Šta je ono bez čega nikada, ali aposolutno nikada ne ostajete u svojoj kući? Verovatno će vaš odgovor najpre biti povezan sa hranom, jer neke namirnice poput hleba, mleka, brašna, šećera, skoro svaki dom ima i bez toga nikad ne ostaje, zar ne? Glavno pitanje je onda, zašto dozvoljavate da ostanete bez nekog leka koji može da vam zatreba u sred noći ili nekog neradnog dana kada je dežurna apoteka prilično daleko, a stvar je hitna?

Osim toga, kada imate određene lekove u svom domu, onda znate i da nekome iz svoje okoline uvek možete brzo da pomognete, jer su svima na kraju krajeve vrlo dobro poznate situacije kada komšije zakucaju na vrata u nadi da će dobiti neki lek što pre, bez da se odmah ide u kupovinu. Zato smo napravili jedan kraći spisak lekova koje bi trebalo uvek da imate u toj jednoj fioci ili torbici gde vam lekovi stoje.

Analgetici

Bol u glavi, kostima, zubobolja, bar svim jednom smo iskusili neki od ovih bolova koji sasvim dekoncentrišu i utiču da ravnoteža slabi, a za čim se poseže nego za lekom protiv bolova. Zato je važno da uvek imate neki analgetik za koji znate da vam može pomoći u bilo kojoj situaaciji, jer ovakve vrste bolova se ne pojavljuju najvaljeno, nego odjednom, tokom noći, odmah po buđenju, tokom spremanja ručka i slično. Ne samo analgetike, dobro je u svojoj kućnoj apoteci imati i antireumatike, upravo zbog ovih bolova u kostima, zglobovima, za bol u mišićima, koji su česti kako kod starijih, tako i kod mlađih koji provode dosta vremena u stajanju ili sedenju, ili kod ljudi koji treniraju.

Antipiretici

Osnovni lek, ipak, svake kućne apoteke trebalo bi da bude antipiretik, pa makar i onaj najslabiji. Lek na bazi paracetamola ili ibuprofena je potrebno imati uvek u svom domu, uz sebe čak, što zbog povišene telesne temperature, tako i zbog bolova, jer ujedno utiču na bolove slabijeg i srednjeg inteziteta. Kuća gde ima i dece nikada ne sme ostati bez antipiretika, koji su u formi sirupa, pa je tu važno da kada sirup otvorite odmah upišete datum otvaranja na ambalaži zbog praćenja roka upotrebe koji je u vezi sa tim datumom. Kad smo već kod povišene telesne temperature, može mnogo da pomogne i alkohol, masiranje njime, ali svakako to ne menja antipiretik i potrebu da ga svaka kućna apoteka uvek ima.

Probiotici

Svima su dobro poznate situacije kada naiđe dijareja usled korišćenja antibiotika, promene klime, nahlađivanja ili iz nekog sasvim drugog razloga. Zato je važno da se odmah krene sa terapijom probiotika, bilo kojeg, jer oni započinju očuvanje crevne flore i normalizaciju stanja koje je nastalo. Zato je uz sve prethodne, važno imati i neki probiotik u svom domu.

Suplementi

Iako ih je na tržištu mnogo, svi obećavaju otprilike istu stvar – jačanje imuniteta. Bez obzira koje suplemente da birate, postoje oni koje bi trebalo da imate u svom domu uvek, kao što su vitamin C i D, cink, selen, magnezijum, jer oni utiču na jačanje organizma, imunog sistema i na bolji sveukupni osećaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *