Ukoliko ste rešili da sprovedete radove na renoviranju kupatila u svom domu, ono što najpre treba da znate, jeste da to sigurno spada u jedan od najozbiljnijih poduhvata u vašem enterijeru, kako u finansijskom tako i u građevinskom smislu.

Upravo zbog složenosti samih radova, na prvom mestu treba da vam bude organizacija posla, jer ćete na taj način izbeći nepotrebno gubljenje vreme, novca ali i živaca. Na samom početku treba da donesete odluku o tome u kakvom stilu želite da bude vaše buduće kupatilo. Da li ste za retro stil opremanja koji je poslednjih godina itekako aktuelan, ili pak preferirate nešto ektravagantnije i modernije forme opremanja enterijera. Nakon toga treba izaberete majstore koji će vam renovirati kupatilo.

U tom smislu biće vamo potrebni keramičar, vodoinstalater, ali i električar, ukoliko bude bilo potrebe i za elektro radovima.  Pre donošenja konačne odluke, raspitajte se kod svojih prijatelja i poznanika, da li možda mogu da vam preporuče neku proverenu firmu koja se bavi renoviranjem i adaptacijom, jer svakako ne želite da se nađete u situaciji da vam posle nekog vremena otpadaju pločice, voda curi na sanitarijama, ili pak zbog loših elektroinstalacija treba da obijate pločice koje ste tek ugradili. Jedna od takvih koja se dugi niz godina bavi renoviranjem i adaptacijom stana je Jug enterijer iz Beograda.

Našli ste majstora za renoviranje kupatila, koji vam je sledeći korak?

Kada ste našli keramičara, vodoinstalatera i električara, potrebno je da organizujete jedan zajednički sastanak sa svima njima. Tom prilikom će vam svako od njih i svako iz svoje oblasti, a uvidom na licu mesta, reći šta je ono što vam je potrebno. Dakle potrebno je da sa majstorima naprvite detaljan predmer i predračun radova, koji će vam pokazati koje su vam količine i kog sve materijala potrebne u renoviranju kupatila. Ulazni podatak na osnovu koga ćete to sprovesti u delo jeste kvadratura vašeg kupatila, koja će vam pokazati koliko vam je potrebno zidnih, koliko podnih pločica, koliko kablova, prekidača, utičnica, itd. 

Imate detaljan predmer radova šta dalje?

Sa predmerom radova možete krenuti u kupovinu potrebnog materijala. Biće vam potreban elektromaterijal, rasveta koja može u mnogome da odredi izgled vašeg kupatila, prekidači koji svojim dizajnom takođe utiču na estetiku samog prostora, zatim ono najvažnije a to su keramičke pločice, podne i zidne. Na tršištu su vam na raspolaganju mnogobrojni maloprodajni saloni keramike koje možete obići, upoznati se sa njihovom ponudom, razgovarati i posavetovati se sa iskusnim prodavcima i na kraju doneti konačnu odluku. Kada je u pitanju izbor pločica on zavisi od vaših afiniteta kao i od stila za koji ste se opredelili. Možete birati između jednobojnih pločica i takozvanog monohromatskog stila ili pak šarenih pločica, možete ih kombinovati, itd.

Kada ili tuš kabina?

Na red je došla odluka o tome da li da se opredelite za kadu ili tuš kabinu. Ovo pre svega zavisi od veličine vašeg kupatila, od vaših potreba i stila samog prostora. Ukoliko se opredeljujete za tuš kabinu ona može biti montirana direktno na pod, i tada će celo kupatilo biti u istom nivou, ili je možete montirati na takozvanu tuš kadicu. Ukoliko je vaš izbor ipak kada, treba da znate da su vam takođe na raspolaganju različite opcije. Zidana kada koja praktično predstavlja standard, ili pak slbodnostojeća kada koja će vašem kupatilu dati posebnu dozu ekstravagancije.

Šta vam jos preostaje kako biste zaokružili priču sa renoviranjem kupatila

Na kraju priče ostaje vam opremanje kupatila sanitarijama i kupatilskim nameštajem, čemu takođe treba da posvetite posebnu pažnju. Ovaj dabir biće uslovljen i veličinom prostora i pločicama koje ste odabrali, tako da morate biti posebno pažljivi, kao ne biste došli u situaciju da pogrešnim odabirom u estetskom smislu, vaša priča ode u pogrešnom smeru.

Nadamo se da smo vam prethodnim savetima olakšali i pomogli u donošenju odluke da se upustete u „avanturu“ renoviranja kupatila.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *