sastojci imaju za cilj da ubrzaju ćelijske podele u matriksu kose. Ova vrsta maski je idealna za kosu koja je oslabljena zbog promene godišnjih doba, spoljnih agresora ili lekova. Među sastojcima se često nalaze prirodne supstance poznate po svojoj snazi stimulisanja rasta, npr. kvasac, sok od breze, ulja koja podstiču prirodni rast kao što su ricinusovo ulje, ulje kedrovine ili borovo ulje.

Maske za beživotnu kosu

Ove maske snažno neguju i ne opterećuju kosu. One deluju i na unutrašnje strukture i na spoljašnji sloj dlake. Maske dizajnirane za beživotnu kosu obiluju sastojcima koji povećavaju sjaj, zaglađuju i zatvaraju kutikule. Supstance koje se nalaze u maskama za beživotnu kosu uključuju prirodna ulja, ekstrakt lanenog semena i prirodne sastojke koji daju sjaj, kao što su hmelj, jabukovo sirće i sirće od maline.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *