covek na online psihoterapiji

Često ćete čuti ili negde pročitati „teleterapija“. Pod ovim terminom se podrazumeva mnogo toga, a to je e-savetovanje, e-terapija, web terapija, terapija putem chat-a, telefona, kao i online psihoterapija u bilo kom vidu pružena uz pomoć interneta. Šta to znači? To znači da dobijate svoj termin za seansu za razgovor sa psihologom, psihoterapeutom, koji vam pomaže da razumete sebe, neke situacije, da prebrodite određene traume ili bilo koji vid ometajućeg faktora koji vam se pojavio u životu.

Ako se pitate da li postoje skeptičari, naravno da postoje. Kako među klijentima, tako i među stručnjacima, a posebno u ovom delu zemlje gde se određena online usluga može smatrati pogrešnom ili nedovoljnom. Zapad već drugačije funkcioniše, pa je kod njih online psihoterapija na daleko višem nivou i korišćenja i dostizanja ciljeva i rezultata. Ovakv vid terapije ima i svoje prednosti i svoje mane. Kao i bilo koje terapije, uopšte. Uvek postoje određene stvari koje prijaju i koje daju povoljnosti, dok postoji i ona strana koja se ne dopada i ne prija. Najvažnije je u svemu tome naći balans. 

Koje su prednosti online psihoterapije?

Krenimo od svega onoga što čini prednosti za terapije i seanse koje se sprovode putem interneta i poziva. Njih ima nekoliko i veoma su važne i čvrste, toliko da govore da je online psihoterapija nešto za šta bespogovorno treba odvojiti vreme i novac. Na prvom mestu je konstantna dostupnost. Ako ste u gradu gde postoji psihoterapeut, onda vam ovo ne znači mnogo, ali još uvek je veliki broj mesta koji nemaju psihološko savetovalište i mogućnost zakazivanja tretmana uživo. Zato je postojanje online vida psihoterapije pravo blago, jer predstavlja mogućnost da sa neekim stručnim, kroz razgovore, dođete do suštine i srži onoga što vam predstavlja određenu prepreku ili problem. 

Pored dostupnosti gde god da se nalazite, a koja je posebno važna i za sve one koji žive van svoje matične zemlje, bez perfektnog znanja jezika zemlje u kojoj su, tu je i ozbiljna ušteda vremena. Online psihoterapija vam uzima tačno onoliko vremena koliko traje jedna seansa, bez dodatnog utroška oko odlaska, dolaska, spremanja, što je često problem koji se javlja kada se govori o zanemarenosti mentalnog zdravlja. Na kraju, ozbiljna prednost ovog vida terapije vidi se kod introvertnih osoba koje ne mogu lako da se opuste u kontaktima koji se odvijaju uživo i u četiri oka. Boravak u sopstvenom, poznatom prostoru, u svom domu ili bilo gde, čini da su otvoreniji tokom terapije, što doprinosi dostizanju boljih rezultata. 

Koje su mane online psihoterapije?

Već smo napomenuli da online psihoterapija ima i svoje nedostatke. Ovo je sasvim čekivano i u potpunosti u redu. Prvi nedostatak mogu da budu i često jesu tehnički problemi. Loš internet, kočenje slika, kašnjenje zvuka, nepoklapanje zvuka i slike, sve to može da utiče na kvalitet same terapije. Međutim, ovo je problem koji je lako rešiv. Ono što je jedini ozbiljniji nedostatak kada je online psihoterapija u pitanju jeste nedostatak neverbalne komunikacije, koja terapeutu dosta govori o samom klijentu, pa bi uvek trebalo uz online vid terapije uklopiti i viđanje uživo, bar nekoliko puta u toku kompletnog procesa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *