Nega kose

Izgled i kvalitet kose se primetno menja tokom života, ali ne istovetno kod svih ljudi. Na stanje kose deluju mnogi faktori, počev od geografskog područja, genetike, ishrane, stečenih bolesti i nege. Ukratko ćemo opisati promene koje prolazi kosa tokom života.

Kosa u mladosti

Kvalitet kose je znatno bolji u mladosti, nego u četrdesetim godinama i kasnije, zbog rada
hormona koji utiču na njen lep i sjajan izgled. Kosa je u mladosti svilenkastija, glatkija i često brže raste nego u kasnijim godinama. Često se dešava da ljudi primete da im je kosa sa godinama postala ravnija, da je prestala da se kovrdža, kao i da je manje elastična.

Da bi se kvalitet kose što duže održao potrebno je da osoba održava zdrav stil života i da je
poštedi značajnih mehaničkih i hemijskih oštećenja. Ipak, nužno je prihvatiti da i kosa stari, kao i ostatak tela.

Život kose

Kod kose razlikujemo tri životne faze koje traju oko četiri godine: anagena, katogena i telogena.

Prva faza, anagena, faza je rasta kose koja traje oko četiri godine, nekad i više, do sedam. U tom periodu kosa raste u proseku petnaest centimetara godišnje i crpi energiju i hranljive materije iz ishrane.

Druga faza je stagnirajuća u kojoj vlasi kose ne rastu, što traje dva do četiri meseca. Ovu fazu obeležava postepeno slabljenje kvaliteta vlasi i degeneracija njene strukture.

U trećoj fazi, telogenoj, kosa polako počinje da ispada jer slabi veza sa korenom i prekida se njena ishrana.

Pročitajte još: Saveti za brži rast kose

Nakon završene telogene faze, folikul odmara oko tri meseca, nakon čega započinje novi rast
vlasi. Nikada nisu svi folikuli kose u istoj fazi, već su relativno ravnomerno raspoređeni tako da osoba nikada ne ostane bez sve kose. Ipak moguće je nekad uočiti da je kosa pretežno u određenoj fazi.

Na život kose utiče opšte zdravlje, nega, hemijsko tretiranje (farbanje, blajhanje, skidanje farbe za kosu), ishrana i mehanička oštećenja. Ukoliko je kosa oštećena hemijskim ili mehaničkim putem, životne faze kose se menjaju, odnosno kraće traju. Na život kose i njen kvalitet negativno se održavaju pojedini preparati za oblikovanje kose koji sadrže alkohol i druge agresivne supstance.

Takve preparate ne treba upotrebljavati svakodnevno već povremeno i birati one boljeg kvaliteta koji su namenjeni profesionalnoj upotrebi.

Menopauza i kosa

Ulaskom u menopauzu menja se status hormona kod žena, što se odražava na mnoge telesne
funkcije. Koža počinje intenzivnije da stari, intenzivnije se bora zbog smanjene sinteze kolagena, a slično se dešava i sa kosom. Zbog smanjene sinteze proteina keratina i kolagena, kosa dobija grublji izgled i gubi se njen sjaj. Sa godinama kosa se i proređuje u skladu sa genetikom i zdravljem osobe.

Takođe, gubi volumen i svoju pređašnju snagu, ali smanju se brzina njenog rasta. Ove promene su postepene i za osobu je promena kvaliteta kose neosetna, mada primetna.

Kvalitet kose

Često se kaže da je opadanje kose uobičajeno u menopauzi, baš kao i nesanica. Na kvalitet kose i pojavu prekomernog opadanja kose u značajnoj meri utiče i kvalitet i količina sna. Nedavno je uočeno da problem sa prekomernim opadanjem kose imaju osobe svih godina koje nešto duže
pate od nesanice. Proređivanje kose može biti ravnomerno, locirano više napred povećavanjem
zalistaka ili na temenu.

Kod opadanja kose bez obzira da li se radi o menopauzi ili ne, preporučuje se upotreba
kvalitenog šampona protiv opadanja kose i losiona, ampula ili seruma. Važno je uporedo sa
predzimanjem mera za smanjenje opadanja kose proveriti da li je uzrok opadanja neka bolest ili
hormonska promena.

Nega sede kose

Kosa sedi vrlo individulano, kod nekih osoba se sede vlasi mogu uočiti već u dvadesetim godinama. Drugima je potrebno da dobro uđu u šestu deceniju da bi uočili sede vlasi. Seda kosa
nastaje zbog prirodnog gubitka melanina u vlasima koji joj daje boju. Nije moguće unaprediti
proizvodnju melanina ili ga nadoknaditi na bilo koji način.

U svakom slučaju ovu pojavu tokom života nije moguće izbeći, ali se može iskorigovati permanentnim farbama za kosu. Najbolje je koristiti profesionalne farbe za kosu na kojima se
navodi da 100% prekrivaju sede vlasi, kako bi se izbegao šatiran izgled.

Da bi kosa, koja je seda u osnovi, bila lepa i sjajna treba joj kvalitetna i prilagođena nega.
Šamponi bez sulfata i parabena bi trebali biti obavezni kako ne bi dolazilo do dodatne razgradnje njenog keratinskog omotača. Hranljive proteinske maske za kosu su takođe poželjne i daju odličan efekat.

Sve ove preparate za kvalitetnu negu kose možete kupiti preko online prodavnice Bellissima shop. U ovoj prodavnici se snabdevaju svi poznati frizerski saloni koji koriste profesionalne preparate za negu kose.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *