Prilikom uređenja svakog enterijera skoro uvek da postoji dilema da li je za podne obloge bolje izabrati parket ili laminat. Obe varijante imaju svoje dobre i lošije strane. Odabir materijala kojim ćete urediti svoj stan ili kuću zavisi od toga kakav ukus imate kao i koliko ste novca spremni da uložite u ovu vrstu ulaganja.

Dilema da li izabrati drvo ili njegovu imitaciju je prisutna iz razloga što većina ne poznaje dobro karekteristike ovih vrsta podnih obloga.

 

Mnogi prednost daju laminatu zbog pristupačnije cene

Laminat kao podna obloga koja praktično samo imitira drvo napravljena je od drvenih vlakana u kombinaciji sa lepkom, dakle ovde se ne radi o potpuno drvenoj podlozi kao što se može reći za parket. Cena laminata je faktor zbog kojeg se mnogi opredeljuju da izaberu upravo ovu podnu oblogu za sve prostorije u svom stambenom prostoru. U prodavnicama koje prodaju parket ili laminat možete se uveriti da se razlika u njihovoj ceni po kvadratu drastično razlikuje. Ovo je i najčešći razlog zbog kojeg se većina odluči da novac utroši na ovaj model podne obloge.

Pored toga što je cena laminata povoljnija, laminat spada u izdržljivu oblogu za podove s obzirom da u svom sastavu ima sintetičku smolu koja je obrađena pa se samim tim postiže veća otpornost na habanje i oštećenje. Isto tako, pomoću smole postiže se i veća postojanost boja pa vam se neće desiti da vam laminat brzo izbledi.

 

Parket – kvalitet na prvom mestu!

Koliko god da ima prednosti, laminat spada ipak u skromniju vrstu podnih obloga ali i daleko manje kvalitetnu u odnosu na parket. Klasična drvena podloga poput parketa koristi se još od davnina. I danas je aktuelan prilikom kupovine, a od nekih ćete čuti da se radi o nezamenljivoj i neprevaziđenoj podnoj oblozi. Na tržištu možete pronaći razne vrste parketa. Najčešće se kupuje tzv. masivni parket koji se najpre zalepi za podlogu a zatim se brusi i lakira. Ukoliko se odlučite za ovu vrstu treba da znate da ćete za završnu fazu postavljanja koja upravo podrazumeva brušenje i lakiranje morati da pozovete majstora kako bi se postavljeni sloj izravnao i kako bi dobio sjaj po kome je parket poznat.

Ipak, ako nemate vremena za majstorske radove po kući koji mogu trajati i po nekoliko dana, možete se odlučiti i za kupovinu gotovog višeslojnog parketa kod kojih je već odrađena faza brušenja i lakiranja. Višeslojni parket je specifičan i po tome što nema lepljenja pa samim tim ni neprijatnih mirisa u kući koji se prilikom postavljanja klasičnog masivnog parketa mogu zadržati i do mesec dana. Isto tako, pošto nema potrebe za brušenjem, bićete pošteđeni prašine pa nećete morati non-stop da držite krpu u ruci i da idete za majstorima.

 

Laminat je lakši za održavanje

I dalje stojimo iza tvrdnje da je parket kvalitetnija podna obloga koja svakom domu pruža toplinu jer je napravljen od prirodnog materijala kao što je drvo. Ipak, sa druge strane treba da znate da parket i nije toliko otporan na oštećenja kao što je laminat dok je sa druge strane njegovo održavanje nešto komplikovanije u odnosu na održavanje laminata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *