Zakoračili smo u mesec mart koji tek pred kraj zvanično donosi proleće, ali već sada imamo mogućnost za uživanje u lepom vremenu. Svakom stanu ili kući neizostavno trebaju dve stvari koje štite od sunca i insekata tako da možete da uživate i tokom najvećih temperatura: tende i plise komarnici za vrata

Mnogi odustaju od korišćenja balkona i terasa koje su osunčane jer je previše vruće za sedenje, a uz to, usled otvaranja balkonskih vrata insekti više prodiru u prostor što vas dodatno odvraća od uživanja na otvorenom prostoru.

Donosimo savete kako da tople dane uživate bez ometanja.

Tende

Tende predstavljaju spoljašnji način zaštite terasa, balkona, prozora i bašti od sunca, vetra, kiše, UV zraka i vrućine. Sastavljene su od fiksne ili mobilne konstrukcije i izdržljivog platna.

Postoje više tipova tendi: klasične, sa mehanizmom, vertikalne, polukružne, kupaste..

Najjeftiniji su modeli fiksnih tendi koje nemaju mehanizam namotavanja ili sklapanja, ali su ipak dosta tražene i tende sa mehanizmom radi sklapanja jer ona nije potrebna uvek već samo kada vremenske prilike to zahtevaju.

Vertikalne tende su odlične i kao zastori jer se spuštaju poput zavesa pa daju veći stepen privatnosti tamo gde je to potrebno.

Platna su vodootporna i izrađuju se u raznim bojama tako da će se uklopiti u spoljašnji enterijer svake terase ili balkona.

Cela konstrukcija je izdržljiva, ali bi bilo dobro da se tende ipak skupe (ako imaju mehanizam) tokom velikih udara vetra ili nekog drugog nevremena. Na ovaj način ćete produžiti godine upotrebe i imaćete manje oštećenja na mehanizmu.

Plise komarnici za vrata

Sada, kada smo rešili problem sa vrućinom na terasama u suncu, ostaje problem insekata koji ulaze jer se balkonska vrata češće otvaraju. Tu na scenu stupaju plise komarnici za vrata jer je ovaj model jedini prilagođen vratima i spasiće vas od insekata.

Plise komarnici za vrata imaju svoju kutiju koja je horizontalno postavljena na spoljašnji okvir, na stranu gde su šarke. Ram se sastoji od šina iznad i ispod vrata po kojima kliza plise komarnik i dela koji ga „zaključava“ na mesto kada je skroz prevučen preko vrata.

Mrežica koja je plisirana se izrađuje od izdržljivih materija koji će trajati decenijama bez cepanja, a pošto jedino plise komarnici za vrata klizaju levo-desno (vertikalno) odlični su za lake prolaske tokom uživanja na terasama.

Ono što je još karakteristično samo za ovaj model je to što nema sistem namotavanja pa može i delimično prekrivati vrata. Kada izvučete komarnik ostaće u položaju koji vama odgovara i neće se automatski vratiti u kutiju poput rolo modela. Možete slobodno da izlazite napolje, da provetravate prostor, da uživate na terasi kada tenda napravi hladovinu…i nemate bojazni da će insekti preplaviti vaše prostorije.

Korona nastavlja da bude deo naše svakodnevnice. Setite se prošle godine, koliko smo vremena morali da provedemo u zatvorenom prostoru? Terase su postale naše privatne bašte i boravak napolju koji nam je često jedini dostupan.

Tende će učiniti da se zagrevanje smanji i do 30%, a plise komarnici na vratima da u prostor ne uđu dosadne bubice i insekti koji lete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *